Gabriel Oprea, mărul discordiei între PSD și PNL în disputa pe tema „vicepremierului” Iohannis
Pozițiile divergente pe tema funcției lui Iohannis au fost expuse în emisiunea „Kilometrul 0” de la Digi24 de doi dintre reprezentanții celor două partide – deputatul liberal Ludovic Orban și vicepreședintele social-democrat al Camerei, Viorel Hrebenciuc.
Orban: Victor Ponta ar avea de câștigat dacă îl trimite pe Oprea din Guvern
Deputatul PNL îi cere premierului să-l îndepărteze pe Gabriel Oprea din Guvern sau să-i dea portofoliul Apărării, pentru că Mircea Dușa, actualul titular, „nu va țipa foarte tare”:
„Plecarea lui Gabriel Oprea ar fi o mare mișcare, poate și Victor Ponta mă ascultă când îi spun, ar face un gest din care ar avea de câștigat inclusiv în planul imaginii, că văd că asta îl preocupă cel mai mult pe premierul Ponta. Să-l trimită pe vicepremierul Oprea sau să-l pună la Ministerul Apărării în locul dlui Dușa, că oricum nu cred că dl. Dușa va țipa foarte tare. Dacă într-adevăr i se pare de neînlocuit Gabriel Oprea, să-și aducă aminte că Gabriel Oprea i-a făcut colonei pe toți vectorii de mesaj și pe toți prietenii lui Traian Băsescu”, a declarat Ludovic Orban la Digi24.
„Ca vicepremier, este clar că Iohannis nu poate coordona decât structurile de ordine publică, apărare și siguranță publică, funcție ocupată în prezent de un apropiat numai al lui Victor Ponta, nu și al PNL și - sunt convins - nu un apropiat al multora dintre social-democrați care au memoria ultimilor patru ani în care Gabriel Oprea exact ce face astăzi – adună parlamentari din rândul partidelor de opoziție – făcea pentru Traian Băsescu ca să-i asigure majoritate parlamentară”, a mai spus Ludovic Orban.
Hrebenciuc: Nu este posibil ca Oprea să renunțe
Întrebat dacă PSD ar fi dispus să renunțe la vicepremierul UNPR Gabriel Oprea pentru Klaus Iohannis, Viorel Hrebenciuc a răspuns că nu are la ce să renunțe, pentru că este o chestiune negociată, iar PSD și-a păstrat cuvântul întotdeauna.
„Noi în USL să nu uităm că mai avem doi aliați - PC și UNPR- care în procesul de negociere au obținut și ei niște funcții, nu stăm să renegociem. Nu este posibil ca dl Gabriel Oprea să renunțe. În primul rând, că dl. Gabriel Oprea este specializat pe probleme de siguranță națională, pe care ca vicepremier le coordonează. Asta a fost negocierea inițială, poate că nici dl. Oprea nu dorea de la început această funcție, poate și-ar fi dorit alte ministere”, a spus vicepreședintele Camerei.
„Nu cred că ar trebui acuma să renunțăm la această chestiune. Dacă se renegociază la nivelul USL-ului, e cu totul alt subiect, dar așa cum sunt lucrurile astăzi – poate mâine dimineață se schimbă – NU”, a punctat deputatul PSD.
Întrebat ce ar putea să-i ofere Victor Ponta lui Gabriel Oprea pentru a-l face să renunțe la funcție, Viorel Hrebenciuc a refuzat să comenteze, spunând că nu crede în acest scenariu și că oricum ar fi o decizie a premierului.
Vot în Parlament?
În ceea ce privește un eventual vot în Parlament pentru o nouă structură a guvernului, Viorel Hrebenciuc este sceptic că se va ajunge la o asemenea etapă și este convins că cei doi lideri ai USL, Crin Antonescu și Victor Ponta, vor ajunge la o înțelegere.
