Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la DIICOT, că recentele iniţiative ale Executivului în ceea ce priveşte modificarea legislaţiei penale ar fi avut drept consecinţă nu numai scăderea în intensitate a luptei anticorupţie, ci şi repercusiuni grave şi asupra speţelor aflate în competenţa DIICOT și a aplaudat reacţia Direcţiei.
Preşedintele a declarat că rolul Direcţiei este unul esenţial la nivelul societăţii şi, în acelaşi timp, unul extrem de dificil, întrucât se confruntă cu formele cele mai dure şi mai violente ale criminalităţii.
”Un stat nu poate avea o economie puternică atunci când criminalitatea organizată este mare. Forţa financiară a grupărilor interlope sau criminalitatea informatică afectează profund siguranţa statului şi economia României, având şi un impact puternic asupra colectării veniturilor la bugetul de stat. De aceea, este foarte important ca DIICOT să aibă instrumentele potrivite pentru a contracara aceste atentate la dezvoltarea democratică a statului şi pentru a interveni eficient”, a spus Klaus Iohannis.
De asemenea, Iohannis a precizat că aceste obiective nu pot fi atinse fără a exista, în primul rând, o legislaţie coerentă, adăugând că se bucură să constate că modificările legislative realizate în 2016 au avut drept rezultat consolidarea capacităţii de funcţionare a instituţiei.
”Aceasta este o dovadă că instituţiile care asigură lupta împotriva criminalităţii devin eficiente atunci când legile sunt făcute cu inteligenţă, cu bună credinţă şi urmăresc să întărească statul de drept, nu să îl slăbească”, a precizat Iohannis.
Preşedintele a spus că, pentru a putea investi în serviciile publice necesare societăţii trebuie, pe de o parte, să fie combătute şi destructurate reţelele criminale care operează contra legii şi, pe de altă parte, să fie recuperate prejudiciile create.
El a adăugat că este mai mult decât necesară o bună colaborare între Ministerul Public în genere şi Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate pentru a duce la bun sfârşit actul de justiţie.
”Ca unica structură din cadrul Ministerului Public specializată în combaterea crimei organizate şi a terorismului, DIICOT are un rol esenţial în prevenirea ameninţărilor care îmbracă forme din cele mai diverse şi complexe. De aceea, activitatea dumneavoastră în sfera prevenţiei devine în acest context fundamentală şi, chiar dacă de cele mai multe ori ea nu este vizibilă pentru opinia publică, societatea românească este una mai sigură şi ca urmare a eforturilor dumneavoastră”, a adăugat Klaus Iohannis.
Președintele a precizat că profesionalismul, integritatea şi independenţa sunt valori care caracterizează activitatea procurorilor DIICOT, ca şi a tuturor magistraţilor din România.
”Ele trebuie protejate şi promovate, pentru că sunt valori inerente statului de drept şi unei societăţi democratice europene. Recentele iniţiative ale Executivului în ceea ce priveşte modificarea legislaţiei penale ar fi avut drept consecinţă nu numai scăderea în intensitate a luptei anticorupţie, ci şi repercusiuni grave şi asupra speţelor aflate în competenţa DIICOT. Am apreciat promptitudinea cu care instituţia dumneavoastră a reacţionat în mod public, semnalând faptul că adoptarea unor asemenea acte normative ar creşte riscul apariţiei unor condiţii favorizante pentru fenomenele infracţionale”, a continuat preşedintele.
”România se află într-un moment de răscruce, şi împreună trebuie să decidem pe ce drum vom merge de acum înainte: pe drumul democraţiei, statului de drept şi al justiţiei independente, sau pe drumul corupţiei, lipsei de profesionalism şi al abuzurilor instituţionale”, a adăugat Klaus Iohannis.
Președintele a felicitat întreaga echipă DIICOT pentru rezultatele deosebit de bune obţinute pe parcursul anului 2016 şi le-a dorit mult succes în continuare.
Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi, la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), la prezentarea bilanţului instituţiei pe anul 2016.