Diaconescu acuză un puci în PMP. Partidul s-a rupt în două grupuri de Whatsapp

Robert Kiss Data actualizării: Data publicării:
tomac si diaconescu
Cristian Diaconescu și Eugen Tomac își dispută conducerea PMP. Foto: INQUAM Photos/Marin Raica

Partidul Mișcarea Populară este în pragul scindării, în interiorul formațiunii existând cel puțin două tabere, una a actualului președinte Cristian Diaconescu și o altă tabără condusă de Eugen Tomac. Diaconescu acuză că se pune la cale un puci prin care să fie schimbată conducerea. Tabăra lui Tomac transmite că a fost convocat un congres în luna februarie, despre care Diaconescu spune că este convocat nestatutar. Între timp, au apărut două grupuri de comunicare pe care cele două tabere își transmit mesajele și despre care fiecare tabără spune că este cel oficial.

„În această dimineață, am avut o surpriză neplăcută să constat că un grup de “organizatori binevoitori”, au convocat aseară o adunare, pe care au denumit-o în mod ILEGAL Colegiu Național(conform Statutului Partidului - urmează să revin cu detalii). Au încercat să legitimeze aceasta adunare, inducând în eroare participanții că eu și colegii mei din Conducerea Centrală am fi parte din această inițiativă.
Ca să fie clar, NU am inițiat, NU am participat la întâlnire, NU legitimăm nicio decizie pe care ar fi luat-o acest grup, organizat în mod nestatutar”, a scris, joi dimineață pe Facebook președintele PMP, Cristian Diaconescu.

Acesta mai spune că pagina oficială a partidului a fost preluată de alte persoane.

„Deciziile de demitere și numire a altor persoane pe loc, cât și așa-zisul Congres anunțat pentru februarie sunt ilegale, urmând ca cei care au organizat această inițiativă să cunoască consecințele în scurt timp. Comunicarea pe pagina oficială a partidului este în acest moment compromisă, ceea ce se postează acolo nu reprezintă poziția oficială a Conducerii Centrale”, a mai scris Diaconescu.

La scurt timp, pe un alt grup de comunicare, a fost transmis un comunicat de presă potrivit căruia a fost convocat Congresul partidului în luna februarie. De asemenea, comunicatul a fost publicat și pe pagina oficială de Facebook a partidului.

„Colegiul Național al PMP s-a întrunit statutar în data de 12 ianuarie 2022, cu prezența a 44 de membri din 69, și a decis convocarea Congresului PMP în data de 19 februarie 2022, la București, pentru alegerea unei noi conduceri”, se arată în mesaj. „Regretăm declarațiile domnului președinte Cristian Diaconescu cu privire la întrunirea statutară a Colegiului Național PMP prin care sugerează că toți liderii PMP care s-au întrunit au o altă agendă”, se mai precizează în comunicatul de presă.

De asemenea, joi dimineață a apărut un nou grup de Whatsapp, iar fiecare tabără comunică cu jurnaliștii pe grupuri sparate, fiecare revendicat a fi „grupul oficial de comunicare”.

Care este miza ruperii partidului

Surse din partid au declarat pentru Digi24.ro că miza acestui puci este schimbarea conducerii actuale, și forțarea unei alianțe sau fuziuni fie cu PSD, fie cu PNL. Fostul lider al partidului, Eugen Tomac este acuzat că ar conduce tabăra puciștilor, având promisiuni de la PNL că în urma unei fuziuni va primi un loc pe lista de europarlamentari la alegerile viitoare.

„Cristian Diaconescu nu a fost de acord cu fuziunea cu PNL. Nu susține nici o alianță cu PSD. Acesta este motivul pentru care unii vor să îl schimbe”, spun sursele citate.

De partea cealaltă, cei care vor schimbarea conducerii spun că „nu s-a discutat despre relația cu alte partide, despre nicio fuziune sau alianță. PMP își continuă propriul drum, fiind al treilea partid la nivel național ca număr de aleși locali”.

„Tomac sună în teritoriu, Tomac conduce puciul”, mai spun sursele citate. 

În ultima perioadă, liberalii au încercat să obțină o fuziune cu PMP. De asemenea, PNL a început negocieri și cu ALDE. Asta în timp ce social democrații poartă discuții cu Victor Ponta pentru o fuziune cu Pro România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mario Iorgulescu, condamnat definitiv la 8 ani de închisoare cu executare, pentru accidentului mortal...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Călin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei