„Prefecții, în sistemul românesc, lucrează sub supravegherea ministrului Internelor. Este clar că această decizie s-a luat la nivelul Guvernului și li s-a dat ordin ca să atace hotărârile respective”, a comentat, la Digi24, Gyorgy Frunda, consilier al premierului, membru UDMR., a spus Frunda.
Pe de altă parte, el a precizat că nu a discutat concret despre acest lucru (despre autonomie – n.r.), la acest moment, cu prim-ministrul Victor Ponta. „Am vorbit cu premierul în mai multe rânduri despre problemele comunității maghiaren și vă pot asigura că Victor Ponta este un european, nu este un naționalist, mai mult este un cosmopolit, un om care încearcă să evite conflictul, care a făcut lucruri bune pe atunci când UDMR nu era la guvernare, a acceptat ca secretarul de stat la Învățământ care răspunde de problemele minorităților să fie reprezentantul UDMR-ului, președintele Consiliului împotriva Discriminării este de asemenea un ungur de naționalitate, deci Victor Ponta nu a avut asemenea manifestări naționaliste și cred că acest lucru este bine nu numai pentru comunitatea maghiară din România, dar pentru România însăși”, susține consilierul premierului.
Gyorgy Frunda a menționat că UDMR nu este un susținător al Consiliului Național Secuiesc, dar a dezvăluit că, împreună cu Partidul Civic Maghiar, lucrează la un proiect al autonomiei care urmează să fie finalizat în curând, în iulie-august. Acesta va fi făcut public și va constitui baza unui proiect de lege care să fie discutat în Parlament. „Asta este democrația”, a subliniat Gyorgy Frunda.
Autonomia nu este un bau-bau
„Dacă vorbești despre autonomie, foarte mulți oameni cred că este vorba despre un atac la suveranitatea României. Pe de altă parte, noțiunea de autonomie figurează și-n Constituția României. Nu este un bau-bau, e un lucru normal”, a spus Gyorgy Frunda.
„Eu sunt proautonomist pentru că am studiat istoria europeană după al Doilea Război Mondial și știu că după 40-50 de ani de la al Doilea Război Mondial, țările care au fost centralizate, ca de exemplu Franța, au scăzut din punct de vedere economic, ca nivel de viață al cetățenilor, iar alte state, care au adoptat principiul autonomiei teritoriale, au crescut. Autonomia înseamnă, de fapt, să aduci decizia aproape de cetățean”, a argumentat consilierul prim-ministrului.
Dacă dăm unor regiuni autonomie, le dăm dreptul de a hotărî în domeniul sănătății, educației, sportului, mediului și lăsăm la puterea centrală doar apărarea națională, finanțele, politica externă, a mai explicat consilierul premierului Victor Ponta. El susține că în aceste condiții, în România s-ar trăi mai bine.
„Dacă însă vorbim despre un statut special al unei regiuni a Ținutului Secuiesc, atunci e o altă autonomie. Eu sunt proautonomist, cred că autonomia aduce beneficii tuturor, încurajează munca, încurajează autoritățile locale să găsească soluții. De exemplu, alta este situația învățământului în Bistrița decât este cea din Constanța. Într-una vorbim despre păduri, tradiții, în Constanța vorbim despre marinărit și alte tradiții. Alta este nevoia spitalului în Târgu Mureș, unde am un spital universitar cunoscut, și alta e la Bistrița, unde am numai spitale regionale. Autonomia rezolvă tocmai aceste probleme”, a spus Gyorgy Frunda la Digi24.