Fiecare partid are dreptul la un singur grup parlamentar. Asta susţine preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. PDL are 36 de deputaţi, conduşi de un lider, trei vicelideri şi un secretar al grupului. Grupul are la dispoziţie personal angajat pentru munca de secretariat şi de specialitate, logistica necesară şi maşini.
"Problema pe care o ridic eu, ca preşedinte al Camerei, pentru că noi votăm bugetul nostru, este: putem să cheltuim banii pentru două grupuri politice parlamentare? Dacă doriţi să aveţi doi lideri este o decizie pe care o luaţi. Eu vă spun că veţi da banii înapoi. Staff-ul nu este acelaşi. Dacă adunaţi numărul de angajaţi şi vedeţi care este numărul peste 150, aşa cum avem şi noi, veţi vedea că nu este acelaşi lucru. Grupul PDL are nişte oameni în plus pe care nu trebuia să îi aibă. Mie îmi este teamă de un singur lucru - resursele financiare alocate celor două grupuri politice parlamentare care au o decizie în instanţă de fuziune. Sunt cheltuielile pe care vi le asumaţi personal", susţine preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.
O opinie similară are şi liderul grupului Liberal Conservator, Bogdan Ciucă: "Eu vreau să vă spun că, pe lege, nu poate să nu existe partidul şi să aibă grup parlamentar."
Democrat-liberalii îi dezaprobă. Vor să facă pasul de unificare cu PNL în Camera Deputaţilor, abia de anul viitor, din 1 februarie.
"Nu ai cum, acum, la sfârşit de sesiune să spui că desfiinţezi. Unu. Şi doi: s-ar crea un precedent periculos cu încălcarea legii şi a regulamentului. În momentul de faţă există un vid legislativ pe această situaţie. Nici Regulamentul Camerei, nici Statutul deputaţilor şi nicio altă lege, inclusiv Legea partidelor politice nu reglementează această posibilitate ca două partide să se unească în timpul mandatului. Chestiunea bugetară pe care o invocă domnia sa era o formă de presiune pe care încerca să o pună." susține Tinel Gheorghe, liderul deputaţilor PDL.
Cererea de contopire a PDL cu PNL a fost aprobată de Tribunalul Bucureşti la începutul lunii octombrie. Ca efect, vechile formaţiuni vor fi radiate din registrul special al partidelor.