La congresul UDMR din 17 aprilie a ajuns un mesaj în care președintele Klaus Iohannis milita, printre altele, pentru „creşterea integrităţii în politica românească, prin selectarea şi promovarea de oameni care nu sunt corupţi sau coruptibili”.
„Grav este ce a apărut după aceea, a apărut varianta inițială a comunicatului care a ajuns la presă, modificată ulterior și trimisă sub o altă formă, fără niște paragrafe, la UDMR”, a spus Cristian Tudor Popescu, în „Jurnalul de Seară”.
„Dar iată ce spuneau acele paragrafe și merită să le analizăm puțin: Există multe chestiuni rămase nerezolvate, deziderate ale minorităților naționale privind respectarea efectivă a drepturilor conferite de lege. Despre ce țară vorbește comunicatul Președinției? Unde suntem aici? În Rwanda, unde suntem? Cum adică? Unde sunt multe chestiuni rămase nerezolvate? Deziderate ale minorităților privind respectarea efectivă a drepturilor? Păi, România este probabil cea mai avansată țară din Europa în materie de respectare a drepturilor minorităților. Avem legi foarte limpezi în care, tocmai, se respectă cu sfințenie, aș zice, drepturile minorităților. Care sunt acele multe chestiuni nerezolvate? Cine este autorul acestei fraze puse în comunicatul prezidențial?”, a adăugat jurnalistul.
Cristian Tudor Popescu a continuat să citeze din varianta inițială a mesajului: „(...)dar si nevoia de garanții mai bune pentru protejarea și promovarea identității lor naționale". „Vasăzică ungurii, că despre ei este vorba, nu pot să se exprime în limba lor, să aibă cultura lor, să aibă literatură, muzică în țara asta, ce doresc în ceea ce privește cultura maghiară? Autonomia culturală e un bun câștigat de mult timp. Cum pot să apară asemenea fraze în comunicatul Președinției?”, s-a întrebat C.T. Popescu.
Jurnalistul s-a referit și la o altă frază din mesajul Administrației Prezidențiale. „Și asta e gravă: Dialogul și construcția pas cu pas împreună cu liderii politici ai majorității reprezintă singura soluție viabilă. Doar așa putem evita calculele electoraliste sau discursurile pline de stereotipuri, cum se întâmplă adesea atunci când se discută despre autonomie în spațiul public".
„Nu apar în ce s-a trimis la UDMR aceste fragmente. Ele erau făcute, evident, din punct de vedere politic, să fie pe placul UDMR. După care s-a trezit, probabil, cineva din somnul cel de moarte, la Președinție, și a spus: Băi, ce faceți acolo? Ce e prostia aia? Retrageți-o! Și a fost retrasă. Deci au existat niște minți plătite, în calitate de consilieri acolo, care să producă această frază”, a adăugat Cristian Tudor Popescu.
Acesta s-a arătat revoltat de faptul că în mesaj se vorbește despre discuții privind autonomia. „Discutăm ce doriți, dar despre autonomia teritorială neconstituțională în România nu discutăm. Niciun pas cu pas, niciun dialog, nicio construcție”, a insistat Cristian Tudor Popescu.
Jurnalistul s-a arătat deranjat și de faptul că în versiunea inițială a mesajului președintelui Klaus Iohannis se spune că subiectele sensibile în relațiile dintre majoritate și minoritate trebuie discutate „cu toate partidele politice care au un cuvânt de spus în politica românească”.
„Păi, de pildă, cu Consiliul Secuiesc, cu partidele alea care susțin exact asta – autonomia teritorială. Cu domnul Tokes, cu cine să discutăm asta? Normal este să discuți cu partidele parlamentare, alese de către cetățenii români și de către cetățenii români maghiari din țara asta. Astea sunt formulări de Administrație Prezidențială. E jale mare acolo”, a conchis jurnalistul.
Potrivit hotnews.ro, versiunea inițială a mesajului prezidențial a apărut, vinerea trecută, pentru scurt timp pe pagina Administrației Prezidențiale, dar a fost șters, după cum au descoperit jurnaliștii de la transindex.ro.
VERSIUNEA INIȚIALĂ A COMUNICATULUI PREZIDENȚIAL ESTE DISPONIBILĂ AICI.