Dragnea: Noua conducere ASF capătă „metehne vechi”
Data actualizării: Data publicării:
Președintele PSD, Liviu Dragnea, se declară nemulțumit de modul în care recent instalata conducere a Autorității de Supraveghere Financiară furnizează Guvernului și, implicit coaliției, informațiile dorite despre Pilonul II de pensii.
„Aș fi așteptat (de la ASF - n.r.) mai multe informații atunci când au fost cerute, dar Casa de Pensii a făcut o analiză foarte serioasă și care este și foarte interesantă și care va fi și prezentată. Se pare că la ASF și noua conducere începe să capete metehne vechi, dar eu sper să fie doar o percepție greșită”, a declarat Dragnea la Parlament.
Întrebat despre Pilonul II de pensii, ce se va întâmpla cu acesta, șeful PSD a răspuns: „Despre Pilonul II de pensii și despre posibilitatea de a opta (...), noi ne menținem punctul de vedere. Pentru că eu cred că este un drept firesc al românilor să opteze, pentru că până acum nu au optat. E bine să lămurim această confuzie, românii au avut dreptul să opteze la care agent economic să meargă, nu să opteze dacă intră în Pilonul II sau în Pilonul I”.
La conducerea ASF a fost instalat, pe 28 iunie, deputatul PSD de Dâmbovița Leonardo Badea. Acesta a ocupat locul lăsat vacant de Mișu Negrițoiu, după ce Parlamentul l-a revocat din funcție pe 11 mai. Odată cu Badea a fost numit, în funcția de prim-vicepreședinte al ASF, Ovidiu Răzvan Wlassopol, fostul soț al ministrului Lia Olguța Vasilescu.
În luna iulie, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, declara că a solicitat Autorităţii de Supraveghere Financiară date despre pilonul II de pensie, pentru a vedea cum se calculează pensiile şi care este diferenţa între sumele pe care le primesc pensionarii care cotizează şi la stat.
„Am cerut ASF date despre pilonul II de pensii, nu aş vrea să se sperie absolut nimeni, nu este vorba nici de naţionalizare, nici de desfiinţare, dar vrem să ştim care a fost formula de calcul şi vrem să facem o comparaţie între cei care au cotizat practic cu aceeaşi sumă la sistemul de stat şi cu aceeaşi sumă la pilonul II de pensie, să vedem dacă şi pensia care le este calculată va fi similară cu ceea ce oferă statul. Dacă este în plus, este chiar foarte bine, dacă este în minus, o să vedem toate datele. Cert e că va trebui să le prezentăm cu siguranţă şi celor care beneficiază de acest sistem de pensie, este vorba de cei care în 2010 aveau sub vârsta de 35 de ani şi care au fost obligaţi de stat să cotizeze la alte piloane de pensie”, a afirmat Olguţa Vasilescu.
Ulterior, pe 23 august, ASF a transmis, printr-un comunicat de presă, că „Pilonul II de pensii este unul solid, care generează randamente pozitive cu beneficii pentru participanţi”.
Două zile mai târziu, premierul Mihai Tudose a spus, referindu-se la Pilonul II de pensii, că statul administrează mai bine banii. „Randamentul este mult mai mare la Pilonul I. Voi solicita ministrului de Finanțe să vă pună la disspoziție calculele. Pe noul ciclu guvernamental, în prima lună, am luat la mână tot ce înseamnă aceste cifre să vedem și noi ce randament are acel Pilon II administrat privat. Și am constatat, cu surprindere, că statul e un mai bun administrator la acest lucru. Dacă e mai bine pentru români, vom da mai mulți bani la Pilonul I”, a declarat Tudose.