Conform programului de guvernare - atât de des invocat - , de la 1 ianuarie 2018 orice salariat român ar urma să depună, anual, o declaraţie avere. Liviu Dragnea nu este însă foarte convins că acest lucru se va întâmpla. „Trebuie să decidă Guvernul”, spune liderul PSD.
Măsura privind introducerea declaraţiei de patrimoniu pentru toţi românii a apărut în noul program de guvernare votat în urmă cu mai puţin de o lună. Cetăţenii nu ar trebui să-şi declare doar veniturile, ci şi proprietăţile sau alte bunuri.
Declaraţia de patrimoniu va fi introdusă de la 1 ianuarie 2018? a fost întrebat Liviu Dragnea de reporteri.
Aşa ar trebui, dar în această vară o să ne prezinte Guvernul şi decizia finală, a răspuns liderul PSD.
„Trebuie foarte bine pregătită și din punct de vedere tehnic, și din punct de vedere al acceptanței, să înțeleagă oamenii ce facem, de ce facem acest lucru. Ma îndoiesc că 2018 va funcționa cu această declarație”, a spus premierul Mihai Tudose când a fost la Bruxelles.
La rândul său, fostul şef ANAF avertiza că sistemul informatic uzat al instituţiei nu va face faţă provocării de a prelucra declaraţiile de avere ale populaţiei.
„În momentul de faţă, la cum stau lucrurile, eu nu văd un viitor prea strălucit al acestui proiect”, spunea Bogdan Stan, șeful ANAF, care a fost demis zilele trecute.
Analiștii spun că aceste declarații ar trebui introduse gradual.
„Ar trebui introdusă gradual, în funcţie de averea şi patrimoniul persoanelor fizice. Această declaraţie trebuie privită în contextul impozitului pe venitul global. Dacă chiar se doreşte impozitarea acestui popor prin procedura impozitului pe venitul global, atunci ar trebui să meargă mână în mână cu declaraţia de avere”, este de părere analistul fiscal Adrian Bența.
Oamenii se tem de cozi şi birocraţie. Cred însă că Guvernul va amâna şi această nouă prevedere din programul de guvernare.
„Pot să fac o declaraţie de avere, dacă mă pune să umblu pe drumuri nu mi se pare ok”, spune un contribuabil.
„Cred că ar trebui să se aplice doar celor care lucrează în sistemul public, nu şi cel privat”, este de părere o femeie.
„Eu ştiu... guvernanţii noştri astăzi spun una, mâine spun alta, aşa că până la urmă cred că nu se va face acest lucru”, arată un domn mai în vârstă.
Amânarea introducerii declaraţiei de patrimoniu nu ar fi prima ezitare a aplicării programului de guvernare. Anterior, coaliţia de guvernământ a decis să renunţe la introducerea impozitului pe cifra de afaceri şi în prezent analizează cum se va aplica taxa de solidaritate.