Mircea Geoană, fost președinte social-democrat, consideră că trebuie analizat dacă există lucruri greșite în activitatea procurorilor, judecătorilor sau SRI, dar că nu trebuie acceptat să se limiteze influența acestora și acțiunea anticorupție.
„Dacă există lucruri care au fost făcute greşit, ele trebuie analizate, pentru că şi fetişizarea DNA-ului sau a SRI-ului sau a procurorilor sau a judecătorilor nu este un lucru sănătos. O democraţie funcţionează cu elemente de control reciproc asupra puterilor, dar dacă există o tentaţie de a limita influenţa şi acţiunea anticorupţie a acestor instituţii, pe motive politice, acest lucru nu trebuie acceptat, este periculos. România are o problemă cu corupția. Această țară este la periferia Europei și ne zbatem să fim acceptați la Bruxelles, în nucleul dur, și datorită corupției”, a declarat Mircea Geoană, la RFI.
Fostul lider al PSD a mai atras atenția că evaluările anunțate de ministrul Tudorel Toader pot merge în direcția unui „alt uriaș scandal diplomatic internațional pentru România”.
„A lăsa un astfel de subiect neanalizat, neverificat cu obiectivitate şi pe bază de proceduri existente ar fi o greşeală, pentru că ar fi un îndemn la alte situaţii de acest gen. A abuza de o astfel de situaţie pentru a realiza un obiectiv politic este de asemenea o greşeală. Eu sper ca lumea să aibă înţelepciunea să corecteze o situaţie, fără a transforma acest lucru într-un alt război politic, într-o altă demonstraţie de masă în Piaţa Victoriei şi într-un alt uriaş scandal diplomatic internaţional pentru România”, a susținut Geoană.
Duminică seara, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că, în următoarele două săptămâni, va face o analiză a activității Ministerului Public, urmând să ia o decizie în privința procurorului-general, Augustin Lazăr, și a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.
După ce DNA a precizat, printr-un comunicat de presă, că „actele și soluțiile dispuse de procurori sunt supuse controlului instanțelor de judecată, iar evaluarea profesională a procurorilor este realizată numai de către Consiliul Superior al Magistraturii”, Ministerul Justiției a susținut că verificarea anunțată de Tudorel Toader vizează „eficiența managerială și modul de îndeplinire a atribuțiilor de serviciu de către procurori”.