Mai mulți deputați USR și PNL au contestat la Curtea Constituțională proiectul Legii executării pedepselor, proiect despre care digi24.ro a arătat, încă din momentul adoptării, că reprezintă, de fapt, o grațiere mascată, fiind vorba de o reducere cu 20% a pedepselor, indiferent de infracțiunile comise.
27 de deputaţi USR şi 24 de la PNL au semnat o sesizare de neconstituţionalitate în legătură cu proiectul care modifică Legea executării pedepselor în sensul acordării unei reduceri de 6 zile la fiecare 30 de zile petrecute într-un „spațiu necorespunzător” și al majorării recompenselor pentru muncă.
Semnatarii sesizării susţin că principiul bicameralismului a fost încălcat pentru că proiectul a fost substanţial modificat faţă de forma primită de la Senat, prin adoptarea a 43 de amendamente.
De asemenea, ei invocă încălcarea principiului securităţii juridice deoarece definirea condiţiilor necorespuzătoare de detenţie este contradictorie în interiorul legii. „Standardele impuse prin una din cele două definiţii din proiectul de lege sunt mult mai ridicate decât cele care derivă din jurisprudenţa CEDO. De exemplu, simpla existenţă a igrasiei şi mucegaiului în celulă ar fi suficientă pentru ca deţinuţii să beneficieze de compensarea prevăzută de lege. Mai grav este că pentru declararea unui spaţiu de detenţie necorespunzător, condiţiile nu se iau în considerare cumulat, ci separat. Astfel, toate spaţiile de detenţie din România vor fi declarate ca având condiţii necorespunzătoare”, se arată într-un comunicat al USR.
Semnatarii sesizării către CCR mai susțin că proiectul ar încălca principiul egalităţii cetăţenilor în faţa legii întrucât este instituită posibilitatea cumpărării de zile de pedeapsă, fapt ce avantajează deţinuţii mai înstăriţi.
Camera Deputaţilor a adoptat, pe 9 mai, cu 175 voturi „pentru”, 85 de voturi „împotrivă” şi 20 de abţineri, proiectul care prevede că deţinuţii beneficiază de şase zile reduse din pedeapsă la 30 de zile de detenţie în spații necorespunzătoare.
Față de forma inițială a proiectului, venită de la Guvernul Grindeanu, aleșii au dublat reducerea - de la 3 zile la 6 zile - și au extins foarte mult lista criteriilor după care se va considera că spațiul de detenție este necorespunzător. Implicit, după modificările aduse în Parlament, numărul celor care vor beneficia de reducerea cu 20% a pedepselor va fi și el mult mai mare. Fără a se mai ține cont, ca la proiectul grațierii, de infracțiunile comise.