Indignați, mai mulți actori și scriitori cer demisia Guvernului
Scriitorii Mihai Şora, Mircea Cărtărescu, Radu Vancu, Marius Chivu, actorii Oana Pellea, Marius Manole şi Tudor Chirilă, au scris pe Facebook mesaje de indignare faţă de adoptarea OUG de modificare a Codurilor Penale, marţi seara, de Guvernul Grindeanu. Ei spun că statul de drept a fost atacat, că actele normative fac parte dintr-un plan mai vechi de a salva o clică de penali de justiţie şi cer demisia Guvernului.
Oana Pellea, Marius Manole şi Tudor Chirilă au protestat şi în stradă, marţi, în Piaţa Victoriei.
Filosoful şi eseistul Mihai Şora a atras atenţia asupra faptului că ceea ce au făcut guvernanţii, prin adoptarea OUG de modificare a Codurilor Penale, adoptate marţi seară, înseamnă o întoarcere în 1947 şi că în numele votului democratic se pot face multe abuzuri.
„Ceea ce au făcut guvernanţii în această noapte pot face oricând, în orice moment, cu orice lege, nu doar în Justiţie. Dacă acum pui lacăt pe independenţa Justiţiei, mâine poţi interzice circulaţia persoanelor, poţi suprima internetul, presa liberă; poţi închide graniţele, poţi trimite oamenii în lagăre, la munca silnică ori îi poţi, pur şi simplu, extermina”, a scris Mihai Şora, precizând că societatea s-a întors nu în 1990, ci în 1947.
Şi scriitorul subliniază: „Toate acestea în numele votului democratic care te-a adus la Putere, în numele «democraţiei», al poporului… În numele «democraţiei populare»”.
A fost un atac la statul de drept, este de părere filosoful. „Mecanismul de atac la statul de drept este predictibil şi îşi dovedeşte, iată, ciclicitatea implacabilă. A fost noaptea minţii guvernanţilor. Este prea mult şi prea periculos pentru a-i lăsa să-şi facă în continuare de cap!”, a încheiat Mihai Şora.
Mircea Cărtărescu a spus că aceste ordonanţe fac parte dintr-un plan mai vechi, care urmăreşte salvarea de justiţie a unei clici de penali. Scriitorul subliniează că miza ar fi geopolitică.
„Ce s-a-ntâmplat noaptea trecută este continuarea unui plan vechi de mai mulţi ani, început cu încercarea eşuată de lovitură de stat din 2012. Pe termen scurt, el urmăreşte salvarea de justiţie a unei clici de penali, dar pe termen lung se vrea destabilizarea României democratice şi scoaterea ei din dispozitivul slăbit al democraţiilor europene. Dacă UE şi NATO vor pierde acum România, tot flancul drept, cel mai apropiat de Rusia, va cădea, căci Polonia, Cehia şi Ungaria sunt deja pierdute. Miza reală e geopolitică, şi în spatele penalilor se întrevede marele prieten de la răsărit”, a opinat Cărtărescu, subliniind că din păcate, în situaţia actuală nădejdea unui ajutor din afară e foarte slabă, căci Europa are problemele ei, iar America nu mai e America”.
Scriitorul Radu Vancu, la Sibiu, a scris pe Facebook că opoziţia pare că se trezeşte. El este de părere că România trebuie să fie în stradă şi îi cere ministrului Justiţiei, Florin Iordache, să retragă de urgenţă OUG şi să-şi dea demisia.
„După 31 ianuarie 2017 a urmat 1 februarie 1984. Urmează 10 zile cât 33 de ani. Preşedintele Iohannis & CSM fac deja ceea ce trebuie. Opoziţia pare că se trezeşte. Însă depinde covârşitor de noi, strada, ca ziua de 11 februarie să ne prindă în 2017, nu în 1984. Pentru noi toţi, pentru copiii & nepoţii noştri, pe care nu i-am născut ca să crească în distopii - e esenţial să fim cu sutele de mii în stradă, în toată România. Nu, România nu vrea în 1984, domnule Iordache. Altă întrebare? Nu, România nu e negociabilă, domnule Grindeanu. Altă întrebare? Nu, România nu e mexicanizabilă, domnule Dragnea. Altă întrebare? Da, trebuie să retrageţi OUG & să plecaţi. Punct. Fără nici o altă întrebare”.
„Infama OUG psd-istă, care decriminalizează abuzul în serviciu, a fost trecută de Guvernul Dragnea, într-o şedinţă fulger semi-secretă puţin înainte de miezul nopţii, fiind publicată în Monitorul Oficial în regim de urgenţă, puţin după miezul nopţii, asta în timp ce peste zece mii de oameni se adunaseră într-un protest spontan în faţa Guvernului. Unii comentatori sugerează, ca o contrareacţie extremă, demisia în bloc a parlamentarilor opoziţiei. Dar noi ce ficţiune să citim pentru a contrabalansa grozăvia asta?”, s-a întrebat şi criticul literar Marius Chivu.
Actriţa Oana Pellea a spus că acest Guvern nu o reprezintă, a cerut demisia executivului şi a ieşit marţi seară în Piaţa Victoriei. „Acest Guvern nu mă reprezintă! Este o ruşine şi o insultă pentru România! Cer demisia Guvernului!”.
„Dacă şi astăzi România tace înseamnă ca alege prin tăcere să fie călcată în picioare şi batjocorită, condusă de penali şi hoţi. Înseamnă că poporul român alege dictatura vs. democraţie. Înseamnă ca România mea, ţara pe care mi-am dorit-o liberă, prosperă, demnă... nu mai există”, a scris Oana Pellea.
Marius Manole şi-a exprimat stupefacţia. „Mie încă nu-mi vine să cred... Nu-mi vine să cred că oamenii ăştia au călcat peste o ţară întreagă, doar ca să-şi salveze preşedintele de partid... Nu-mi vine să cred că ne uităm neputincioşi şi că maine mergem la muncă şi totul o să fie ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Voi cei care aţi votat PSD, sper să fiţi multumiţi, voi cei care nu aţi fost la vot, să vă fie ruşine. Ps Am plecat spre Victoriei!”, a anunţat actorul pe Facebook.
Tudor Chirilă a scris că „România a fost vândută la ceas de seară, în spatele uşilor unui guvern de ticăloşi. Sper să plătească pentru asta cu vârf şi îndesat”, s-a referit el la cei care au adoptat modificările la OUG.
Și soprana Angela Gheorghiu a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook, însoțit de un filmuleț în care cântă Imnul României: „Sunt cu tot sufletul alături de cei care apără acum, în România și în fața ambasadelor românești din lume, statutul României de țară europeană, în care domnește respectul, legea și dreptatea.
De 27 de ani îmi pun toată speranța și încrederea în toți românii, că într-o zi se vor deștepta, indiferent de culoarea politică, și își vor croi o soartă mai bună și mai dreaptă în Europa și în lume”.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvernul Grindeanu, marţi seară, privind modificarea Codurilor Penale a fost publicată în Monitorul Oficial, iar cea mai mare parte a prevederilor urmează să intre în vigoare la 10 zile de la publicare. Prevederea privind termenul de 6 luni până la care pot fi făcute denunţuri privind săvârşirea unor infracţiuni intră în vigoare de la momentul publicării ordonanţei în Monitor.
Sursa: News.ro
- Etichete:
- guvern
- scriitori
- actori
- protest
- demisie
- ordonanta de urgenta
- liviu dragnea
- florin iordache
- coduri penale
- oameni de cultura
- sorin grindeanu
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News