Două luni aproape de la aprobarea ordonanței de urgență 13, seara târziu, în Guvern și tot sunt neclarități cu privire la împrejurări. Premierul Sorin Grindeanu a spus, marți, la Europa FM, că ordonanţa a fost de la început pe ordinea de zi a ședinței de guvern și că a și citit-o înainte. Totuși, din stenograma ședinței reiese că ministrul justiției de la vremea respectivă a introdus ordonanța chiar la finalul ședinței, cerându-i premierului permisiunea să suplimenteze ordinea de zi, anunțată oricum tardiv.
„E normal înainte de a intra în şedinţa de guvern să citeşti ce e pe ordinea de zi. E lucrul normal: sa citești toate proiectele de pe ordinea de zi. Tot ceea ce intră pe ordinea de zi la o ședință de guvern, sunt citite de membrii guvernului. Știam că intră pe ordinea de zi această ordonanţă. (...) Vreau să vă spun altceva: în continuare avem deciziile CCR care nu sunt puse în acord. Avem o mare problemă care a generat în sistem distorsiuni”, a spus premierul.
Conforma stenogramei din seara adoptării OUG 13, ministrul justiției de atunci, Florin Iordache, i-a cerut permisiunea prim-ministrului să suplimenteze ordinea de zi cu trei proiecte, inclusiv cu celebra ordonanță. Tot atunci, Iordache l-a asigurat pe premier că are toate avizele necesare, acelaşi lucru susţinând şi secretarul general al Executivului, Mihai Busuioc.
Premierul l-a întrebat dacă există toate avizele şi dacă toate procedurile cerute sunt îndeplinite, Iordache răspunzând ”bineînţeles”.
De asemenea, premierul Sorin Grindeanu l-a întrebat pe secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, acelaşi lucru, acesta spunându-i prim-ministrului că ”din punct de vedere tehnic toate avizele sunt luate”.
În momentul când au ajuns cu discuţiile la proiectul de ordonanţă privind codurile penale, premierul a cerut încă o dată asigurări că toate procedurile sunt îndeplinite şi că are toate avizele, Florin Iordache răspunzând afirmativ.
La momentul respectiv, ordonanța nu avea însă avizul CSM, cu toate că avizul este consultativ. Ulterior, ministrul a explicat că nu a cerut avizul CSM, pentru că avea deja punctul de vedere al acestei instituții dintr-o luare de poziție anterioară. Cu toate acestea, s-a dovedit că trimisese proiectul ordonanței la avizare la CSM, dar nu a mai așteptat avizul. Detalii, aici.
Iată stenograma:
Florin Iordache: Domnule prim-ministru, vă rog să suplimentăm ordinea de zi cu trei proiecte. Este vorba, primul dintre ele, sau două dintre ele fac parte din pachetul de legi care vizează evitarea unei hotărâri pilot de la CEDO. Şi aici discut de proiectul de lege privind graţierea unor pedepse. Nu am avut nevo... Cel de al doilea este proiect de lege pentru completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate. La acest proiect de lege am avizul domnului ministru de externe, domnul Meleşcanu. Şi cel de-al treilea, vă rog să suplimentăm şi cu cel de-al treilea. Este vorba de proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală.
Sorin Grindeanu: Am înţeles. Domnule ministru, aveţi toate avizele?
Florin Iordache: Bineînţeles.
Sorin Grindeanu: Toate procedurile care sunt cerute?
Florin Iordache: Da domnule prim-ministru.
Sorin Grindeanu: Sunt îndeplinite?
Florin Iordache: Da.
Sorin Grindeanu: Domnule secretar general, toate lucrurile sunt îndeplinite, toate avizele?
Mihai Busuioc: Domnule prim-ministru din punct de vedere tehnic toate avizele sunt luate.
Sorin Grindeanu: Mulţumesc.