EDIȚIE SPECIALĂ. Traian Băsescu, principalele declarații la Digi24

Data publicării:
base la digi-1

Traian Băsescu a explicat că decizia premierului de a se muta cu biroul la Ministerul Apărării Naţionale este un semnal extrem de prost pentru societate şi pentru partenerii europeni. Şeful statului a glumit pe seama acestei schimbări şi a spus că „poate astfel vine şi premierul mai des pe la Cotroceni”.

Dacă se ducea la Ministerul Culturii, spuneam că e avid să citească, dacă se ducea la Justiție, îi spuneam că influențează justiția, la Ministerul Mediului nu era bai. Multe instituții ar putea fi mult mai aproape de MapN, spre exemplu Cotroceniul. Și sunt convins că premierul mă va vizita mai ușor și mai des, când vrea o cafea, vine, o bea...”, a spus Traian Băsescu.

Președintele îl acuză pe premier că nu face altceva decât să inducă opiniei publice şi instituţiilor europene o concepţie eronată, aceea că ar fi ascultat de instituţiile statului.

Are o cădere nervoasă. Face și o înscenare extrem de urâtă la adresa instituțiilor statului. Care e mesajul pe care îl dă în societate? Sunt ascultat acolo. Exact același tip de mesaj mincinos pe care l-a dat cu STS. Nu există în Europa premier care să se fi mutat la MapN”, a declarat președintele la Digi24.

Suspiciunile lui Victor Ponta sunt nefondate, spune şeful statului, pentru că birourile preşedintelui, al premierului şi ale celor doi preşedinţi de Camere sunt verificate în fiecare dimineaţă pentru a nu apărea echipamente de ascultare.

 „Mesajul pe care îl dă Victor Ponta cu mutarea biroului la MApN este: Mă ascultă instituţiile statului. Nimeni nu a spus că dialogul lui Duicu era înregistrat cu microfoane în cabinetul premierului, ci a fost o redare a unei convorbiri pe care a avut-o Duicu din cabinetul sau din secretariatul premierului. Duicu, ca fiind parte a unei reţele de tip mafiot în Mehedinţi, a fost pus sub urmărire la cererea procurorului. De ce să faci jocul ăsta mincinos şi să spui: sunt ascultat în cabinet. Cabinetul preşedintelui, primului ministru, preşedintelui Senatului, preşedintei Camerei Deputaţilor, în fiecare dimineaţă, sunt verificate să nu apară cumva sisteme de ascultare şi nu pentru că ar fi cineva din instituţiile statului care ar putea pune astfel de echipamente, dar poate intra un salariat din instituţie, Palatul Victoria, Parlamentul sunt mari, sunt zeci de oameni. Poate să lase cineva un sistem de ascultare", a explicat Traian Băsescu.

„Tata-socru” Ilie Sârbu, un samsar de terenuri

Preşedintele Traian Băsescu a declarat la Digi24 că socrul premierului a fost „un soi samsar de terenuri” în judeţul Timiş, un fapt pe care comisia Nana l-ar putea ancheta. Șeful statului a spus, în legătură cu achiziţionarea terenului de la Nana, că lui i-a ieşit „pe nas” această poveste, dar ar repeta-o oricând.

Un soi de samsar de terenuri a fost Ilie Sârbu pe toată perioada când s-au constituit marile suprafeţe consolidate (...). Nu ştiu dacă a făcut ceva ilegal sau nu, dar broker de aranjamente, în mod categoric, a fost", a afirmat Traian Băsescu. „C-au fost legale sau ilegale, poate această comisie - că asta am exprimat ca speranţă, comisia Nana, care vizează afacerea dintre două persoane private şi nu-i treaba Parlamentului să facă astfel de anchete, ci a Parchetului - se poate ocupa şi de terenurile de la Fundulea, pentru că acolo iarăşi suntem în faţa unei staţiuni de cercetări care pur şi simplu lăsată fără 2.000 de hectare de terenuri şi sunt foarte curios cine a fost prefectul care a făcut treaba asta, care sunt persoanele din comisia de aplicare a legii fondului funciar şi cine a avut noroc să ia terenuri de la Fundulea", a mai spus Traian Băsescu.

În legătură cu achiziţionarea terenului de la Nana: „Am crezut că va fi un lucru bun, mai ales că nu erau bani la sacoşă, cea mai mare parte a banilor erau împrumutaţi. Am crezut că poate fi utilizat ca un semnal pentru români: cei care puteţi lua credite sau aveţi bani, sunt destui care au bani lichizi, era ca o invitaţie: puteţi cumăra pământ. Ei, mi-a ieşit pe nas povestea asta", a arătat Băsescu. „Sincer, aş repeta povestea. Atunci nu am anticipat jocul politic care se va face. Acum ştiindu-l şi acum aş spune că merită să-ţi asumi aşa ceva, chiar o mizerie de genul acesta, dacă ai posibilitatea să cumperi câteva hectare de pământ să produci", a mai spus șeful statului. „Eu acum sunt mai hotărât ca oricând să ţin terenul", a adăugat Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că va sesiza organele statului privind retocedările de terenuri de la Staţiunea de Cercetare Fundulea.

Dacă tot se află această comisie (parlamentară de anchetă - n.r.) în funcţiune, să vadă ce-i cu cele 2.000 de hectare de la Fundulea, că iniţial spuneau că terenul e de la Fundulea, deşi nu era nicio legătură şi cred că prefecţii şi primarii care au făcut operaţiunea de spoliere a Staţiunii de Cercetări Fundulea, de 2.000 de hectare de teren, trebuie să răspundă în faţa legii", a spus Băsescu.

Preşedintele a adăugat că este „ghinionistă treaba"”, pentru că primarii, prefecţii erau „tot de la PSD şi PC, la vremea aceea”.

Dacă nu se vor ocupa ei de această restituire, mă voi ocupa eu şi voi sesiza organele statului, pentru că s-a mers prea departe cu minciuna şi falsul. O haită de parlamentari, în frunte cu un premier care nu are nimic comun cu responsabilitatea funcţiei, pun sub semnul întrebării şi fac un spectacol mediatic pe măsura neputinţei lor şi a incapacităţii lor de a guverna ţara, dintr-o afacere privată", a mai afirmat el.

Şeful statului a mai spus că „ar fi de asemenea foarte interesant să ştim ce s-a întâmplat în Timiş, tata-socru, cât a fost de implicat în marile retrocedări de prin judeţul Timiş, în vânzările de terenuri. Eu cred că este interesant, pentru că tata-socru nu este persoană privată, e parlamentar", a menţionat Băsescu.

Nu mai vrea în fruntea unui partid politic

Traian Băsescu nu mai vrea să revină în fruntea unui partid politic, dar nu ar exclude funcţia de premier. Cât despre viitorul preşedinte al ţării, şeful statului îi scoate din calcul pe Crin Antonescu, Victor Ponta sau Mircea Geoană. Singurul candidat bun pentru prima funcţie în stat este Emil Boc, a transmis Traian Băsescu.

Traian Băsescu îi desfinţează pe cei care vor să intre în competiţia electorală pentru a-i prelua funcţia.

Uitaţi-vă la Crin! Cât de credibil e omul asta, parcă era o maimuţă pe pupitrul de Președinție, am și schimbat pupitrele dupa ce s-a terminat referendumul, era pupitrul compromis. Crin Antonescu trebuie să nu uite că a participat la o lovitură de stat”, a spus Traian Băsescu la Digi24.

Despre Mircea Geoană, preşedintele spune că este în continuare omul mogulilor, dar cariera sa diplomatică îi dă credibilitate în plan extern. „Dacă ar mai exista un Vîntu, Geoană și acum se duce cu o zi înainte să facă jacuzzi acolo, dar comparat cu Ponta măcar are relaţia externă. Geoană, să ştiţi că nu s-a schimbat, tot mintea aia o are ...”

Pe de altă parte, președintele respinge ideea unui scenariu de tip Slovacia - unde alegerile au fost câștigate de un milionar apolitic - pentru președinția României.

„Cel mai pregătit să fie preşedinte, în mod categoric, este Emil Boc”, consideră Traian Băsescu.

Şeful statului susţine că va rămâne activ în politică şi după expirarea mandatului. „Nu vă gândiți că mă voi mai proţăpi în vârful unui partid . Voi da toată expreienţa mea PMP-ului”.

Întrebat dacă se vede prim-ministru, a evitat un răspuns: „Să treaca alegerile, în primul rând să găsim președintele care m-ar numi pe mine prim-ministru”.

Şansa ar putea veni de la partidele de dreapta. „Socotind procentele partidelor de dreapta, dacă s-ar uni, ar bate USD-ul şi ar da preşedinte României în alegerile prezidenţiale din noiembrie”, a spus Traian Băsescu.

Cel de-al doilea mandat al lui Traian Băsescu în fruntea ţării expiră pe 21 decembrie.

Pactul de coabitare se păstrează, altfel ar da un semnal prost în capitale

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, marţi, că premierul este cel care coboară nivelul de exprimare publică şi este „cel care jigneşte primul"” dar că, pentru limbajul public, nu va fi rupt pactul de coabitare.

„Cel care provoacă şi jigneşte primul este întotdeauna Victor Ponta. Nu am ce să fac, pentru că el, coborând nivelul de exprimare publică aici, aici trebuie să vin şi eu în replicile pe care le am. (...) Păi mincinos e, profund corupt este. Este punctul meu de vedere", a arătat Băsescu.

