Anul trecut, DNA şi DIICOT au trimis Parlamentului 23 de cereri de ridicare a imunităţii unor aleşi, pe care procurorii voiau să-i pună sub urmărire penală, să-i reţină sau să solicite arestarea lor preventivă.
Înainte să fie dezbătute în plen, aceste cereri ajung la Comisia Juridică, odată cu dosarul demnitarului respectiv.
Analizarea acestor documente pare o muncă peste puterile deputaţilor jurişti. Altfel, nu se explică de ce peste 200 de iniţiative legislative au fost uitate şi puse la categoria proiectelor cu termen depăşit de dezbatere.
Daniel Fenechiu, deputat în comisia juridică: „Sunt proiecte care sunt în comisia juridică de patru ani, de cinci ani. Am văzut un proiect de şapte, opt ani de zile. Deci ţine de managementul comisiei juridice. Neîndoielnic, în momentul în care într-o sesiune ai 5-6 şedinţe dedicate cererilor venite de la justiţie şi de la DNA, e firesc ca în acele zile să nu se discute proiecte.”
Bogdan Ciucă, deputat ALDE: „La comisia juridică apar subiecte care necesită dezbateri mai îndelungate a se vedea legea falimentului personal. Este comisia care are cele mai multe proiecte de pe ordinea de zi. Plus cererile venite din partea justiţiei care au fost mai multe ca în orice mandat.”
Deşi cei mai mulţi membri din comisie au studii în drept, PSD a promovat-o într-unul din cele mai importante organisme din Camera Deputaţilor pe Cătălina Ştefănescu. Aceasta are o licenţă în limbi străine şi un masterat în Ştiinţe Politice.
Un alt membru al Comisiei Juridice, Ionuţ Cristian Săvoiu, e licenţiat în geodezie, iar Victor Roman a absolvit secţia auto dintr-un liceu de construcţii şi are un master în management.
Ciprian Nica, vicepreşedinte comisia juridică: „Spaţiul tehnic, deci acolo unde avem nevoie de profesionişti, într-adevăr suntem descoperiţi. Şi nu mai reuşim să facem faţă cu personalul pe care îl avem.”
O altă problemă invocată de deputaţii jurişti e lipsa funcţionarilor, care odată ce capătă experienţă, pleacă în mediul privat, unde salariile sunt mai mari.
Cătălina Ştefănescu, deputat în comisia juridică
2007 - 2010 - Licenţiată în limbi străine
2001 - 2012 - Diplomă de absolvire, Institutul Puskin, Moscova
2010 - 2012 - Masterat în ştiinţe politice
Ionuţ Cristian Săvoiu, deputat PSD
-1992 licenţiat în geodezie
- mai multe cursuri de specialitate
Victor Roman - deputat PSD Vrancea
1979 - Liceul de construcţii (secţia auto)
2004 - Licenţiat la Universitatea "George Bacovia", Bacău
2009 - Masterat în managementul financiar