Egiptul a depășit pragul de 100 de milioane de locuitori, în ciuda măsurilor împotriva suprapopulării

Data publicării:
CAIRO, Feb. 11, 2020 A press conference of Egypt's Central Agency for Public Mobilization and Statistics is held in Cairo, Egypt, on Feb. 11, 2020. Egypt's Central Agency for Public Mobilization and Statistics said on Tuesday that the population in the country has reached 100 million. (Photo by Mohamed El RaaiXinhua), Image: 497917078, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Xinhua / Zuma Press / Profimedia
Foto: Profimedia

Egiptul a atins marţi pragul de 100 de milioane de locuitori, o creştere demografică care reprezintă o provocare majoră pentru această ţară a cărei populaţie, în mare parte tânără şi săracă, este concentrată pe o mică porţiune de teritoriu şi este dependentă de Nil pentru supravieţuire, relatează Agerpres.

Contorul electronic instalat pe clădirea în care se află Agenţia egipteană pentru statistici (CAPMAS), în Cairo, o metropolă de 20 de milioane de locuitori, a trecut de la opt la nouă cifre pentru prima dată marţi.

Țara arabă cu cea mai mare populaţie, Egiptul este pe locul al 3-lea la scară continentală, după Etiopia şi Nigeria, şi pe locul al 14-lea la nivel mondial.

În condiţiile în care rata natalităţii a explodat în ultimii 30 de ani, cu o medie de 1,5 milioane de naşteri pe an, Egiptul aproape că şi-a dublat populaţia în ultimii 30 de ani. În 1990, populaţia Egiptului nu era „decât de 57 de milioane”, un număr aproape identic cu cea a Franţei la momentul respectiv.

Acest ritm a încetinit uşor în ultimii ani, rata sporului natural scăzând în 2019 faţă de 2018 de la 1,87% la 1,78%.

Însă în Egipt se naşte în medie un copil la fiecare 17,9 secunde, potrivit unui comunicat al CAPMAS. Şi chiar dacă autorităţile încearcă să acţioneze împotriva acestei bombe demografice, campaniile de sensibilizare precum „Doi este de ajuns”, lansate în ultimii pentru a reduce rata natalităţii, întâmpină dificultăţi în a-şi arăta roadele.

Gomaa Shehata, un egiptean din Cairo în vârstă de 33 de ani care lucrează într-o cafenea, este de puţină vreme tată pentru a doua oară. „Tot ce cer de la viaţă este ca copiii mei să aibă cu ce se îmbrăca şi să fie sănătoşi”, a spus el, referindu-se la preocupările economice ale egiptenilor.

După devalorizarea monedei naţionale, decisă în 2016 în cadrul unui program al Fondului Monetar Internaţional (FMI), dificultăţile economice se accentuează. Inflaţia a crescut puternic, reducând drastic puterea de cumpărare.

În condiţiile în care 29 de milioane de locuitori au vârsta necesară pentru a munci, şomajul rămâne un vector de tensiuni sociale. Milioane de persoane trăiesc din locuri de muncă precare, fără protecţie socială, alimentând o economie informală.

Un egiptean din trei trăieşte sub pragul de sărăcie, potrivit ultimelor cifre ale CAPMAS. Şi, ca majoritatea ţărilor arabe, Egiptul are şi o populaţie foarte tânără, cu peste 60% dintre cetăţeni în vârstă de sub 30 de ani.

În paralel cu creşterea demografică, „problemele sociale s-au agravat”, a declarat Heba El Laithy, profesoară de economie la Universitatea din Cairo.

Iar clasele defavorizate au tendinţa de a face mai mulţi copiii, pentru că aceştia sunt percepuţi ca un posibil ajutor material pe termen lung, a adăugat ea.

Președintele Egiptului: Suprapopularea, o amenințare pentru țară alături de terorism

Din punct de vedere al mediului, pe lângă consecinţele încălzirii climatice, construcţia de către Etiopia a unui super baraj hidroelectric pe Nil, menit să intre în funcţiune în acest an, reprezintă o ameninţare vitală pentru Egipt.

Fluviul, ale cărui ape sunt împărţite cu Sudanul şi Etiopia, asigură 97% dintre nevoile egiptenilor. Populaţia ţării majoritar deşertice trăieşte într-o parte infimă a teritoriului, în principal pe malurile fertile ale Nilului.

În 2017, preşedintele Abdel Fattah al-Sissi a spus că suprapopularea este una dintre principalele două ameninţări pentru ţara sa, alături de terorism.

Vineri, în cadrul unei reuniuni a guvernului, prim-ministrul Mostafa Madbuly, a exprimat din nou această îngrijorare. „Creşterea populaţiei este cea mai mare provocare a statului (...), iar asta afectează securitatea naţională”, a afirmat el.

Populaţiei egiptene i se adaugă cele circa zece milioane de egipteni din diaspora, dintre care majoritatea trăiesc în ţările din Golf, unde s-au stabilit din motive economice, în special după tulburările create de revolta din 2011.

Alţii au fost nevoiţi să părăsească ţara după căderea preşedintelui islamist Mohamed Morsi în 2013 şi represiunea la care a trecut guvernul succesorului său, Abdel Fattah al-Sissi.

Dacă nu vor fi aplicate politici eficiente, Egiptul va avea 120 de milioane de locuitori în 2030, potrivit previziunilor ONU. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...