Elena Lasconi, candidatul USR la prezidențiale, răspunde întrebărilor Digi24.ro

Data actualizării: Data publicării:
lasconi5 Articol susținut de USR

Elena Lasconi, candidatul USR la alegerile prezidențiale, al căror prim tur va avea loc pe 24 noiembrie 2024, răspunde întrebărilor jurnalistului Digi24 Valentin Chisoceanu. 

____________

Jurnalist Digi24: Aș începe în forță, doamna Lasconi, am văzut cu toții declarația liderului PNL. Nicolae Ciucă, care v-a cerut public să vă retrageți din cursa prezidențială. Cum s-a întâmplat acest lucru? V-a sunat personal și ce-i răspundeți? Vă retrageți?

Elena Lasconi: Pe domnul Ciucă nu-l mai ajută nimic acuma și nu știu cum l-aș putea ajuta eu, chipurile, dacă m-aș retrage.
Ce pot să vă spun este că în ultimele șase zile nu au făcut nimic remarcabil în afară de faptul că au votat împreună cu PSD să treacă legea cu pensiile speciale pentru cei aleși. USR s-a împotrivit acestei propuneri legislative.
Ne-a obișnuit deja, după sondajele de la București în care, la fel, candidatul PNL îl bătea pe Nicușor Dan și după aceea a mai fost prezent pe listă la capitolul „au mai participat”.
Ok, în șase zile a crescut cu 11 procente. Atenție, toți analiștii politici în toate cărțile....

Jurnalist Digi24: Vă referiți la sondajul de ieri, INSOMAR- Avangarde...

Elena Lasconi: Da, exact! Și eu i-aș spune așa domnului Ciucă, dacă în șase zile a crescut cu 11 procente, asta înseamnă că el va câștiga din primul tur cu 75% deci nu văd cum l-aș putea ajuta eu! Dacă el în șase zile face câte 11 procente, încă câte 11 procente ajunge la 75%. Bineînțeles că e o minciună gogonată și eu nu m-aș uita pe aceste sondaje, care, clar, sunt măsluite. Și dacă ar fi, să zicem, făcute pe bune. unele dintre ele tot sunt niște poze de moment.

Jurnalist Digi24: Și atunci, de ce acest apel?

Elena Lasconi: Pentru că e disperat! Eu cred că este foarte important ca un politician, dacă într-adevăr își dorește să lucreze pentru români și nu pentru el și gașca lui, se uită pe barometrele care sunt publice, și pe eurobarometre, și pe barometrele din România.
Și ce spun românii? ”România merge într-o direcție greșită!”. Ce mai spun românii? ”Îmi e frică să mă îmbolnăvesc! Că nu știu ce o să pățesc, o să ajung în spitalele noastre...”, ”Mi-e frică pentru copilul meu când se duce la școală!”. Asta spun! Le e frică de creșterea inflației, de faptul că la anul s-ar putea să ne lovească mai multe taxe și impozite. Despre asta este vorba… Pe asta trebuie să ne uităm noi, nu pe sondajele mincinoase comandate de PNL.

Jurnalist Digi24: Pentru că tot făceați referire la acest sondaj INSOMAR – Avangarde, de ieri, potrivit căruia Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă ar ajunge în turul al doilea al alegerilor prezidențiale... Am văzut pe locul al treilea s-ar afla liderul AUR, George Simion, la trei procente, deci în marja de eroare. în spatele domnului Ciucă și pe locul patru, ați fi dumneavoastră, cu 13%. Cum comentați acest sondaj și ce faceți ca să recuperați din procente?

Elena Lasconi: Păi, domnule, eu cred că procentele stau total altfel. Pe bune, sunt pe locul trei în momentul de față. Domnul Ciucă, v-am spus, este exact ca și candidatul la Primăria Municipiului București la „au mai participat”. Deci el scade din ce în ce mai mult, este sub 10%. Asta este o minciună, o gogoașă. Na, ne tot obișnuiesc cu tot felul de gogoși de-astea sau cu chiftele, să le zicem, pe care le aruncă și PNL, și PSD.
Eu merg înainte, mă adresez românilor. Eu nu am treabă cu ce face PNL-ul condus de Ciucă și de Iohannis. Eu am treabă cu România, am treabă cu românii, mă duc în diaspora, mă duc să mă întâlnesc cu românii...

Jurnalist Digi24: Și care e răspunsul dumneavoastră, până la urmă, pentru domnul Ciucă?

