Reprezentanți ai Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, ai Ministerului Educației și ai Ministerului Afacerilor Externe s-au reunit în cadrul unui grup de lucru pentru a discuta despre sprijinul acordat românilor care trăiesc în străinătate.
Principalele subiecte dezbătute în cadrul primei ședinte de anul acesta au vizat metodologia de școlarizare a românilor de pretutindeni în învățământul superior de stat din România, pe locuri de studii fără plata taxelor de școlarizare, dar cu bursă, respectiv fără plata taxelor de școlarizare, dar fără bursă, începând cu anul universitar 2017-2018, potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, „a salutat efortul coroborat al celor trei instituții în susținerea și apărarea drepturilor românilor care trăiesc în comunitățile istorice și diaspora”, potrivit comunicatului.
„De asemenea, în context, au fost reiterate demersurile la nivelul DRP în vederea afirmării și promovării identității identității etnice, culturale, lingvistice și religioase a românilor de pretutindeni”, se mai arată în comunicat.
Componența grupului de lucru a fost reprezentată de către Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educației, Gheorghe Cârciu, secretar de stat pentru românii de pretutindeni, și Andrei Luca, director, Direcția Diplomație culturală, Educația și Știință din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
Primele concluzii în urma întrevederii de astăzi au stabilit oportunitatea încheierii unui protocol de colaborare între cele trei părți în beneficiul românilor din afara granițelor țării, potrivit comunicatului.
Editor : M.B.