Explicații pentru prefecții demiși. Dacian Cioloș: Vor urma și alții 

Data publicării:
Dacian Ciolos discurs Parlament 17.11 inquamphotos foto 11

ACTUALIZARE: Premierul Dacian Cioloș a lansat, la sfârșitul dezbaterii, o propunere pentru parlamentari pentru numirea de prefecșți independenți. 

„Marea majoritate a celor care au ocupat în ultimii ani funcții de conducere în deconcentrate sau în administrația publică centrală, funcții de director, director general, au ocupat aceste funcții tot pentru că au avut susținere politică. Să nu fim ipocriți, e o realitate. Ceea ce doresc să vă propun - și asta o să facem în săptămânile următoare - e să punem cărțile pe masă și să alegem împreună și Guvernul se angajează să vină cu propuneri legislative coerente din acest punct de vedere, să ne asumăm împreună: vrem prefecţi independenţi, care sa fie înalți funcționari, sau prefecți politici, care să fie dublați de înalți funcționari”, a spus premierul. 

Dacian Cioloș a invitat parlamentarii să își asume reforma administrației publice împreună cu Guvernul. 

M-am așteptat la o dezbatere mai degrabă politică, pentru aceste numiri; care prefect e al PSD-ului, care e al PNL-ului sau al unui alt partid. Eu cred că, dacă ne asumăm o anumită realitate, cu onestitate, pornind de la această asumare a realității, putem să mergem înainte și să ne asumăm, împreună, o reformă a administrației publice, care să poată să fie pusă în aplicare până la sfârșitul acestui an și pe care s-o moștenească un viitor guvern politic, dar care să se poată să se bazeze pe o administrație performantă”, a spus premierul. 


Dacian Cioloș a atras atenția, la începutul discursului său din Parlament, că numirea și demiterea prefecților este o prerogativă care aparține exclusiv Guvernului, motiv pentru care a ezitat să vină să dea socoteală în fața parlamentarilor. 

„Vă mărturisesc că, văzând titlul de dezbatere politică propusă, am ezitat să vin în fața dumneavoastră astăzi pentru a participa la dezbaterea propusă. În lectura pe care eu o dau articolului 206 din Regulamentul Camerei Deputaților nu văd în ce măsură criteriile în desemnarea prefecților intră în categoria problemelor de interes major pentru viața politică, economică sau socială, fiind o problemă administrativă a Guvernului, conform legislației actuale. Numirea și eliberarea din funcție a prefecților sunt de competența exclusivă a Guvernului, iar criteriile avute în vedere în numirea noilor prefecți sunt doar o componentă a unui proces de analiză realizat la nivelul Guvernului prin intermediul Ministerului de Interne. Nu înțeleg să detaliez de la caz la caz rezultatele analizei efectuate, care cade în sfera prerogativelor executive", a spus premierul. 

Premierul a avertizat că ar putea urma noi demiteri. 

Schimbările au vizat, exclusiv, prefecți sau subprefecți pe care guvernul precedent i-a numit temporar - subliniez: temporar! -, prin exceptare de la regulile prevăzute de lege. Mai doresc să subliniez că prefecții sau subprefecții ce au fost numiți de guvernele precedente, respectând procedura normală prevăzută de lege, sunt doar în număr de nouă prefecți și trei subprefecți. Toți ceilalți zeci de prefecți sau subprefecți, în total în jur de 90, au fost numiți, prin excepție de la procedura normală, evitându-se, astfel, concursul pentru definitivarea pe post, aceștia putând fi demiși și înlocuiți oricând. În primul rând, de ce au fost schimbaţi de guvern cei care au fost schimbaţi. Urmare a unei analize permanente, pe care Ministerul de Interne o face, am ajuns la concluzia că cei vizaţi până în prezent, ca şi cei care vor urma, fie nu au performat anterior, fie nu au reuşit să susţină corespunzător politica guvernului în teritoriu, fie nu au respectat echidistanţa politică”, a spus Dacian Cioloș. 

Prim-ministrul a declarat că legislația privind numirile prefecților și subprefecților a fost deturnată de la scopul său inițial și a subliniat că Guvernele anterioare au numit, fără respectarea procedurilor, anumite persoane în funcțiile de prefecți, ceea ce a afectat imparțialitatea acestei funcții, dar și activitatea celui care a exercitat funcția de prefect.

„Vă îndemn să recitiţi forma iniţială a HG 341/2007, la care m-am referit mai sus - şi care, din păcate, nu a fost aplicată niciodată ca atare -, în opoziţie cu forma actuală, şi veţi constata deturnarea intenţiei iniţiale, logice şi unitare spre situaţia actuală, în care se fac concursuri pe post, nu unul naţional, care să ofere posibilitatea intrării în categoria înalţilor funcţionari publici, de unde apoi, meritocratic, să se acceadă la poziţii superioare, inclusiv la cea de prefect sau subprefect. În opinia noastră, nu este normal acest lucru, şi, de aceea, în prezent analizăm care este cea mai bună soluţie pentru a reveni cel puţin la spiritul reglementărilor iniţiale, dacă nu chiar să le îmbunătăţim, în parametri care să-i asigure un profesionalism sporit pentru ansamblul administraţiei publice româneşti”, a spus Dacian Cioloș 

Premierul Dacian Cioloș a fost chemat în plenul Camerei Deputaților pentru a le explica aleșilor care sunt argumentele pentru care a înlocuit mai mulți prefecți.

Ideea chemării în Parlament a premierului Dacian Cioloş le-a venit aleşilor de la ALDE, însă şi cei de la PSD şi cei de la UNPR au fost de acord cu acest demers, contestând modul în care au fost schimbaţi prefecţii.  

În luna februarie au fost înlocuiţi nouă prefecţi, iar alţi patru la începutul acestei luni.

Este pentru a doua oară când premierul Dacian Cioloş este chemat în Parlament pentru a da explicaţii în faţa aleşilor. Prima data s-a întâmplat în urmă cu aproximativ trei săptămâni, în urma scandalului dintre trustul Intact şi ANAF.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...