Europarlamentarul Marian-Jean Marinescu face legătura între poziția României în chestiunea paradisurilor fiscale şi vizitele recente ale premierului român în Orientul Mijlociu. Lista paradisurilor fiscale a fost întocmită pentru prima oară acum doi ani şi includea atunci 17 ţări considerate de Uniunea Europeană drept paravane pentru infracţiunile economice, prin legile lor „generoase”. Între timp, statele respective au făcut modificări în legislaţie, lista a scăzut la 5 şi acum, brusc, s-a triplat după consiliul miniştrilor de Finanţe ai Uniunii Europene. Nou intrate sunt, printre altele, Oman şi Emiratele Arabe Unite. Includerea pe această listă neagră înseamnă că statele respective nu au acces la bani europeni.
,,După reuniunea #ECOFIN, a miniştrilor de finanţe din statele membre, cred că toată lumea a înţeles rostul vizitelor Vioricăi Dăncilă în Emiratele Arabe Unite şi Oman: aceste două ţări se află pe lista neagră revizuită a paradisurilor fiscale, adoptată de ECOFIN în ciuda opoziţiei ministrului de finanţe Teodorovici, care primise ordin de la guvern să amâne votul până în mai. Aşa numitul „patriotism"al #PSD nu are nici o legătură cu #România şi cu Uniunea Europeană", a scris pe Facebook europarlamentarul PPE Marian-Jean Marinescu.
„Spuneam atunci că un prim-ministru care va prezida președinția consiliului UE ar trebui să facă vizite în UE, să se întâlnească cu alți prim-miniștri, putea să negocieze bugetul UE. În schimb, a făcut vizite în Oman, Emirate, Qatar, Turcia. Mă întrebam ce caută acolo. Acum se vede clar răspunsul. Nu aveau rost aceste vizite dacă acolo nu era o cerere”, a spus europarlamentarul la Digi24.
„Din păcate pentru ei, ceilalți miniștri de finanțe nu au acceptat o astfel de situație și au aprobat lista în componența propusă. Guvernul României nu are nicio legătură cu UE. Spuneam că putem avea rezultate în această perioadă de președinție, dar miniștrii să stea acasă. Teodorovici a confirmat această presupunere și a arătat că nu știe cum să gestioneze o reuniune de Consiliu. E o atitudine de neiertat și neacceptat”, a adăugat el.
„În momentul în care faci o propunere trebuie întâi să vezi dacă ai o majoritate, trebuie să vorbești cu ceilalți colegi și să vezi opinia fiecăruia. Se pare că nu au aceste aptitudini. În momentul în care vrei să amâni ceva referitor la spălarea banilor e foarte grav, lași o imagine rea și e imaginea României, nu a lui”, a mai spus europarlamentarul.