Elena Lasconi: Păi eu îl felicit că o să câștige. O să fie primul din istorie care o să câștige cu 75% din primul tur, după 35 de ani de la Revoluție. E o minciună, ce răspuns să am?

Jurnalist Digi24: Nu vă retrageți...

Elena Lasconi: 100%! Astăzi chiar am făcut o postare și am și scris „Bună ziua România! Bună ziua, domnule Ciucă! Breaking news: și astăzi candidez!”.

Jurnalist Digi24: Și mâine veți candida?

Elena Lasconi: Și mâine voi candida și în fiecare zi. Uite așa, până pe data de opt!

Jurnalist Digi24: Pe de altă parte, doamna Lasconi, apare această nouă informație în spațiul public potrivit căreia PSD și-ar dori să-l sprijine, să-l ajute pe liderul AUR, George Simion, să ajungă în turul al doilea al prezidențialelor. Liberalii vorbesc chiar de un plan bine pus la punct, un „plan Hrebenciuc”, pentru ca PSD-iștii, cum vă spuneam, să dea în primul tur o parte din voturi pentru George Simion. Cum comentați acest lucru? Marcel Ciolacu, de exemplu, spunea astăzi că este o tâmpenie și că în campaniile electorale mai apar și, citez acum, „idioți utili”.

Elena Lasconi: Este ridicol domnul Ciucă. Sunt ridicoli PNL-iștii conduși de Ciucă. Încă mă mai bazez pe PNL-iști de bună credință, care sunt o masă tăcută și care vor prelua frâiele după...

Jurnalist Digi24: Dar cu PNL-iștii v-ați dori o guvernare, până la urmă?

Elena Lasconi: Bineînțeles, dar nu cu domnul Ciucă, în niciun caz. sau cu cei care sunt acum la butoane!
Vreau să vă răspund următorul lucru: domnul Ciucă este ridicol! Să faci asemenea acuzații și tu să stai la guvernare, să rămâi la guvernare cu PSD, cu care votezi cot la cot în Parlament de fiecare dată, în care să împarți banii ăia luați din credite, pentru care o să plătească și strănepoții noștri dobânzi și rate, și să-i duci la primarii PNL și primarii PSD, este ridicol.
Ca să nu spun că este și responsabil! Tu, șeful Senatului, vii la televizor și spui că se așteaptă să se fure nu știu câte voturi de acolo, că prorușii, că nu știu ce... și nu ai sesizat instituțiile statului? Ești iresponsabil!

Jurnalist Digi24: Trebuia să sesizeze instituțiile statului?

Elena Lasconi: Bineînțeles! Ce, vii la televizor. așa se face asta. la televizor, cu declarații? Păi nu, dacă tu vrei dreptate, ieși de la guvernare, nu mai ai nicio treabă cu PSD-ul, și l-am întins o mână și în acest sens, și probabil că ar fi câștigat și în procente, și sesizezi instituțiile statului să își facă treaba.
„Atenție! Se pregătește o mare fraudă electorală pusă la cale de PSD, de AUR, de ruși, de cine o mai fi p-acolo”. Deci sunt absolut aberante aceste declarații și vreau să le mulțumesc pe această cale consultanților pe care îi plătesc, degeaba, PNL și domnul Ciucă pentru că îmi fac foarte mult bine prin aceste poziționări absolut halucinante.

Jurnalist Digi24: Spuneați că ați întins o mână liberalilor...

Elena Lasconi: Moțiunea.

Jurnalist Digi24: Dreapta nu a reușit, cumva, să se unească înainte de alegeri. Cum se va întâmpla acest lucru după alegeri? În condițiile acestor, nu știu, divergențe majore între PNL și USR.

Elena Lasconi: Nu există divergențe majore între PNL și USR. Există divergențe majore cu actuala conducere a PNL-ului, care răspunde la ordinele lui Iohannis. Iohannis face foarte mult rău acestui partid!

Jurnalist Digi24: Sunt liberali care v-au transmis că și-ar dori o coaliție cu USR?

Elena Lasconi: Bineînțeles că da! Și cred că dacă i-ați întreba și pe alegători, cred că ar fi de acord cu mine, nu? P ână la urmă e vorba de votul românilor aici. Eu cred că se va întâmpla asta. Am și arătat deschiderea prin faptul că am nominalizat ca premier pe domnul Bolojan… Și nu a fost așa, nu a venit așa o idee, pur și simplu, ci faptul că există deschiderea pentru o guvernare de dreapta împreună cu PNL și cu UDMR.

Jurnalist Digi24: Pe de altă parte, că tot vorbeați de UDMR, liderul UDMR, Kelemen Hunor, spunea acum vreo două zile, dacă nu mă înșel, că nu exclude varianta unei coaliții PSD-USR-UDMR sau PNL-USR-UDMR. În niciun caz, spunea domnul Kelemen Hunor, PSD și PNL nu ar mai trebui să guverneze după aceste alegeri. Cum vedeți aceste scenarii? Dumneavoastră, personal, vedeți o coaliție cu PSD, USR și UDMR?

Elena Lasconi: Domnul Kelemen Hunor este un politician experimentat dar și pragmatic. Ce pot eu să spun este că de fiecare dată am zis că noi putem să ieșim din criza care ne așteaptă anul viitor, pentru că va fi ceva rău anul viitor, acum i se ascund foarte multe informații despre creșterea de taxe și impozite puse la cale de PSD și PNL, la anul, vă pot spune că vom guverna împreună cu PNL și cu UDMR, dar nu cu PNL-ul domnului Ciucă. încă o dată.

Jurnalist Digi24: Credeți că va schimbat domnul Ciucă după aceste alegeri și, de aici, optimismul dumneavoastră, că veți ajunge, cumva, într-o coaliție cu PNL și UDMR?

Elena Lasconi: Dar îl vor zbura afară pe domnul Ciucă, de pe data de nouă, dacă nu chiar mai repede, și cred că deja se pregătesc alți liberali să îi ia locul. De asemenea, cred că vor dispărea de la butoane și cei care sunt în prezent la butoanele PNL-ului.
În ceea ce privește o guvernare cu PSD, asta este posibilă într-un univers paralel, undeva, poate pe Marte, în care PSD-ul și-ar schimba ADN-ul și în loc să crească salarii, ar trebui să le scadă, adică să urmeze programul nostru.

Jurnalist Digi24: Ce condiții ati pune PSD-ului ca să ajungeți împreună la guvernare?

Elena Lasconi: Păi, asta v-am spus, trebuie să schimbe ADN-ul. Este imposibil, deci este absolut imposibil, e o fantezie!

Jurnalist Digi24: Bun, pe de altă parte, că tot vorbeați de faptul că, credeți dumneavoastră, domnul Nicolae Ciucă că ar urma să fie zburat din din fruntea Partidului Național Liberal, apar în presă sau au apărut în ultima vreme în presă multe informații că ar fi probleme, scandal, chiar și în USR. Sunt astfel de probleme?

Elena Lasconi: Îmi plac chestiile astea. Deci USR-ul este singurul partid democratic din România. Eu, când am ajuns președintele USR, le-am transmis și colegilor mei, prin dumneavoastră, prin presă, că nu vor afla ceea ce urmează să facem noi din presă, ci de la noi. Aia înseamnă că au loc dezbateri.

Jurnalist Digi24: Sunteți o echipă întărită?

Elena Lasconi: Superintărită! Aș vrea să-mi dați un exemplu de propunere venită de la mine către Biroul Național sau către Comitetul Politic, care să nu fi trecut. Unele. majoritatea dintre ele au trecut cu unanimitate. E normal să fie dezbateri, e normal să vorbim, pentru că asta înseamnă democrație, nu e ca la PSD și PNL: „Fii atent, lista asta o fac eu, din pix, că așa vreau eu!”.

Jurnalist Digi24: Sunt foarte multe comentarii că nu ați reușit să vă impuneți punctul de vedere în partid și că nu ați reușit, de exemplu, să vă impuneți punctul de vedere în realizarea listelor pentru alegerile parlamentare, iar unele comentarii erau legate de faptul că pe liste a ajuns și doamna Clotilde Armand, care, știm cu toții, asupra dumneaei planează anumite suspiciuni privind starea sa de incompatibilitate.

Elena Lasconi: Da, e o țăcăneală. Președintele, conform statutului, nu are niciun drept să facă liste. Conform statutului nostru, el nu face liste. Listele aceste liste se creează după ce au loc alegeri absolut democratice și s-au făcut peste tot, în toată țara. Ăsta este rezultatul.
În ceea ce privește ”scandalul” cu doamna Clotilde Armand, este iarăși o nebunie, o invenție sau manipulare, pentru că nu mai știu ce să facă restul, peneliștii, în mod special, tremură din cauza asta și încearcă să găsească tot felul de minciuni pe care să le rostogolească în spațiu public - că vai, Doamne, că la noi e ceva haos, că n-ai cum să te înțelegi, nu-i așa!

