„Fundaţia Mişcarea Populară îşi propune să apere, să susţină şi să promoveze proiectele de reformă şi de modernizare a statului român. Cred că acolo pot avea o contribuţie să susţinem acele proiecte pe care împreună cu preşedintele Traian Băsescu le-am susţinut dintotdeaua. Sunt proiecte de care nu m-am dezis niciodată, împreună cu preşedintele României am trecut ţara prin criza economică”, a spus Emil Boc.
Fundația Mișcarea Populară, lansată de consilierul prezidențial Cristian Diaconescu și prezidată de profesorul Marian Preda, are un alt statut decât Partidul Mișcarea Populară, condus de Eugen Tomac, care s-a desprins din Fundație și s-a înregistrat oficial la 29 ianuarie.
Ca urmare, Emil Boc nu trebuie să renunțe la mandatul de primar, așa cum prevede legea, în cazul în care un edil părăsește partidul din partea căruia a candidat. Boc a fost ales primar al municipiului Cluj-Napoca în iunie 2012 pe listele PDL şi a condus această formaţiune timp de şapte ani. Totuși, o eventuală excludere a sa din PDL i-ar permite să-și păstreze mandatul de primar și să se înscrie în Partidul Mișcarea Populară. Este puțin probabil, totuși, ca PDL să ia o astfel de decizie deocamdată.
De altfel, colegii din PDL au declarat că nu sunt surpinşi de decizia lui Emil Boc. Prim-vicepreşedintele PDL Andreea Paul a declarat pentru Digi 24 că se aştepta la acest gest din partea lui Emil Boc. „Nu este surprinzătoare, era de aşteptat. Emil Boc rămâne un om de dreapta, rămâne fostul preşedinte al Partidului Democrat Liberal. Premeirul pe care l-a dat Partidului Democrat ţării. Un om respectabil şi onorabil care a reuşit să scoată România din criza economică, cu echipa Partidului Democrat Liberal”, a subliniat Andreea Paul.
Decizia lui Emil Boc, considerat un apropiat al lui Traian Băsescu, era oarecum de anticipat. Fostul premier a fost prezent astăzi la dezbaterea organizată de Fundația Mișcarea Populară pe tema statului de drept, dezbatere la care a luat parte și șeful statului.
Aseară, președintele Traian Băsescu s-a întâlnit la un restaurant din oraş cu membri ai Partidului Mişcarea Populară, între care Elena Udrea şi Daniel Funeriu, dar și cu membri PDL, inclusiv Emil Boc.
Emil Boc a evitat să spună dacă se înscrie în Partidul Mişcarea Populară. „Nu știu, aveți răbdare”, a răspuns fostul premier când a fost întrebat dacă se va alătura PMP.
„Părerea mea că sunt puţine şanse ca un partid de dreapta singur să câştige competiţiile care urmează. Şansa dreptei este una singură… de a se prezenta unită. Dacă ar fi la europarlamentare ar fi ideal, dar la prezidenţiale este vital”, spunea zilele trecute Emil Boc.
Mai mulţi parlamentari şi-au anunţat demisia din PDL pentru a se înscrie în Partidul Mişcarea Populară. Printre aceştia se numără Elena Udrea, Theodor Paleologu sau deputatul clujean Adrian Gurzău.
Prezent, sâmbătă seară, în emisiunea „Kilometrul 0” de la Digi24, prim-vicepreședintele PDL, Cătălin Predoiu, a spus că nu vede riscul unor noi plecări din PDL către Partidul Mișcarea Populară, după demisia Elenei Udrea. În plus, el s-a declarat destul de sigur că fostul premier, actual primar al municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, va rămâne în partid.