Întrebat dacă în România s-ar putea repeta scenariul din Slovacia, unde acum câteva săptămâni alegerile prezidențiale au fost câștigate de un milionar din afara politicii, președintele a menționat și exemplul Ucrainei, unde tot un milionar este favoritul clar al prezidențialelor. „Și nu este un milionar care s-a ocupat de gaze, de electricitate, deci nu e un oligarh. Este unul care s-a ocupat de ciocolată (Petro Poroșenko – n.r.)”, a arătat președintele.
Un om din afara politicii poate ar fi o soluție, dar președintele crede că aceasta nu ar fi o soluție valabilă pentru România acum.
„Mă uit la structuri care n-au fost sub controlul politic, cum e SRI, SIE, DIICOT, DNA. Sunt structuri care merg deja mult mai bine decât celelalte instituții. Toate structurile în care a funcționat politizarea – Poliție, unde s-au pus șefii de poliții județene de multe ori, nu spun în toate cazurile, pe susținerea de la mogulul local, de la baronul local: am un băiat bun la poliție, hai să-l punem șef; uitați-vă la oficiile pentru Protecția Consumatorului: toți sunt politici; uitați-vă la inspectoratele de Educație, la Direcțiile de Sănătate...”, a explificat șeful statului, arătând că tocmai de aceea s-a implicat SRI-ul în anchetele privind carnea expirată, și nu Oficiul pentru Protecția Consumatorului.
Prin numirile politice, „se creează breșele acestea extraordinare în funcționarea instituțiilor”, spune șeful statului.
„Trebuie convenit între politicieni”, a arătat Traian Băsescu, întrebat care este soluția pe care o vede pentru a contracara acest fenomen. „Eu, dacă aș putea, asta aș face: aș depolitiza toate structurile care țin de Guvern”, a adăugat șeful statului.
„Dacă am reușit cu SRI-ul, și cu SIE, cu DNA-ul și cu DIICOT-ul, de ce n-aș reuși și cu alte instituții?”, a spus Traian Băsescu, întrebat dacă ar reuși această depolitizare din postura de prim-ministru. Totuși, a evitat să răspundă dacă se vede prim-ministru: „Să treaca alegerile, în primul rând să găsim președintele care m-ar numi pe mine prim-ministru”, a declarat Traian Băsescu râzând.
Șeful statului spune, pe de altă parte, că stă mult mai bine în sondaje, după zece ani la conducerea statului, decât omologul său din Franța, Francois Hollande, după numai doi ani de președinție. Hollande este la 18 la sută încredere, în timp ce Traian Băsescu spune că, în ceea ce-l privește, se situează în sondaje chiar și la 32 la sută.