Președintele PSD, Liviu Dragnea, susține că parlamentarii social-democrați nu vor vota forma actuală a proiectului UDMR care ar permite extinderea folosirii limbii materne prin reducerea de la 20% la 10% a pragului de la care autoritățile locale ar fi obligate să asigure acest drept. Totuși, șeful PSD spune că „putem porni discuția de la 15%” și că, în anumite discuții, ar putea fi operate modificări la Legea administrației publice locale, modificări care ar mulțumi UDMR.
După ședința grupului PSD, Liviu Dragnea a declarat că le-a spus parlamentarilor social-democrați că nu a avut, recent, discuții cu reprezentanții UDMR și că nu este de acord cu modificările propuse de formațiunea condusă de Kelemen Hunor.
„Le-am zis, pentru că apăruse o posibilă discuție cu UDMR despre niște amendamente care sunt în Comisia de administrația publică, amendamente la Legea administrației publice, le-am spus că nu am avut nicio discuție pe tema asta. Din punctul meu de vedere este prematur să se discute acum despre modificări legislative solicitate prin acele amendamente, respectiv procentul de 10%, care să fie scăzut de la 20%, și alte prevederi. Nu am discutat, nu discutăm și nu vom susține aceste amendamente”, a spus Dragnea.
Întrebat de jurnaliști dacă ar accepta, în schimb, ca pragul de la care poate fi folosită limba maternă să scadă de la 20% la 15%, președintele PSD a arătat: „putem porni discuția de la 15%”.
„Sunt subiecte foarte sensibile. Dacă vor fi explicate bine și populația va înțelege și va fi de acord nu avem nicio problemă. Dacă acele amendamente nu vor fi înțelese, nu vor fi susținute, nu avem de ce să le susținem”, a mai spus Dragnea.
Președintele PSD a susținut, totodată, că nu ar avea „niciun fel de presiune de la UDMR”.
Digi24.ro a arătat, săptămâna trecută, că deputații din Comisia de muncă a Camerei, în care PSD deține majoritatea, au avizat favorabil, în regim de urgență, proiectul de lege al UDMR care ar permite extinderea folosirii limbii materne, prin scăderea pragului (de la 20% la 10%) de la care autoritățile locale sunt obligate să asigure acest drept. Dacă proiectul ar fi adoptat în forma dorită de UDMR, una din consecințe ar fi că limbile maghiară și romani ar deveni obligatorii în toate instituțiile publice din București.