Adrian Năstase, eliberat condiționat luni, din Penitenciarul Jilava, a fost premier al României între decembrie 2000 și decembrie 2004 și a pierdut puterea după ce a fost învins la prezidențiale de actualul șef la statului, Traian Băsescu.
„Adrian Năstase era zeul nenumit al unui regim care trebuia schimbat pentru ca noi să devenim, în sfârșit, europeni. Corupția nu a fost limitată în ultimii ani și nu a primit o lovitură mortală prin arestarea lui Năstase, într-un caz nesenzațional din perspectiva vinovăției legendare cu care toți îl investeam”, a apreciat jurnalistul Emil Hurezeanu, invitat în emisiunea „Jurnalul de seară”.
„Am crezut că ucidem în efigie – și efigia era Adrian Năstase – corupția la vârf. Am reușit? Nu. Corupția la vârf este până astăzi și în acest guvern, și în acest parlament. Dar, bineînțeles, că a existat și în guvernele și parlamentele trecute”, a adăugat Emil Hurezeanu.
În ceea ce privește cariera politică a lui Adrian Năstase, jurnalistul a remarcat că acesta se poate implica în politică și fără a fi membru de partid. „Va rămâne un social-democrat, un om instruit, un om cu foarte multe idei, un om cu abilități de comunicare politică remarcabile”, a mai spus Emil Hurezeanu.
Fostul premier Adrian Năstase a părăsit penitenciarul Jilava, după ceTribunalul Bucureşti a decis, luni, eliberarea sa condiţionată. Judecătorii au respins recursul procurorilor anticorupţie.
În urmă cu mai bine de o lună, Judecătoria Sectorului 4 a considerat că Adrian Năstase îndeplineşte toate condiţiile şi că a executat suficient din pedeapsă, aşa că poate fi pus în libertate.