„Faptul că aseară vorbește cu așa ușurință, o ușurință ignară, care trădează o ignoranță penibilă, despre ce înseamnă să fii atlantist, și că ar fi pus doi atlantiști șefi de servicii secrete mi se pare îngrijorător în mod retroactiv pentru capacitatea de politică externă a acestui președinte.
Atlantismul e o relație bilaterală între SUA și Europa. Atlantismul s-a umplut de conținut odată cu aplicarea planului Marshall, odată cu crearea instituțiilor globalizării – Banca Mondială, Fondul Monetar Internațional, și cu stabilirea noilor parteneriate între Europa de Vest și Statele Unite. Principalii parteneri ai atlantismului sunt, în această ordine, Germania, Marea Britanie și Franța. În această ordine recunoscută și de SUA. Doamna Merkel, nu premierul David Cameron, l-a vizitat în acea odisee de acum două săptămâni de 25.000 de kilometri, Moscova, Minsk, Berlin, Bruxelles, pe Obama la Washington.
E inept să crezi că o opțiune pro-germană astăzi exclude o opțiune atlantică. E o formă de naivitate foarte periculoasă.”, a declarat Emil Hurezeanu la Digi24.
Traian Băsescu a criticat, într-un interviu televizat, nominalizarea lui Eduard Hellvig la șefia SRI, invocând un articol în care Hellvig vorbea despre schimbarea axei București-Londra-Washington cu axa București-Berlin-Washington.
„Premierul de la Grivco a numit pe omul lui Voiculescu. Este o numire greşită din punct de vedere al semnificaţiei. România avea nevoie de doi atlantişti ca să dea credibilitate. După ce a fost vânturat articolul cu axa spre Berlin, marea Europă nu are forţă pentru Ucraina. Cum vă imaginaţi că la o adică vor veni militari germani să venereze un efect de descurajare al unor eventuare agresiuni din est?”, a declarat Traian Băsescu într-un interviu televizat.