Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, vineri, că liderii coaliției de guvernare au depus proiectul de lege offshore privind exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră. Potrivit președintelui Camerei Deputaților, proiectul „stabilește un regim fiscal competitiv în așa fel încât împărțirea veniturilor să se facă într-un procent aproximativ de 60 % (statul român) – 40% (investitorul)”. Primele livrări de gaze ar urma să înceapă în a doua parte a acestui an. De asemenea, legea stabilește același cadru fiscal pentru investiții offshore și onshore de adâncime, „practic urgentând investițiile onshore de la Caragele, județul Buzău, cel mai mare zăcământ de gaze descoperit în ultimii 30 de ani în România”, spune liderul PSD.
„Am depus azi în Parlament, ca lideri ai Coaliției, Legea offshore. Acest proiect deblochează investițiile din Marea Neagră și reduce dependența de gazul rusesc, oferind României șansa de a deveni lider regional, iar românilor acces la gaze mai ieftine.
Legea offshore reduce dependența de gazul rusesc !!!
- Iată că acum, în sfârșit, această lege, care este o prioritate a Coaliției, este depusă în Parlament, și avem o majoritate care înțelege importanța acestor investiții, legea urmând să fie adoptată cât mai repede;
- Proiectul asigură independența energetică a României și reduce dependența de gazul rusesc, prin stimularea investițiilor în extracția de gaze naturale;
- Legea depusă stabilește un regim fiscal competitiv în așa fel încât împărțirea veniturilor să se facă într-un procent aproximativ de 60 % (statul român) – 40% (investitorul);
- Foarte important: Legea asigură stabilitatea și predictibilitate legislativă pentru investitori în offshore în Marea Neagră, precum și în onshore de mare adâncime (exploatări pe uscat, de mare adâncime)
Ce trebuie să reținem: Primele gaze din Marea Neagră, în a doua parte din acest an !!!
- Primele gaze din Marea Neagră vor ieși în a doua partea a acestui an și aici vorbim de o producție de circa 1 miliard de metri cubi anual – Investitorii de la Black Sea Oil and Gas sunt în fază avansată a lucrărilor, având deja procesul verbal de recepție la finalizarea lucrărilor.
- Totodată, legea stabilește același cadru fiscal pentru investiții offshore și onshore de adâncime, practic urgentând investițiile onshore de la Caragele, județul Buzău, cel mai mare zăcământ de gaze descoperit în ultimii 30 de ani în România.
- La zăcământul Caragele estimăm începerea exploatării la începutul anului 2024.
- La perimetrul Neptun Deep vor începe lucrările anul viitor și primele gaze naturale vor veni cel mai devreme la sfârșitul anului 2026 – începutul anului 2027.
Ce va obține România de pe urma acestei legi? Independență și securitate energetică !!!
- România va avea surplus de gaze naturale, practic dublându-și producția cu mult peste necesarul actual de consum intern, dar și timp suficient să se pregătească pentru a dezvolta industrii care să consume gazul în țară.
- De asemenea, țara noastră va deveni un furnizor de securitate energetică regională. Este evident că atunci când oferta de gaze va fi mai mare decât cererea de pe piața internă oferta va scădea, iar românii vor benefica de prețuri mai mici”, arată un mesaj al liderului social-democrat, Marcel Ciolacu.
Povestea acestui proiect a început acum 4 ani, când forma pe care guvernarea PSD-ALDE a dat-o proiectului, în loc să încurajeze rularea investițiilor în Marea Neagră a dus la un blocaj și chiar la retragerea investitorului american.
Conform actualului proiect de lege, companiile plătesc aceleași taxe pe toată durata exploatării, se elimină supraimpozitarea peste prețul de 45 de lei /MWh și se aplică supraimpozitarea peste prețul de 85 de lei /MWh (între 15 și 70%). De asemenea, limita deducerilor crește de la 30 la 40% din totalul impozitului pe veniturile suplimentare și se elimină obligația de a vinde 50% din producție pe piața internă, guvernul putând să intervină doar în situații de criză. Prevederile se aplică și pentru exploatările onshore.
Potrivit proiectului, România va avea drept de preempțiune la achiziția gazelor naturale, adică va putea acoperi necesarul intern înainte de a vinde surplusul către export.
Textul proiectului de lege poate fi consultat aici.
Editor : Alexandru Costea