Jurnalist Digi24: Dar nu credeți că doamna Clotilde Armand ar fi trebuit să facă un pas în spate?

Elena Lasconi: Nu cred, și aș vrea să vă spun încă un lucru, eu îmi doresc foarte mult și noi am fost cei care am pornit cu inițiativa fără penali în funcții publice și când am spus asta zic din text - fără penal înseamnă persoană care are sentință definitivă și irevocabilă -, noi am făcut o altă linie roșie, care e un pic mai jos, adică sentință definitivă și irevocabilă și îmi doresc foarte mult ca asta să treacă și să fie prinsă în Constituție, pentru că după aia va fi foarte greu să mai o s-o mai scoți de acolo, să fie prinsă în Constituție, nu în lege. Ne-am luptat mult pentru asta, am strâns peste un milion de semnături. Asta îmi doresc foarte mult!

Jurnalist Digi24: Dar ar trebui o majoritate parlamentară ca să…

Elena Lasconi: Bineînțeles de asta vă rog, exact așa cum am făcut la primărie, un primar are nevoie de consiliu, un președinte are nevoie de Parlament: vă mulțumesc anticipat pentru că o să votați USR și la parlamentare!

...................................

Vă referiți cumva și la un aparat bugetar mai mic? Acum, dacă nu mă înșel, sunt peste 1.200.000 de angajați la stat. Vă referiți și la angajați la stat mai puțini?

Nu neapărat, pentru că, de exemplu, dacă vorbim despre desființarea consiliilor județene, atunci eu am constatat că e mare nevoie de oameni în primării. Și asta v-o spun ca primar. Deci banii nu se duc. Cei mai mulți bani se duc în sistemul ăsta de la București, ministere, bineînțeles și Consilii Județene, cei mai mulți bani acolo se duc. Și noi am avea nevoie de oamenii ăștia, care sunt specializați, poate unii dintre ei pe fonduri europene, avem nevoie de oameni în primării, mai ales că eu sunt în situația în care să am foarte multe proiecte europene. Dar, ca să mă întorc la taxe, spuneam așa: din cei 3. 700 lei de la anul vrem să punem taxe zero pe 1200. Asta înseamnă brutul 3700, da? Aia înseamnă că fiecare angajat din România va rămâne în plus la salariu, pe munca lui, nu i se va da, pentru că am auzit de 35 de ani că PSD și PNL dă, de parcă și-ar vinde ceva case și ar scoate din conturile lor ca să dea. Nu, rămân oamenii pe munca lor cu 500 lei în plus la salariu. La fel și asistenții personali ai persoanelor cu handicap grav, la care nu se uită nimeni niciodată și pentru tineri, la care țin foarte mult, la asta țin foarte mult. Am dublat suma, adică rămân cu 1.000 lei în plus la salariu. Iar pentru familii și la asta țin foarte mult, pentru că sunt și voi fi și primul președinte femeie al României și contează foarte mult și statutul femeilor și cât de mult sprijin femeile pe care le consider că sunt cel mai important pilon al societății. Am observat din toate știrile pe care le-am făcut, din toate campaniile, o mamă educată are un copil educat. Femeia dă tonul în direcția asta. Și pentru mama cu un singur copil, ea rămâne cu 1.500 lei în plus la salariu, pentru al doilea copil cu încă 500, pentru al treilea cu încă 500, iar de la al patrulea va fi ca în Franța, taxă zero pe oricât câștigă.

Sunt realizabile aceste planuri? Pentru că știm acum că avem un deficit foarte mare. De unde bani?

Sunt realizabile. Tocmai vă spuneam, tăierea cheltuielilor inutile, se cheltuie bani cu nemiluita în diverse direcții, desființarea unor institute, inspectorate, agenții create așa, pentru clientela de partid. Și gândiți-vă că noi am pierdut sute de milioane din PNRR pentru clientela de partid, pentru că a cocoțat PSD-ul niște persoane în fruntea unor anumite instituții.

Pe de altă parte, doamna Lasconi, vorbiți de taxe. Președintele nu se ocupă de taxe.

Ba da. Nu scrie în Constituție asta, dar nu-l împiedică nimeni pe președinte să facă asta. Adică nu mă împiedică pe mine, președintele României, să nu mă duc în guvern și să spun fraților, asta îi doare pe români, mai ales că avem toate barometrele care sunt pe bune, nu sunt sondaje de opinie comandate de PNL.

Pentru asta ar trebui să aveți un Guvern care vă sprijină și cu care să colaborați.

