Gorghiu cere Curții de Conturi să analizeze situația proceselor pierdute de instituții: Autorii erorilor să plătească prejudiciile

Data actualizării: Data publicării:
Alina Gorghiu
Alina Gorghiu. Foto: Inquam Photos/Cornel Putan

Senatorul PNL Alina Gorghiu cere Curţii de Conturi să includă în planul de control pentru 2023 analiza situaţiei proceselor pierdute definitiv de instituţiile publice, pentru ca autorii erorilor să fie identificaţi pentru a recuperarea prejudiciilor, reprezentând cheltuieli de judecată.

Gorghiu a transmis, vineri, o adresă preşedintelui Curţii de Conturi a României, Mihai Busuioc, prin care i-a supus atenţiei propunerea sa.

"În momentul de faţă există informaţii despre faptul că sunt instituţii publice care în ultimii ani au pierdut un număr disproporţionat de mare de procese în faţa instanţelor de judecată.

Ulterior, prin punerea în executare a deciziilor civile în favoarea celor care au acţionat în justiţie instituţiile respective, se plătesc sume importante de bani acordate pe cheltuieli de judecată. Având în vedere această situaţie, vă supun atenţiei propunerea ca la nivelul Curţii de Conturi să fie inclusă în planul de control pentru 2023 analiza situaţiei proceselor pierdute definitiv de instituţiile publice.

Autorii erorilor stabilite prin sentinţe judecătoreşti trebuie identificaţi pentru a plăti prejudiciile care nu pot fi achitate la nesfârşit din bani publici", a afirmat Gorghiu, potrivit unui comunicat transmis, vineri, Agerpres.

Potrivit ei, aceasta este "soluţia optimă pentru a impune abordarea responsabilă a activităţii profesionale în aceste instituţii, dar şi pentru a combate mentalitatea greşită potrivit căreia statul trebuie să plătească pentru erorile angajaţilor săi chiar dacă ele se repetă an după an".

Gorghiu îşi argumentează cererea prin exemplul Casei Judeţene de Pensii Argeş, care este implicată în ultimii ani în mii litigii cu pensionarii.

"Din 2019 şi până în prezent, la nivel naţional, suma totală acordată pe cheltuieli de judecată în urma recalculării drepturilor de pensie prin punerea în executare a deciziei civile se ridică la circa 32,5 milioane de lei şi, dintre acestea, numai în cazul Casei de Pensii Argeş, suma totală este de aproape 7 milioane de lei. Curtea de Conturi este instituţia cea mai potrivită în a avea o privire de ansamblu asupra acestor aspecte în toate instituţiile de stat şi de a integra informaţiile obţinute, de aceea am toată încrederea că un eventual pas în acest sens se va dovedi foarte important pentru ca activitatea instituţiilor să se desfăşoare cu maximă responsabilitate", a adăugat Gorghiu în adresa transmisă Curţii de Conturi.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Secretele imobiliare din România ale Regelui Charles dezvăluite de...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
Motivul pentru care Al Pacino și-a donat toți bani câștigați din filmul „Cruising”: „Nu am vrut să am asta pe...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...