„În ceea ce-l privește pe Iohannis, nu am văzut o propunere USL de modificare a legii, doresc colegii liberali...doresc anumite clarificări, dar asta nu înseamnă că PSD și le-a asumat”, a precizat Florin Iordache, sâmbătă, la Digi24.
Totuși, cu o zi înainte, Florin Iordache declara pe această temă: „Dacă nu există în lege, ar trebui modificată legea, trebuie să ne uităm, să existe undeva, să vedem dacă există. Dacă nu există şi se doreşte, normal că trebuie să... în procedură de urgenţă se poate face”.
Florin Iordache a revenit însă asupra declarațiilor și a spus, sâmbătă, că așteaptă mai întâi o reacție a premierului Victor Ponta, care este și președintele PSD, dar a precizat: „Dacă Iohannis vrea să fie ministru, să fie ministru, dar nu poate în același timp să fie și primar. (...) Cred că Iohannis, care a demonstrat că e un foarte bun om de administrație, dacă vrea să fie ministru, să fie, dar cu respectarea legii. Să nu schimbăm legile în vigoare!”.
Deputatul PSD a adăugat că nu este de acord să fie modificate legile cu dedicație, pentru că asta ar înseamna să fie date legi pentru anumite persoane, ceea ce ar fi un semnal politic foarte prost.
Întrebat dacă o modificare legislativă în acest sens poate fi considerată o lege cu dedicație, Iordache a spus că da și a repetat: „Când noi facem legi cu dedicație, semnalul politic e prost, românii nu au nevoie să modificăm legea”.
În plus, deputatul PSD s-a raliat poziției deja exprimate de unii lideri ai partidului în ceea ce privește ocuparea funcției de vicepremier de către Klaus Iohannis: „Poate fi vicepremier, dar nu cu o schimbare a structurii guvernului”, a spus Florin Iordache, precizând că așteaptă și o reacție a premierului, care se întoarce astăzi de la Olimpiadă, în privința acestor chestiuni.
Vicepreşedintele PSD Dan Şova a declarat, vineri, că, în opinia sa, Klaus Iohannis nu poate fi vicepremier în contextul actual, el arătând că Executivul ar avea datoria de a merge în Parlament şi de a cere un nou vot de încredere, ceea ce ar putea genera o nouă perioadă de instabilitate. Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a confirmat într-un comunicat această poziționare a PSD.
„Nu sunt dispus să renunţ foarte uşor la Primărie”, anunța vineri, Klaus Iohannis, după ce a fost nominalizat pentru portofoliul de la Interne. „Există antecedente, cred că este în sală un fost primar general care a putut să fie în acelaşi timp şi prim-ministru şi bine a făcut. Or, dacă legislația permite acest lucru pot să vă spun da, voi face apel la această legislaţie care reglementează situaţii excepționale”, a declarat Klaus Iohannis.
Edilul Sibiului s-a referit la cazul lui Victor Ciorbea, care, în 1996, s-a autosuspendat din funcţia de primar general al Capitalei în perioada cât a fost premier. De altfel, Victor Ciorbea a dat şi o ordonanţă de urgenţă în acest sens. Dar ordonanţa respectivă nu mai este în vigoare, pentru că, un an mai târziu, a fost respinsă definitiv de Parlament.
Liderii liberali au evitat, totuși, să comenteze reacția PSD, subliniind că interlocutorul lor va fi premierul.