Emil Hurezeanu: „Good boy, good boy”, te bate Obama pe spate, între două înmormântări, te ia un val...

Data publicării:
hurezeanu JdS

Ceea ce s-a întâmplat la modificarea Codului penal „este un scandal de proastă organizare parlamentară, o rușine din punct de vedere profesional”, consideră analistul.

Emil Hurezeanu spune că era de așteptat și ca președintele Băsescu să aibă o reacție, pentru că „președintele a devenit, cu concursul USL, în ultimele săptămâni și zile, un fel de contor indispensabil”.

Pe de altă parte, a observat Emil Hurezeanu, „niciuna dintre ambasadele sau dintre purtătorii de cuvânt ai Apusului care au avut reacții negative sau rezervate sau dubitative n-a mai preluat, ca în vara lui 2012, teza continuării loviturii de stat”, reluată, marți, de Traian Băsescu.

Anglo-saxonii au fost pragmatici, cum îi știm: 'domnule, nu vă dați seama că aveți nevoie de investitori?' E o chestiune cât se poate de simplă. (...) Am auzit multe comentarii spunând: 'Ce are...pensula cu prefectura? De ce să nu mai vină investitorii? E o amenințare!' Păi e simplu: investitorii se duc acolo unde văd dincolo de deal – spațiu mioritic, deal-vale, dar vezi și te aștepți la predictibilitate. Nu să ai surprize de la cel care reglează justiția”, a explicat jurnalistul la Digi24.

El spune că ANI și DNA sunt „instituții proconsulare”, reamintind că proconsulii erau trimișii Romei, reprezentantul puterii.

Incapacitate de a prevedea reacțiile

N-am fost egali în UE de la început, nu suntem egali, dar noi trebuia să știm asta. Au fost niște istmuri, niște fâșii pe care am intrat. O mare șansă. Meritată, în perspectiva lungă, a istoriei noastre problematice, a meritelor noastre nerecunoscute altădată, a suferințelor...Foarte bine! Dar acum nu putem să transformăm un mecanism politic într-o mașinuță explozivă fără să vedem ce se întâmplă. A doua greșeală a tehnicienilor și a oamenilor politici este absența, omisiunea de a prevedea reacțiile partenerilor lor. Păi ei nu merg la Bruxelles?”, s-a întrebat Emil Hurezeanu

Gesticulăm în altă limbă

Dl Ponta se fotografiază cu Blair, cu dl. Obama, impresia mea a fost că la București s-a întâmplat în mic, aproape metaforic, cvasi-grotesc, ce s-a întâmplat la Johannesburg, unde a apărut un interpret gestual pentru surdo-muți care n-avea decât patru figuri și spunea cu totul altceva decât spuneau președinții. A stat patru ore omul acolo și făcea două-trei mișcări (...) Băiatul ăsta s-a distrat copios. Asta facem și noi. Noi gesticulăm în altă limbă lângă cel cu care vrem să fim fotografiați, pe cel pe care vrem să-l interpretăm, să-l reprezentăm, lângă cel cu care vrem să semănăm...Nu-nțeleg! Chiar că nu-nțeleg..”, a comentat Emil Hurezeană.

Să nu devenim și noi niște falși interpreți ai mesajelor europene, atenționează analistul, amendând atitudinea de „ne facem că”. „Între timp s-au prins și aia că nu prea știm alfabetul, facem două-trei mișcări, ca milițienii de la Phenian”, a completat analistul.

Veți mai vedea vreo țară în care legislativul spune ceva, seara primul ministru completează și la șase jumate, de preferință, iese președintele și dă peste cap totul? Fiecare, legalmente, prezumptiv constituțional, are dreptate, ocupă un loc legitim. Dreptatea fiecăruia se transformă într-o cacofonie foarte periculoasă care produce scandal”, atrage atenția Emil Hurezeanu.

Toată lumea își dă seama că e o criză, e o fractură, n-am mai avut parte de trasul de urechi al europenilor și al anglo-saxonilor de mult. Ne dezbrăcăm, facem strip-tease, nedatorat, pai cum să nu aibă reacții?”, se întreabă jurnalistul.

Reacțiile occidentale nu trebuie patetizate

În opinia lui Emil Hurezeanu, pericolul cel mai mare este să dedramatizăm toate momentele-cheie. Pe de altă parte, analistul invită și la o reacție echilibrată: „Să nu ne patetizăm nici când au reacții occidentalii. Au avut reacții mult mai dure în raport cu Ungaria, cu ce face Orban. Și el își vede de treabă cu tot guvernul lui. Are alegeri în curând, se bucură de popularitate (...) Și Franța a avut parte de apostrofări din partea Comisiei Europene”, a amintit jurnalistul.

De cealaltă parte, este de evitat și o atitudine prea izolată. „Nu ar trebui să stăm prea mult în mușuroiul nostru. Să nu creăm impresia că suntem autiști și că suntem aventurieri sau că avem o altă agendă!”, recomandă analistul.

Beția puterii

Una dintre explicațiile pe care le-am auzit e că te ia valul ăsta cu 60-70%, te ia valul ăsta că „good boy, good boy”, te bate Obama pe spate, între două înmormântări, te ia un val. Au un fel de frivolitate politicienii noștri, se legăna într-un hamac al răsfățului. Al răsfățului că i-am tras-o ăluia, m-a primit și pe mine până la urmă Merkel, uite! Cam puțin...”, a spus Emil Hurezeanu în emisiunea „Jurnalul de seară”.

Cred că e multă imagine. Prea mult marketing”, a comentat el. Analistul are și un îndemn pentru politicieni: „Umblă la percepții, la propagandă, fă ceva!”

El a amintit în context că există o tradiție a corupției în istoria românească: „Avem o cultură politică a acomodărilor pecuniare. Avem o dimensiune de corupție care ține de cultura politică. Dar trebuie să o integrăm într-o cultură nouă - a eficienței”, a conchis analistul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Călin Georgescu, TikTok, ratarea bulelor și, mai ales, a...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Imagini document cu prima apariție a lui Gabriel Cotabiță la televiziune. Cântă cu Redivivus pe străzile unui...
Newsweek
Cine e Călin Georgescu care vrea alianță cu Rusia? Tovarăș cu Iliescu, membru într-un Club „secret”
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”