Avizul favorabil, care este consultativ, a fost dat cu voturi 19 „pentru” şi unul „împotrivă”.
Emil Hurezeanu a afirmat, la audieri, că rolul comunităţii româneşti din Germania ar putea fi „mult îmbunătăţit”, apreciind că nu se poate vorbi de o invazie a românilor în această ţară în contextul procentului important de oameni angajaţi şi cu studii. El s-a referit şi la cozile de la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014, precizând că legislaţia electorală trebuie schimbată, iar o anumită atitudine faţă de diaspora română ar trebui să dispară.
De asemenea, Emil Hurezeanu a pledat şi pentru îmbunătăţirea diplomaţiei economice, menţionând că există riscul ca firme cu rezonanţă germană să intre în dezbateri publice nu întotdeauna favorabile. Totodată, a subliniat faptul că nu trebuie să fim „definitiv satisfăcuţi de nivelul schimburilor economice”, întrucât există un potenţial mult mai mare.
Totodată, jurnalistul a afirmat că există un deficit de încredere la nivel societal în Germania care se manifestă în presă, în contextul în care vizite ale politicienilor români nu au ecoul bine meritat.
Pe de altă parte, el a spus că România şi Germania sunt două ţări care se cunosc bine, punctând faptul că aproape un milion de oameni, saşi şi români stabiliţi acolo, vorbesc româna în Germania.
Tot astăzi a primit aviz pozitiv și George Maior. Fostul director SRI a fost propus de Klaus Iohannis să fie ambasadorul României în Statele Unite ale Americii.
Astăzi mai urmează să fie audiați alți șase ambasadori propuși de șeful statului.
Dacă vor primi aviz favorabil, atunci președintele Klaus Iohannis poate semna decretele de instalare în funcție. În cadrul unei ceremonii, la Palatul Cotroceni, vor ridica scrisorile de acreditare pentru țările în care au fost propuși ambasadori ai României.