Preşedintele Klaus Iohannis a spus, marţi, la bilanţul Ministerului Public pe anul 2016, că s-a observat în ultima perioadă o creştere „îngrijorătoare" a atacurilor la adresa magistraţilor şi de aceea este nevoie ca reputaţia lor, precum şi independenţa sistemului în întreg să fie apărate. Abia atunci când progresul Justiției va deveni ireversibil și România își va fi atins toate obiectivele pe care și le-a asumat va fi ridicat mecanismul de cooperare și verificare, a spus șeful statului.
„Atacurile la adresa procurorilor şi judecătorilor au cunoscut în ultima perioadă o creştere îngrijorătoare. De aceea, apărerea independenţei şi imparţialităţii sistemului judiciar, precum şi a reputaţiei profesionale a magistraţilor sunt cât se poate de necesare. O democraţie consolidată şi un stat de drept veritabil nu pot fi imaginate în absenţa unui sistem judiciar independent şi imun la factorii de presiune politică", a spus Klaus Iohannis.
Șeful statului a atras atenția că MCV se va încheia abia când toate cele patru obiective majore ale României vor fi îndeplinite, arătând însă că, în ceea ce priveşte Ministerul Public, Comisia Europeană nu a mai dat recomandări specifice, ci s-a concentrat asupra prevenţiei, ceea ce arată că instituţia şi-a îndeplinit îndatoririle, potrivit News.ro.
„În cei 10 de ani de la aderarea la UE, România a făcut progrese remarcabile în domeniul Justiţiei. Încercări de a reveni la situaţii anterioare reformei, punerea sub semnul întrebării a autorităţii hotătârilor judecătoreşti sau a independenţei magistraţilor nu fac decât să încetinească acest progres şi să afecteze direct România. Obiectul nostru este ca în justiţie progresul să devină ireversibil", a spus preşedintele.
De asemenea, președintele Klaus Iohannis a lăudat activitatea Ministerului Public în anul 2016, afirmând că a contribuit la restabilirea încrederii cetăţenilor în justiţie, dar a atras atenţia că procurorii trebuie să rămână „loiali" normei potrivit căreia nimeni nu este mai presus de lege şi trebuie să respecte libertăţile şi drepturile cetăţenilor.
„Bilanţul este unul care vorbeşte de la sine: aproape 570.000 de dosare soluţionate, cuprinzând un număr de 47.000 de rechizitorii şi peste 63.000 de inculpaţi trimişi în judecată. Sunt cifre impresionante pentru instituţia dumneavoastră. (Reprezentarea intereselor generale ale societăţii şi apărarea ordinii de drept nu pot fi concepute fără asigurarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, principii definite extrem de clar în Constituţie", a spus Iohannis.
Întărirea statului de drept în România depinde şi de capacitatea Ministerului Public de a-şi îndeplini atribuţiile cu echilibru, acţionând în egală măsură pentru protejarea unui interes public, dar şi pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, a spus șeful statului.
„Justiţia este în primul rând un serviciu public. Consolidarea de la an la an a încrederii cetăţenilor în justiţie este un semnal că democraţia din România se maturizează. Românii devin tot mai vigilenţi la abaterile de la ordinea de drept, dar şi mai hotărâţi să îşi apere drepturile şi libertăţile, aspecte strâns legate şi de percepţia asupra corupţiei", a spus Klaus Iohannis.
Preşedintele a atras atenția că o parte din ce în ce mai largă a societăţii are aşteptări tot mai mari de la întregul sistem judiciar, iar Ministerul Public trebuie să se achite de responsabilităţile care îi revin.
„Cu atât mai important este ca dumneavoastră să rămâneţi loiali normei constituţionale «Nimeni nu este mai presus de lege» şi să vă exercitaţi atribuţiile cu obiectivitate, fără a fi influenţaţi de calitatea persoanei cercetate sau de apartenenţa ei politică ori de altă natură. Pentru ca statul român să poată proteja drepturile şi libertăţile, să poată asigura respectarea ordinii de drept şi a intereselor generale ale societăţii, avem nevoie de un Minister Public independent şi eficient, un corp al procurorilor care să facă faţă tuturor provocărilor actuale", a spus preşedintele.
Președintele a cerut şi o calitate din ce în ce mai bună a actelor de urmărire penală. De asemenea, Klaus Iohannis a cerut „restabilirea adevărului" în cazul Revoluţiei şi Mineriadei, afirmând că aşteaptă ca soluţiile să fie „ca la carte", prin decizii clare, rapide, temeinice şi legale.
„Apreciez foarte mult faptul că Ministerul Public face eforturi susţinute pentru restabilirea adevărului şi pentru tragerea la răspundere a celor vinovaţi de crimele comise în timp comunismului ca şi în perioada tulbure care a urmat. De aceea aştept, ca şi societatea românească, finalizarea anchetelor privind Revoluţia şi Mineriada, aşa cum scrie la carte, prin decizii clare şi cât mai rapide, temeinice şi legale", a spus preşedintele.