El a răspuns, în emisiunea de la Digi 24, şi întrebărilor legate de acordul de colaborare preşedinte-premier.

„Pentru limbajul public nu o să rupem acordul. Deocamdată cea mai presantă problemă este poziţia premierului legată de lupta împotriva corupţiei în care, pe de o parte, susţine că este solidar cu toţi infractorii sau cu cei predispuşi la a fi condamnaţi", a susţinut Traian Băsescu.

El a mai spus că cel mai tare este deranjat de „atacurile la Justiţie" ale lui Victor Ponta, dar că denunţarea sau nedenunţarea pactului de coabitare „nici nu dă locuri de muncă, nici nu reduce deficitul fondului de pensii", în schimb ruperea lui „ar fi extrem de prost privită în toate capitalele”.

Cioloș, susținut pentru un nou mandat

Preşedintele a mai declarat, marţi seară, la Digi24, că actualul comisar european din partea României, Dacian Cioloş, care deţine portofoliul Agriculturii, trebuie susţinut pentru un nou mandat, menţionând că aceeaşi poziţie şi-ar fi exprimat-o şi premierul Victor Ponta.

„Eu cred că ar fi o mare greşeală ca România să nu-şi menţină propunerea pentru Cioloş, eu ştiu cât de greu este portofoliul, cel mai râvnit din toate portofoliile pe care le are Comisia. Este portofoliul cu cei mai mulţi bani şi este comisarul care poate face bine foarte multor ţări prin modul cum redistribuie resursele financiare, pentru subvenţii, plăţi directe, pentru diverse programe prioritare. Cred că România ar face o mare greşeală să meargă cu altă propunere, pentru că a fost o bătălie cumplită obţinerea acestui portofoliu", a declarat Băsescu.

El a fost întrebat dacă există acordul Guvernului în acest subiect. „Punctul de vedere al premierului Ponta este, cel puţin ceea ce mi-a spus mie, să mergem pe Cioloş, pentru că dacă mişcăm comisarul...Ştiţi că unul dintre argumentele mele în momentul în care am obţinut portofoliul Agriculturii pentru România a fost: măi fraţilor, am avut Multilingvismul şi când am spus că vrem Agricultura, vreo două zile a fost, da, dar v-o dăm fără plăţi directe, v-o dăm numai cu Pescuitul, cu dezvoltarea rurală, dar fără plăţile directe. A fost o negociere extrem de complicată", a mai spus preşedintele.

Schimbarea lui Radu Ghețea, o greșeală

Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat, marţi, că s-a greşit cu schimbarea lui Radu Gheţea de la conducerea CEC, arătând că acesta se bucura de o anumită statură în rândul bancherilor şi că politizarea merge până la ultima consecinţă.

„Au greşit că l-au schimbat pe Radu Gheţea, era şi preşedintele Asociaţiei Băncilor, dar politizarea trebuie să meargă până la ultima consecinţă. Au pus politic la Eximbank, au mers şi la CEC", a afirmat Băsescu, la Digi 24.

El a spus că Radu Gheţea se bucura de o anumită statură în rândul bancherilor. „Chiar dacă CEC Bank-ul nu era cea mai mare bancă care operează în România, dădea totuşi preşedintele Asociaţiei Băncilor, ca singură bancă de stat", a mai spus Băsescu.

Criza din Ucraina - ce intenții are Putin

Traian Băsescu a vorbit la Digi24 şi despre criza din Ucraina. Şeful statului spune că ar fi o eroare din partea liderului rus Vladimir Putin să invadeze ţara vecină. Preşedintele este însă optimist că, dacă Ucraina nu va fi invadată, şi-ar putea reveni foarte repede.

Pe de altă parte, președintele nu și-a ascuns îngrijorarea față de Transnistria și a recunoscut că această regiune ar putea fi pierdută de Republica Moldova. Pe de altă parte, apropierea R. Moldova de Uniunea Europeană poate fi încurajată în primul rând economic. Vizele, libertatea de mișcare nu mai reprezintă pentru moldoveni o miză la fel de mare cum a fost pentru români în 2003, în parte din cauza politicii Bucureștiului de acordare a cetățeniei. Miza pentru Republica Moldova trebuie să fie una în primul rând economică, piața europeană fiind o alternativă la piața rusă, a arătat președintele.

Traian Băsescu a părut că vrea să pună un bemol în agitația apărută săptămâna trecută în legătură cu demersurile Ministerului român de Externe de a cere suplimentarea trupelor Alianței în estul Europei. În România va fi o „concentrare rezonabilă” de trupe NATO, a spus președintele care găsește suficient numărul militarilor americani aflați în prezent pe teritoriul României.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...