Fostul premier PSD Sorin Grindeanu a depus, vineri, o contestație față de decizia Comitetului Executiv Național al PSD de excludere a sa din partid, decizie luată pe 15 iunie, după ce el a refuzat să-și prezinte demisia din funcția de premier.
„Azi am depus contestația la decizia de excludere a mea din PSD. Este o decizie pe care am luat-o în urma susținerii totale pe care mi-au acordat-o colegii mei din Timiş, care la recentul Birou Permanent Județean al organizației noastre şi-au exprimat deschis dorința de a continua împreună. Organizația PSD Timiş a demonstrat că este, în primul rând, o echipă, care a câştigat încrederea oamenilor, fapt dovedit la alegerile de anul trecut şi nu numai. Mergem mai departe!”, a scris Sorin Grindeanu pe contul său de Facebook.
Potrivit informațiilor apărute la începutul săptămânii, dacă se va solda cu un verdict negativ contestația sa depusă la partid, fostul premier ia în calcul să se adreseze instanței.
Marți după-amiaza, secretarul general al PSD, Marian Neacșu, a mers la PSD Timiș pentru a se asigura că filiala a luat act de decizia CEx de excludere a lui Grindeanu și pentru a tranșa conducerea interimară a organizației. La centru, favorit era secretarul de stat Petre Andea, dar filiala a refuzat și șef interimar al PSD Timiș este un susținător al lui Grindeanu, Călin Dobra.
Sorin Grindeanu a fost exclus din PSD, pe 15 iunie, decizia fiind luată în Comitetul Executiv Naţional, care s-a reunit la sediul central al partidului.
Conform articolului 27 din Statutul PSD, „calitatea de membru al Partidului Social Democrat se pierde prin demisie, radiere, excludere sau înscriere în alt partid”.
Articolul 31 menţionează excluderea, ca sancţiune aplicată membrului de partid prin hotărâre a Biroului organizaţiei locale din care acesta face parte. Membrul de partid care deţine o funcţie în cadrul organelor de conducere ale partidului de la nivelul organizaţiei PSD de pe raza teritorială a secţiei de votare, precum şi de la nivelul organizaţiei locale poate fi exclus, la propunerea organului de conducere din care face parte, de către organul de conducere ierarhic superior.
Comitetul Executiv Naţional este cel care hotărăşte, în situaţii excepţionale, cu două treimi din voturile membrilor săi, sancţionarea cu excludere din partid a oricărui membru, pentru încălcări grave ale Statutului sau pentru prejudicii majore aduse PSD.