100 %. Asta se va întâmpla.

Sunteți optimistă?

Da, așa m-am născut și probabil că așa voi și sfârși când vrea bunul Dumnezeu. Mai mult decât atât, îmi doresc să am un aparat la Cotroceni de consilieri pentru eficientizarea statului. Adică să fie niște minți luminate care să ne spună de ce ar trebui desființate ministerele alea pe care vrem să le desființăm, cum facem comasarea comunelor sub 5000 de locuitori, cum desființăm Consiliile Județene și cum facem regionalizarea, despre care se vorbește de vreo 13 ani, dacă nu chiar 14.

Iarăși, organizarea administrativă nu este o temă care ține neapărat de președinte.

Da, dar pe de altă parte, să știți că o să-i întrebați pe toți. Eu cred că toți președinții sau toți candidații la președinție ar trebui să aibă o opinie referitoare la asta. Pentru că rolul președintelui este în primul rând un rol moral. El reprezintă românii. Românii și-au pus în votul ăla speranță și încredere că cineva îi va reprezenta. Nu cum am văzut în ultimii 10 ani, să avem un ficus la Cotroceni. Nu este în regulă așa. Pentru că nu l-ați auzit niciodată, cel puțin în al doilea mandat. Nu l-ați văzut pe Klaus Iohannis nici la Guvern, nici la Parlament.

Veți merge în Parlament, la ședințe unde se discută chestiuni extrem de importante?

Sută la sută voi merge.

Și ce le veți cere?

Ceea ce consider că este corect pentru români, de exemplu, acum aș grăbi foarte tare - știu că este pusă în transparență - legea prin care s-au adăugat articolele că putem să doborâm dronele dacă intră în spațiul aerian al României. Vin alegerile, probabil că se tot amână, se tot amână și deci e o minciună pe față. Sunt sigură că românii, că am și măsurat asta, și am văzut că asta-i arde foarte tare și pe românii din diaspora și pe românii pe care cu care am vorbit în țară. Sunt interesați de sănătate, de sistemul de educație, pentru că vor să știe că copiii lor se duc în siguranță la școală, că poți să-ți alegi școala, că poți să ai o masă caldă, o școală bună lângă casă. De asemenea, ne dorim foarte mult să creăm pilonul doi în sănătate. Poate că nu e atât de important tehnic să explicăm în detaliu ce înseamnă asta, dar asta poate să însemne că jumătate din banii pe care oricum îi contribui din salariul minim la sănătate, tu să ai posibilitatea să îți găsești asiguratorul de sănătate care să-ți asigure pentru suma respectivă, 185 lei, servicii medicale de calitate. Românii din barometre reiese că se tem să se îmbolnăvească

Și să ajungă în spitalele de stat...

De când o să ajungem noi în prima zi la guvernare, primul lucru pe care îl vom face este că vom tăia taxa aia nenorocită pe boală, pentru care noi am luptat. Nu se poate să să sufoci românii cu atâtea taxe. Mie mi se pare aberant ca tu să pui taxe, deci să pui o mare greutate în spinarea celor care aduc prosperitate în țara asta. Cine aduce prosperitate? Cei care muncesc, micii antreprenori, le-au crescut de trei ori taxele. Mi se pare aberant. Nu-mi spuneți mie că președintele nu poate să vorbească despre asta. Nu, el poate să vorbească și să militeze pentru asta. Președintele nu trebuie să fie mut la dorințele românilor.

Este adevărat, dar cum spuneam, să aibă și o majoritate în spate.

Păi asta se va întâmpla. De asta, vă rog să votați și la parlamentare USR.

Pe de altă parte, doamna Lasconi, ați vorbit despre taxe. Acum, care este planul USR în domeniul justiției? Pentru că am impresia că despre justiție nu s-a prea mai vorbit așa.

Ba da, noi tot timpul suntem pe linia asta de anti-corupție.

Și spuneați, recent, că justiția, în opinia dumneavoastră, nu este liberă în România.

Nu este. Din punctul meu de vedere, nu este și din punctul multor români de vedere, pentru că eu am fost uimită să aflu cât de bine informați sunt românii din diaspora despre ceea ce se întâmplă în justiție. Îmi doresc foarte mult să dăm mai multă putere DNA-ului, astfel încât să poată să cerceteze și magistrați.

Nu sunteți mulțumită de activitatea DNA-ului în acest moment?

