EXCLUSIV Digi24.ro: Cele trei scenarii ale unei săptămâni de foc. Asaltul final al lui Liviu Dragnea

Data actualizării: Data publicării:
Adriana Duțulescu
Adriana Duțulescu
Redactor-șef Digi24.ro
tudorel toader salut ID102100_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Liviu Dragnea dorește convocarea rapidă a unei ședinte a Comitetului Executiv al PSD pentru a valida prin vot politic al partidului schimbarea lui Tudorel Toader de la Ministerul Justiției, au declarat pentru Digi24.ro surse din conducerea social-democraților. O ședință a CEx a fost de altfel anunțată de către șeful PSD săptămâna trecută, joi, într-o discuție informală cu jurnaliștii, când a spus, spre surprinderea tuturor, că Rovana Plumb și Natalia Intotero trebuie să demisioneze de urgență de la cele două ministere pe care le conduc, deși, teoretic, nu era nicio grabă în acest sens, până la alegerile europarlamentare din 26 mai. 

tudorel toader cex inquam octav ganea 20181210183955_OGN_3263-01
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Miza remanierii nu le vizează pe cele două deținătoare de portofolii la Fonduri Europene și la Ministerul Românilor de Pretutindeni, ci țintește o schimbare la Ministerul Justiției. De altfel, joi, după ce Guvernul eșuase din nou în a emite ordonanța de urgență pentru modificarea Codurilor Penale dorită de Liviu Dragnea, acesta a dat semnalul public al sfârșitului răbdării pe care a avut-o cu Tudorel Toader. „Ar trebui să modificăm Constituția ca să rămână el ministrul Justiției, că este cel mai bun, nu din țară, din regiune!”, l-a ironizat Liviu Dragnea pe ministrul Justiției. 

De ce nu mai are Liviu Dragnea răbdare cu Tudorel Toader? Din septembrie anul trecut când, la Neptun, într-o vilă de protocol, președintele PSD îi anunța pentru prima dată pe social-democrați că nu îl mai vrea pe Toader la Justiție, pentru că se opune ordonanței de urgență pentru amnistie și grațiere, până în prezent, ministrul, propus de Tăriceanu și asumat de PSD pentru portofoliul Justiției, a rezistat în repetate rânduri pe funcție și cu sprijinul ALDE, și datorită intervenției ferme a oficialilor de la Bruxelles împotriva emiterii unor ordonanțe care să ducă la amnistie, grațiere, revizuirea sentințelor sau prescrierea faptelor din dosare care i-ar putea privi pe liderii actuali ai social-democraților. 

Acum însă începe o săptămână specială, cu miză importantă pentru Liviu Dragnea. Miercuri, CCR trebuie să se pronunțe asupra contestației depuse de Florin Iordache pe tema formării completurilor de 3 de la ICCJ, care este decisivă în perspectiva zilei de 15 aprilie, când are loc ultimul termen de judecată în dosarul angajărilor fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Telelorman. În plus, din punct de vedere politic, în interiorul partidului, imaginea de putere absolută și influența liderului se văd știrbite, pe de o parte de sondajul de opinie IMAS care plasează PSD pe locul doi, după PNL, și pe de altă parte de popularitatea crescândă pe care o înregistrează partidul lui Victor Ponta la nivelul activului de bază al membrilor și simpatizanților PSD. În consecință, președintele partidului are nevoie să dea o lovitură de imagine nu neapărat în exteriorul PSD, ci în interior, pentru a le arăta subalternilor că se află în continuare la cota maximă de putere și influență. O astfel de lovitură ar fi schimbarea ministrului Justiției, portofoliu pentru care sunt de mai multă vreme vehiculate numele lui Florin Iordache și Eugen Nicolicea, doi dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Liviu Dragnea.

În context, sunt extrem de relevante declarațiile făcute de Liviu Dragnea vineri, la Călărași, unde nu a reușit să își expună punctajele electorale legate de binefacerile PSD în agricultură, ci a trebuit să dea explicații despre forțarea unei ordonanțe de urgență pentru Codurile Penale: 

„Eu cred că domnul ministru Toader să înțeleagă că nu mai poate continua așa. Trebuie să înceteze cu această atitudine. Mulți colegi îmi spun că, de fapt, toată intenția dumnealui a fost, din ianuarie, să ridice aceste subiecte în dezbatere și ca să discutăm trei luni de zile nu despre ce avem de făcut în România reală, și a tot anunțat că va da niște ordonanțe de ugență care de fapt nu s-au dat. Nici nu cred că avea intenția să le dea vreodată”

„Eu cer Guvernului în mod ferm să înceteze cu această discuție nesfârșită. Parlamentul începuse procedura de finalizare a votului pentru codurile penale după verificarea de la CCR, a fost o greșeală a PSD că a crezut în unii care au spus că vor da aceste ordonanțe de urgență, ca să ajungă la final cu vreo 7-8 articole la Bruxelles într-o mare umilință”

Întrebat ce se întâmplă cu Tudorel Toader, el a susținut că „doamna prim-ministru trebuie să ia o decizie”. „Este apanajul dumneai, vrea să-l mențină, nu vrea să-l mențină, pe mine mă interesează ca Petre Daea să fie în picioare și valid”. 

Dorința lui Liviu Dragnea de a-l demite de la conducerea ministerului Justiției l-a determinat pe Tudorel Toader să sugereze, public, prin misterioasele postări pe Facebook, sâmbătă noaptea, că ar fi presat să emită ordonanțe de urgență: "O simplă precizare! În lipsa urgenței nu poate fi emisă o ordonanță de urgență!". Potrivit informațiilor de la vârful Coaliției de guvernare, ministrul Justiției și-ar pregăti astfel strategia împotriva unei decizii de demitere care ar putea să fie luată de CEX al PSD. 

Scenariile de lucru, expuse de surse politice pentru Digi24.ro, sunt următoarele:

  1. Tudorel Toader prezintă public înainte de CEX al PSD motivele pentru care nu pot fi emise ordonanțele de urgență dorite de PSD și se victimizează în logica unui conflict personal cu Liviu Dragnea. În această situație, care ar genera un scandal politic și de imagine, Viorica Dăncilă, cea care este singura persoană ce poate semna revocarea din funcție a unui ministru, ar putea invoca daunele de imagine pentru a refuza schimbarea ministrului Justiției. 
  2. CEX al PSD dă un vot politic pentru retragerea sprijinului politic acordat lui Tudorel Toader, Viorica Dăncilă este forțată de partid să semneze revocarea din funcție, Tudorel Toader prezintă public contextul conflictului pe tema ordonanțelor de urgență și Președintele Klaus Iohannis refuză să semneze decretul de revocare din funcție, ceea ce ar însemna că ministrul ar rămâne pe post. 
  3. Tudorel Toader își dă demisia din funcție, iar Klaus Iohannis refuză propunerea făcută de PSD pentru un alt ministru.  În acest caz însă, ar fi numit un ministru interimar din cei aflați în Executiv, și acesta ar avea dreptul să dea aviz pentru orice ordonanță de urgență. 

 

 

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...