„Nu vor ajunge în Parlament pentru o nouă structură a Guvernului, cei doi copreședinți vor găsi calea cea bună: dl. Iohannis să nu fie și viceprim-ministru, viceprim-ministru să fie Eugen Nicolăescu (nominalizat la Finanțe – n.r..), pentru că Parlamentul a aprobat că cine e ministru de Finanțe să fie și viceprim-ministru”, a spus Viorel Hrebenciuc. Chestiunea cu viceprim-ministru este mai mult protocolară pentru Klaus Iohannis, consideră Viorel Hrebenciuc. „Sediul materiei și activității domniei sale este Ministerul de Interne, acolo va avea toată activitatea. Dl Iohannis are o personalitate puternică, nu are nevoie de alte funcții ca să-și demonstreze forța”, a declarat Hrebenciuc. Cu toate acestea, liderul PSD a făcut precizarea că actualul primar al Sibiului „nu este un politician mai experimentat decât premierul Ponta”.
El a transmis și un avertisment liberalilor: Crin Antonescu ar putea împărtăși soarta celuilalt premier liberal care a fost susținut de PSD, Călin Popescu-Tăriceanu.
Pe de altă parte, deși spune că nu împărtășește ideea că un vot în Parlament ar putea genera instabilitate, liderul PSD recunoaște că aprobarea Parlamentului pentru o nouă structură a guvernului ar putea genera „ușoare tensiuni”. „Este adevărat că în astfel de situații iar apar idei, iar apar tot felul de chestiuni și sunt momente care devin ușor tensionate, care trebuie tratate cu grijă”, a spus Viorel Hrebenciuc la Digi24.
„Să-ți fie teamă de un vot în Parlament când ai aproape 70%, mai mult de 70%, după trecerile masive în partidul domnului Oprea...”, a comentat zeflemitor deputatul liberal Ludovic Orban.
El a explicat și de ce președintele PNL a decis înlocuirea lui Daniel Chițoiu cu Klaus Iohannis: „Daniel Chițoiu era un vicepremier foarte comod pentru dl Ponta și pentru PSD, pentru că el, având o carieră de funcționar foarte mare, avea o atitudine mai cooperantă, de respect față de ierarhie și față de premier și de multe ori a preferat să se comporte ca vicepremier subordonat premierul Ponta decât ca vicepremier care reprezintă partidul. Acum, Klaus Iohannis dacă va spune NU, sunt convins că foarte multă lume va asculta ce spune și foarte multă lume poate să-i dea și dreptate”, a arătat Ludovic Orban.
Context
Copreședinții USL, Victor Ponta și Crin Antonescu, vor discuta, cel mai probabil astăzi, pe tema remanierii decise de liderul liberal în timp ce premierul se afla la Soci.
Dacă în privința nominalizărilor pentru funcțiile de miniștri nu par să fie probleme, principala divergență o constituie dorința lui președintelui PNL ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, propus pentru Ministerul de Interne, să dețină și funcția de vicepremier, funcție care îi revenea ministrului de Finanțe, Daniel Chițoiu. Acesta a demisionat săptămâna trecută, iar în locul lui a fost propus Eugen Nicolăescu.
Guvernul mai are doi vicepremieri în persoana lui Liviu Dragnea (PSD) și Gabriel Oprea (UNPR). Conform schemei guvernamentale, acesta din urmă se ocupă de politicile de apărare și ordine publică, în timp ce liberalilor le revenea postul de vicepremier pentru politici economice. O schimbare în acest aranjament guvernamental ar avea nevoie de un vot din partea Parlamentului, vot care nu este privit cu ochi buni de unii social-democrați, pentru că, spun ei, ar genera instabilitate.
Crin Antonescu a explicat că Iohannis ar trebui să dețină funcția de vicepremier, și nu Eugen Nicolăescu, pentru că trebuie respectate statura sa politică și ierarhia de partid, unde actualul primar al Sibiului deține, încă de la intrarea în PNL, în urmă cu numai un an, funcția de prim-vicepreședinte.
- Etichete:
- guvern
- ludovic orban
- victor ponta
- crin antonescu
- gabriel oprea
- klaus iohannis
- viorel hrebenciuc
- vicepremier
- liderii usl
- vot in parlament
- divergente psd-pnl
- remaniere guvernamentala
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News