Gabriel Oprea a intrat în topul celor mai râvniţi parlamentari de către Direcţia Naţională Anticorupţie. Senatorii sunt în situaţia de a vota ridicarea imunităţii, în cazul său, pentru a treia oară, ceea ce îl plasează pe fostul vicepremier pe locul al doilea în preferinţele DNA. Prima poziţia este ocupată, fără drept de apel, de deputatul Elena Udrea. Numărul mare de cereri de urmărire, reţinere sau arestare nu este, însă, o garanţie că parlamentarii le dau mână liberă procurorilor.
Locul întâi în topul celor mai râvniţi parlamentari de către Direcţia Naţională Anticorupţie îl ocupă Elena Udrea. Ea s-a confruntat anul trecut cu 10 solicitări de ridicare a imunităţii.
„La mine este deja puşcăria în colecţia de toamnă-iarnă. A fost primăvară-vară, văd că la fiecare sezon, încă o cerere de arestare”, spunea Elena Udrea în octombrie anul trecut.
În acelaşi clasament, fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea a revendicat locul doi. Înainte de votul pentru ridicarea imunităţii, fostul lider al UNPR, a susţinut întodeauna că este nevinovat. Totuşi, strategia sa a fost diferită, de la dosar la dosar.
„Cer să votaţi pozitiv cererea!”, le spune acesta parlamentarilor pe 3 februarie.
Pe 24 februarie se răzgândise: „Vă rog să votaţi împotriva acestei cereri.”
Senatorii au încuviinţat cererile DNA, dar procurorii continuă asaltul. Săptămâna viitoare, în Senat se discută a treia solicitare de ridicare a imunităţii, în dosarul în care este anchetată moartea poliţistului Bogdan Gigină.
Locul al treilea în topul DNA le revine celor pe numele cărora, procurorii au emis câte două cereri de ridicare a imunităţii.
Senatorul Dan Şova are în palmares două solicitări, cu trei voturi. Şi asta din cauza unei probleme cu numărarea voturilor în care a fost cerută până şi părerea Curţii Constituţională.
„Mă aflu în faţa dumneavoastră pentru a treia oară. Cred că încep să mă apropii de recorduri nedorite”, le spunea Dan Şova colegilor senatori în decembrie anul trecut.
Faptul că nu se află la prima solicitare a DNA a fost de multe ori chiar un ajutor pentru unii parlamentari.
Laszlo Borbely, fost ministru al Mediului (11.03.2015): „Ce rezultă din analiza materialului din dosar? Faţă de cel întocmit în 2012 nu există în plus decât această filă, acest autodenunţ”.
Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei (10.02.2015): „Aceasta nouă sesizare nu se bazeaza pe legalitate. Ar trebui respinsă.”
Cătălin Teodorescu, deputat PNL (09.12.2015): „Astăzi retrăiesc un vis urât. Dacă aş fi păstrat discursul din data de 3 decembrie a anului trecut, astăzi aş fi putut să-l recitesc întocmai.”
De anul trecut, cel puţin zece parlamentari au scăpat, prin vot, de reţinere ori arestare. Asta în ciuda faptului că politicienii au promis în mod repetat că nu se vor pune în calea justiţiei.