„Important e când glumește prima oară. Când se plimbă cu domnul Dragnea în barcă, trași de jandarmi, sau pe seama propriei scene când glumește cu poloiștii. Trebuia să o facă de fiecare dată. Domnul Ponta este, caracterologic vorbind, un situaționist. El e foarte mult funcție de situația în care se află. Nu este primul ministru care își reprezintă funcția indiferent de situația în care se află, dimpotrivă, ia forma fără prea mult conținut, sau cu conținutul adecvat, dar care nu este cel de prim-ministru, situației în care brusc îl aduce destinul”, a spus Emil Hurezeanu.
Jurnalistul a adăugat că Victor Ponta are „o natură jovială necoagulată” și are uneori discursuri inspirate, cu jocuri de cuvinte, dar „fără structură și nu exprimă niște idei prestabilite pe care orice prim-ministru trebuie să le configureze într-o agendă”.
„Și sindromul post-pubertar nesaturat îi face și bine și rău, dintr-o perspectivă sociologică, nu din perspectiva etică. Electoral vorbind, cred că această jovialitate schimbătoare, volatilă, cu un fel de aer de adolescență neconsumată, nedefinit, îi stârnește un oarecare atașament”, a adăugat jurnalistul.
Emil Hurezeanu a mai spus că Victor Ponta pare să fie un spectator la propria funcție.
„O să-i convină să fie președinte, mai degrabă? O să reușească să fie președinte? Va mai putea fi prea mult prim-ministru într-o astfel de situație? Amestecul acesta e mai rar în politica românească și, domnul Ponta nedefinindu-se într-un fel simplu, deocamdată stârnește o oarecare nedumerire care se lasă cu adeziune politică din partea propriilor baroni, din partea altora, din partea indiferenților, dar și din partea unor care zic, în definitiv, 'de ce nu un baschetbalist decomplexat?'. Mie îmi apare ca prea decomplexat. Dar s-ar putea ca după îndârjirea asta polarizantă, polarizatoare, pe care au ilustrat-o Iliescu și Băsescu de-a lungul ultimilor 25 de ani post-comuniști, personajul acesta vag întâmplat în politică să aibă încă un oarecare succes. Nu prea mult. Au trecut doi ani și cadențele unor împliniri nu sunt bifate. Felul în care se lucrează cu autostrăzile, cu taxele”, a mai spus Emil Hurezeanu.