Foto: Facebook
„Nici nu s-a finalizat prima extragere a Loteriei fiscale, că au și început să curgă criticile, atât din partea Opoziției, cât și a unor comentatori din societatea civilă. Au fost invocate toate argumentele posibile și imposibile. Ba că vor fi prea mulți premianți cărora le va fi împărțit milionul de lei pus la bătaie, iar premiile mici nu-i vor mai stimula pe oameni să colecteze bonuri, ba că ANAF nu are suficient personal pentru a verifica miile de cereri de premiere, ba că e imoral să premiezi respectarea legii într-o țară în care fiscalitatea este foarte ridicată.
Am auzit chiar și analiști de renume, căinând de zor soarta micilor buticari care vor fi nevoiți să tragă oblonul, întrucât fiscalizarea le dăunează grav sănătății economice, ceea ce va slăbi concurența iar în final oamenii vor plăti prețuri mai mari la supermarket. Dincolo de neadevărul conținut de astfel de aprecieri, știut fiind faptul că magazinele de cartier au avantajul proximității și, eventual al cumpărăturilor pe datorie, nicidecum pe cel al prețului, este profund imoral să faci, în mod public, apologia evaziunii fiscale. Sunt voci care spun chiar că evaziunea fiscală este cea mai eficientă formă de protecție socială, deoarece evazioniștii au tendința naturală de a oferi publicului o parte importantă a discountului pe care și l-au acordat eludând taxele. Evident că dacă niciun comerciant n-ar mai plăti nicio taxă, toate produsele ar fi mai ieftine. Numai că n-ar mai exista nici bani pentru sistemul de sănătate, pentru școli, drumuri, ordine publică, justiție și toate celelalte servicii sociale pe care le prestează statul.
Despre eficiența acestei măsuri este prematur să ne pronunțăm acum. În termeni strict de cash, dacă se va constata că urmare a cheltuirii acestui milion de lei vom avea încasări lunare cu 1,1 milioane de lei mai mari decât media anilor trecuți, sau față de orice referință ne-am stabili, vom putea spune că loteria fiscală a fost un succes. Și poate se va dovedi că, împreună cu ofensiva declanșată de ANAF împotriva marilor evazioniști, vom reuși să depășim pragul psihologic de 35% al încasărilor la bugetul statului raportate la Produsul Intern Brut.
Dar această Loterie Fiscală mai are un efect benefic, dar nu pe termen scurt, ci pe termen mediu și lung. Și mă refer aici la schimbarea mentalității în zona civismului fiscal. Poate în acest fel vom conștientiza că o atitudine de genul „nu dau bani la stat pentru că îi cheltuie ineficient” este contraproductivă. În perioada comunistă, a fura de la stat era cvasiunanim acceptat, acest lucru fiind văzut ca o reacție justificată la modul în care regimul dictatorial își trata cetățenii. Vreau să cred că la 25 de ani de la abolirea acelui regim, o astfel de atitudine nu se mai justifică. Și că pe măsură ce eludarea regulilor, fiscale și nu numai, nu va mai fi acceptată de către cea mai mare parte a publicului, vom putea fi mult mai exigenți în ce privește modul în care statul se achită de obligațiile sale față de noi”, se arată în declarația de presă transmisă de purtătoarea de cuvânt a Partidului Social Democrat.