În acest moment, mie mi se pare că nu prea mai există. Am văzut că au fost făcute filaje de către cei de la DNA pentru niște găini și ouă. Asta este foarte bine, dar ar fi și mai bine dacă, de exemplu, am vedea că în urma unor filaje făcute de DNA, în colaborare cu alte instituții ale statului, noi prindem o rețea mare de trafic de droguri, pentru că în momentul de față eu nu am auzit. Da, bine că am auzit ministrul justiției care a zis am pierdut lupta cu drogurile. Păi atunci mergeți acasă, fraților. Eu nu am auzit de niciun caz mare de trafic de droguri în România, am văzut niște pachete plutind pe mare pentru că le-a scăpat cineva. Asta am văzut, dar nu am văzut să prindă o rețea din asta mare de trafic. Am văzut cum se pune la sertar dosarul domnului Ciucă de plagiat, cum se ascund anumite lucruri. Dar pe de altă parte, ce văd? Văd o decizie CCR absolut aberantă, incredibilă și nedemocratică. Ce mai văd? Văd că se trece legea cu evazioniștii, adică e liber la furat, văd că politicienii ăștia care sunt infiltrați până în măduva oaselor în afacerea Nordis, stau și se uită. Și nu, nimeni nu pățește nimic. Bine că băgăm la închisoare pe cineva care fură o găină și pe pe cineva care dă cea mai mare lovitură imobiliară din istoria României, lăsăm să stea în libertate. Simplu, am avut o persoană, am scos-o de pe o listă, am scos-o din partid și gata, s-au rezolvat lucrile. Nu s-au rezolvat lucrurile.

Deci o putere mai mare a DNA-ului ar rezolva problemele din justiție sau ar trebui reforme și în alte părți?

Și reforma CCR-ului? Bineînțeles, trebuie reforme pe bune făcute. Dacă vreți, am putea să detaliem într-o zi, fiecare domeniu în parte. Dar pentru asta mă voi lupta. Și și colegii mei, să știți, sunt singurii. USR-ul este singurul care, pe bune, a fost împotriva corupției. Vrem, am strâns semnături în stradă, vrem să fie introdus paragraful acela în Constituția României: Fără penali în funcții publice. Ne dorim lucrul acesta. Noi am arătat că suntem cinstiți, că vrem să facem asta. Da, există poate și un calendar electoral al unora în care să se facă și să li se facă și colegilor mei, poate chiar și mie ceva, ca să dea bine. Adică să ne mai dea una peste cap.

Dosarul Revoluției, Doamna Lasconi. Sunt 35 de ani de la Revoluție. Nu avem nici acum o soluție. Dosarul a fost întors din nou la Parchet pentru a nu știu câta oară. Cum ați vedea o rezolvare în acest sens? Și ce ați face dacă ați ajunge la Cotroceni?

Păi aș grăbi lucrul acesta. Bineînțeles că tu nu poți să forțezi, n-ai cum, nu ești dictator acolo, ești președinte și trebuie să respecți Constituția, dar mie mi se pare aberant. Eu nu știu, cred că probabil se așteaptă ca cei care au fost implicați și-au dat atunci niște ordine să moară, să nu mai fie, ca să nu mai aibă, să nu mai plătească nimeni. Eu cred că asta se așteaptă, dar mi se pare nu doar o mare mizerie, dar o foarte mare nedreptate și lipsă de respect pentru rudele celor care și-au pierdut viața la Revoluție și pentru cei care și-au pierdut viața la Revoluție. Ei, și uite chiar și asta mă face să mă ridic de pe scaun când plec de aici, din studio, de la dumneavoastră și să mă duc să vorbesc și cu mai multă lume, și cu mai multă lume și să încerc ca după 35 de ani în care țara asta a fost împărțită pe persoană fizică, între câteva zeci, hai poate sute de politicieni, PSD, PNL, ping-pong din toate direcțiile, să fie un președinte care să reprezinte într-adevăr românii. Și acela sunt eu.

Doamna Lasconi, ați vorbit mai devreme despre românii din diaspora. Spuneați că ați fost, ați discutat cu ei recent, ați fost în Italia și ați vorbit cu românii stabiliți acolo de foarte mult timp. Dumneavoastră, anul acesta, dacă nu mă înșel, ați fost criticată pentru o declarație făcută cumva la adresa românilor din diaspora. Ce v-au spus românii din diaspora, s-ar mai întoarce la noi în țară?

