Dosarul „Tel Drum”. Dragnea, „înfundat” de Șova și Teodorovici. Cum apar și numele lui Ponta și Grindeanu

Data actualizării: Data publicării:
ponta dragnea digi

Din ordonanța de începere a urmăririi penale împotriva lui Liviu Dragnea, în dosarul „Tel Drum”, rezultă că mai mulți social-democrați au fost audiați în calitate de martor. Printre ei, Dan Șova, Eugen Teodorovici și Teodor Nițulescu, fost prefect și președinte al PSD Teleorman. Declarațiile acestora au fost defavorabile președintelui PSD.

colaj ponta dragnea inquam
Sursă foto: INQUAM PHOTOS

Faptul că Liviu Nicolae Dragnea este una dintre persoanele care deține și gestionează în fapt societatea comercială Tel Drum SA reiese din coroborarea declarațiilor martorului Șova Dan cu declarațiile martorului Nițulescu Teodor, cu documentele ridicate cu ocazia percheziției domiciliare la sediul Tel Drum SA, cu verificările efectuate privind modalitatea prin care obține beneficiile din urma derulării activității infracționale (tranzacții imobiliare, beneficii materiale pentru persoanele din familia acestuia, relațiile pe care le are cu membrii grupării)”, se arată în ordonanța semnată de procurorul Carmen Lăncrănjan, potrivit luju.ro.

Lucrurile devin și mai clare când este transcris un pasaj din declarația dată de ex-ministrul Transporturilor Dan Șova: „Noi nu aveam o convingere, noi știam că Tel Drum-ul este al domnului Dragnea, iar domnul Dragnea a spus de mai multe ori personal că aceasta companie este a lui, chiar a formulat «știi că este a mea». Nu se discuta la colțuri că Tel Drum este a lui, asta ar fi fost o legendă urbană, nu. Tel Drum era a dânsului. (...) Până în 2012 pentru mine era notoriu că Tel Drum era a lui Liviu Dragnea, după 2012 a devenit o certitudine. Până în 2012 toată lumea știa că forța politică a lui Liviu Dragnea se baza și pe faptul că Tel Drumul era a lui, la nivelul județului Teleorman”.

Mai departe, procurorul scrie în ordonanță că faptul că Liviu Dragnea deținea controlul asupra Tel Drum SA a fost „confirmat” și de alți martori, precum Teodor Nițulescu și Eugen Teodorovici.

Despre primul, fost prefect și președinte al PSD Teleorman, aflăm din ordonanță că a spus la DNA că Dragnea i-a cerut să participe la cumpărarea Tel Drum SA.

Despre Teodorovici, fost ministru PSD în Guvernul Ponta, actual președinte al Comisiei de buget-finanțe din Senat, aflăm tot din ordonanță că „a avut discuții contradictorii cu Liviu Nicolae Dragnea deoarece acesta avea impresia că martorul îl pârâse la OLAF, fie pe el, fie Tel Drum”.

„Incidentele și discuțiile contradictorii între Liviu Nicolae Dragnea și martorul Eugen Teodorovici sunt confimate și de martorul Victor Ponta”, mai scrie procurorul în ordonanță.

În dosar a fost audiat la DNA, rezultă din același document, și ex-premierul PSD Sorin Grindeanu.

În calitate de martor, acesta a făcut declarații despre modul în care a fost numit Voicu Dorin Sandu în funcția de președinte al Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale. Grindeanu a povestit anchetatorilor cum numele lui Sandu i-a fost înaintat de secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, un apropiat al lui Liviu Dragnea (susținut, ulterior, pentru a prelua șefia Curții de Conturi - n.r.).

„Era o chestiune cât se poate de clară că vine din partea coaliției de guvernare (propunerea - n.r.), acesta era mersul lucrurilor”, a declarat Grindeanu la DNA.

Fostul premier Sorin Grindeanu a fost audiat la DNA, în calitate de martor, pe 13 septembrie. „Amănunte din dosar nu pot să le comunic și nici nu le comunic”, a spus acesta la ieșire.

Victor Ponta a fost audiat, la rândul său, pe 18 septembrie. După patru ore de discuții cu anchetatorii, fostul premier PSD a declarat: „Eu știu cel mai bine, pe pielea mea, diferența între politică și justiție. În politică ne batem, dar nu ne batem cu dosare. Deci, nu am niciun fel de dorință, nici nu mă ocup cu denunțuri, delațiuni, am fost chemat ca martor. Am spus ceea ce știu. (...) Eu nu duc bătălia politică cu arme judiciare, că s-a dus împotriva mea bătălia politică cu arme judiciare. Și nu mi-a plăcut. Ce mie nu-mi place, altuia nu-i fac”.

Dan Șova a fost audiat la DNA pe 11 octombrie și a refuzat să facă declarații presei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri