Îndrumar de depistare a fake news de la Ambasada Suediei
Data actualizării: Data publicării:
După ce mai multe publicații au prezentat, luni, o „știre” potrivit căreia Ambasada Suediei ar fi șters un filmuleț dedicat Laurei Codruța Kovesi ca urmare a revocării acesteia din funcția de procuror șef al DNA, Ambasada Suediei vine cu precizări, dar și cu un îndrumar în limba română despre cum să fie depistate știrile false.
Precizările au fost făcute de Ambasada Suediei într-o postare pe contul de Facebook și se referă la videoul privind ceremonia în cadrul căreia Laura Codruța Kovesu a primit titlul de Comandor al Ordinului Steaua Polară.
Ambasada arată că anumite surse de presă au prezentat drept „știre” faptul că Ambasada Suediei a șters un video cu Laura Codruța Kovesi după demiterea acesteia de la șefia DNA. „Unele dintre surse au mers și mai departe, speculând pe baza motivelor”, se arată în mesajul Ambasadei Suediei.
„Fapte: Clipul despre Kovesi a fost realizat pentru ceremonia în care Laurei Codruța Kovesi i s-a conferit titlul de Comandor al Ordinului Steaua Polară. A fost șters în 2017, la câteva luni după ceremonie, din același motiv pentru care sunt de regulă șterse diferite materiale de la evenimente pe care le promovăm în calitate de organizatori”, mai precizează Ambasada.
În continuare, în mesaj, se arată că toate afirmațiile potrivit cărora videoul a fost șters ca urmare a demiterii lui Kovesi „sunt false”.
„Ambasada Suediei susține decizia regelui Carl XVI Gustav al Suediei de a o decora pe Laura Codruța Kovesi cu titlul de Comandor al Ordinului Steaua Polară pentru lupta sa împotriva corupției”, precizează Ambasada, care adaugă că este „trist” să vadă că știrile false se răspândesc rapid, fără ca publicațiile să verifice faptele.
În continuare, pe lângă câteva exemple de surse media care au propagat știrea falsă, Ambasada Suediei oferă și un îndrumar de depistare a fake news.
Sub titlul „Cum să ochești o știre falsă?”, sunt trecuți în revistă cei opt pași necesari pentru ca oamenii să nu fie păcăliți de fake news: verifică sursa, citește toată știrea, caută autorul, întrebă-te „ce dovezi există?”, verifică data, întreabă-te „poate fi o glumă?”, nu fi părtinitor și întreabă un expert.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media