Aia iarăși a fost scoasă din context pentru că eu nu mă refeream la românii din diaspora și ar fi aberant să fac o asemenea declarație în condițiile în care mai mult de jumătate din familia mea este în diaspora. Da, mulți dintre ei, da. Am găsit și români care au spus că nu s-ar mai întoarce pentru că lucrurile funcționează bine, dar erau plecați doar de 8 ani. Am vorbit cu cei care au plecat pentru două luni și au stat 26 sau 24 de ani și a fost foarte impresionant în diaspora și vă spun că atunci când voi ajunge președintele României va fi o linie verde la Cotroceni pentru diaspora. Asta vă garantez. Dacă e un articol care îi dă mână liberă președintelui în Constituție este acela că poate numi ambasadorii și consulii. El este șeful diplomației. Și aș vrea să ajut românii din diaspora cu problemele cu cu care se confruntă acolo unde lucrează prin această linie verde. Nimic nu mă împiedică să sun un ambasador și să-i spun ce probleme sunt acolo. Sau o să ofer o hârtie cu toate cazurile acolo, cu o rezoluție pusă de de mine unei instituții care să se ocupe să rezolve problemele românilor plecați în diaspora.

Fiica dumneavoastră este plecată și este stabilită în altă țară

Și fratele, și nepoții...

S-ar întoarce acasă?

Nu. Mi-a spus că nu s-ar întoarce acasă pentru că ea a plecat din cauza sistemului corupt, adică noi am tot ieșit în stradă la proteste și ea e așa, foarte activă în zona asta, dar nu s-a întâmplat nimic. A fost dezamăgită de sistemul de educație, a fost dezamăgită de foarte multe.

Ce relație aveți în acest moment cu fiica dumneavoastră, pentru că știm cu toții, la un moment dat au existat niște tensiuni.

Relația este de mamă-fiică. Adică e o relație foarte bună. Eu îmi iubesc copilul și asta o să se întâmple indiferent ce ar face, pentru că e sufletul meu, e singurul meu copil și tocmai de aceea mă doare și mai tare, pentru că știu că ea este plecată acolo și am zis că, dacă prin faptele mele, eu pot să fac pe cineva să se întoarcă acasă, pe copilul meu, de exemplu, atunci înseamnă că am făcut o fapte bună.

Va merge la vot fiica dumneavoastră?

N-am întrebat-o, dar probabil că da, pentru că ea merge de fiecare dată la vot.

V-ați dori, de exemplu, nu știu, în ziua alegerilor să vină în țară și să voteze alături de dumneavoastră?

Nu țin neapărat la chestia asta, pentru că asta este un detaliu, adică asta e așa de telenovelă. Dacă ea nu dorește să se întoarcă acasă, eu îi respect dorința, mă voi duce eu la ea. Abia aștept să o iau în brațe și s-o pup. E fata mea și v-am spus, va rămâne tot timpul, ea e sufletul meu și, cu siguranță, va vota.

Ce vă diferențiază pe dumneavoastră de ceilalți contracandidați la alegerile prezidențiale? Unii spun că nu aveți suficientă experiență în politică pentru a intra în această cursă.

Am suficientă experiență politică și am bun simț, am empatie, ceea ce ei n-au. Și v-am mai spus ce mă diferențiază. Nu am pe nimeni în spatele meu, niciun grup de interese, nici ruși, nici extratereștri, nici alții cărora le am de datorat ceva. Și asta este foarte important. Și cred că e un mare avantaj că sunt femeie.

Ce modele din politică aveți? Ați pomenit mai devreme despre Traian Băsescu, fostul președinte...

Da, eu pot să iau ce este bun de la multă lume. Nu, nu iau tot, nu îmbrățișez absolut tot. Dacă mă întrebați acum, vă pot spune că Margaret Thatcher, Churchill și Ronald Reagan. Voi și urma modelul ăsta, l-am făcut toată viața mea.

De la noi?

Lăsați-mă să mă abțin. M-aș sfătui, de exemplu, cu Roberta Metsola sau cu Maia Sandu. Dar de la noi...E irelevant. Eu vreau să fac politică de top și să știți că voi putea să fac asta, pentru că politicienii se uită la tine, în primul rând, dacă ești un om cinstit și dacă vrei binele.

V-ați sfătuit până acum cu doamna Maia Sandu?

