Emil Hurezeanu a spus, în privința extinderii spațiului Schengen, că „îi poate face pe unii să întărească zidurile și să încuie porțile” din privința pericolului terorist, amintind astfel de atacurile din Franța și din Danemarca.
„Pe de altă parte, țări din interiorul fortăreței noastre comune, al Uniunii Europene, au un rol - mai ales la margini - foarte important la periferie. Pe acolo intră, ies. Pe acolo vine crivățul. Aceste țări merită să facă parte integrată din club? Intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen nu este un cadou, face parte dintr-o realitate practic consumată. Este vorba de capricii sau subiectivități politice, criteriile au fost bifate”, a spus jurnalistul.
„Poate reușim să intrăm în Schengen înainte de a exploda dosarul EADS. Mi-e frică că explodează dosarul ăsta... Dar intrăm atunci legați ca în filmele americane, de o cătușă legată de mâna unui ministru... mahăr german. Un semn că facem parte din aceeași lume, destinele noastre sunt înlănțuite”, a spus, zâmbind, Emil Hurezeanu, adăugând însă că există o șansă ca România să intre în Schengen.
„Lasă-ne să intrăm în Schengen! Nu se întâmplă nimic în interiorul Europei, rămânem la fel, suntem toți aceiași, dar ar fi un câștig simbolic pentru români”, a conchis Emil Hurezeanu.
România contează pe sprijinul Germaniei pentru aderarea la spaţiul Schengen. Este principalul mesaj transmis de preşedintele Klaus Iohannis la Berlin, după discuţiile cu Angela Merkel. Însă cancelarul german vorbeşte despre o evoluţie pas cu pas şi despre consultări cu partenerii europeni, un proces care se arată de lungă durată.