Da, am comunicat dar nu o să vă spun ce. Oricum îi doresc mult succes și o să fac tot ce este posibil și dacă am această ocazie, fac apel acum la diaspora din România, adică la moldovenii din Republica Moldova care se află în România să meargă la vot. Este foarte important, este o propagandă rusă incredibilă, se cumpără voturi. Vă rog eu frumos, mergeți la vot. Am trăit pe pielea mea și am văzut, am avut o experiență și la Verona, când m-am dus la o secție de vot unde votau moldovenii din Republica Moldova și la un moment dat a venit o mașină de teren și am auzit când urla la unul dintre cei care stăteau la coadă, că probabil n-a mobilizat suficientă lume: Să votezi cum am zis eu!. Adică și acolo se încearcă să se pună presiune pe diaspora. Sunt vremuri complicate.

Traian Băsescu spunea la un moment dat că sunteți favorita dumnealui. V-ați mai sfătuit cu dumnealui în ultima perioadă în privința acestei curse prezidențiale?

Îi mulțumesc domnului Băsescu și eu am spus că apreciez multe lucruri la domnul Băsescu. Consider că a fost unul dintre cei mai buni președinți pe care i-am avut. Datorită lui, practic, suntem atât pe drumul european și gândiți-vă că parteneriatul strategic cu Statele Unite, tot ce s-a întâmplat, Deveselu, NATO, i se datorează. Apoi, să nu uităm de faptul că s-a poziționat cu raportul Tismăneanu împotriva comunismului. Să nu uităm că a întărit lupta împotriva corupției cu Direcția Națională a Anticorupției. Adică a făcut lucruri bune și lucruri importante, dar nu este sfătuitorul meu și nu m-am sfătuit cu domnul Băsescu. O singură dată, după ce a făcut această declarație că mă simpatizează, eu i-am trimis un mesaj să-i mulțumesc și mi-a dat un mesaj înapoi.

Cine este cel mai mare rival al dumneavoastră?

Nu am rivali. Nu, nu, nu. Eu nu mă duc pe rivalitate. Eu mă duc pentru România. Eu nu sunt împotrivă. Eu sunt pentru. Niciodată n-o să am altă luptă decât pentru ceva. Și "pentru" ăsta este pentru România.

Toată lumea caută sprijinul lui Nicușor Dan în această campanie prezidențială. Chiar liderul PSD, Marcel Ciolacu, spunea astăzi că principalul lider al opoziției este Nicușor Dan. În ce măsură v-ar ajuta susținerea dumnealui în această competiție?

Domnule, politicienii ăștia sunt obișnuiți cu tranzacțiile. Eu nu tranzacționez nimic cu Nicușor Dan. România e tranzacționată pe bursa politicienilor corupți PSD și PNL. Țara asta, asta este dureros. Eu nu fac tranzacții cu Nicușor Dan, USR, la fiecare alegeri, l-a susținut pe față pe Nicușor Dan. Eu îi datorez lui Nicușor Dan faptul că astăzi stau în fața dumneavoastră, pentru că el a creat USR-ul de la USB, apoi la USR. Nu i-am cerut nimic lui Nicușor Dan. L-am sprijinit fără să cer nimic înapoi. Mi se pare absurd să vezi declarații de-ale PNL-iștilor care spun cum îl susțin și cum l-ar fi votat, frate, pe Nicușor Dan. Adică, cum să faci tu așa ceva? Tu, președinte de partid PNL, să zici că dacă aveai buletinul la București l-ai fi votat pe Nicușor. Adică nu ți-ai fi votat propriul candidat? Ce om de echipă ești tu, frate? Adică ai face orice, orice declarație, ai face orice ca să apari în poză cu Nicușor Dan. Nu, eu nu am cerut nimic. M-aș bucura. Vă dați seama că m-aș bucura dacă m-ar susține. Dar eu cred că în momentul ăsta, până la turul unu nu cred că va susține un candidat. Cred că va susține o direcție, adică direcția de dreapta. Probabil că după turul unu va susține un candidat. Adică pe mine.

Veți ajunge în turul doi?

Da, adică pe mine, v-am și răspuns.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Atunci când Marele Viscol a îngropat România: „Am încercat să ieșim, dar nu...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
De ce s-a mutat Matthew McConaughey din L.A. Doi ani nu a jucat deloc în filme: "Cel mai rebel gest al meu"
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Nu au existat bani pentru plata pensiei în decembrie. La ce artificiu a recurs guvernul? DOCUMENT
Digi FM
Colin Farrell, cuvinte de laudă după ce a filmat câteva zile la București: „Cele mai uimitoare cafenele!”...
Rusia susține că NATO vrea să transforme Moldova într-o bază logistică pentru aprovizionarea armatei ucrainene
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Josh Brolin, dezvăluiri despre cum l-a ajutat Barbra Streisand să renunțe la alcool, iar John Travolta l-a...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...