Declarație-șoc a liderului UDMR despre programul de guvernare. L. Dragnea: Sperăm să ne susţină
Data actualizării: Data publicării:
Cabinetul Dăncilă va trece de Parlament fără emoţii. Liderii coaliţiei de guvernare spun că au majoritate confortabilă, aşa că nu îşi fac probleme pentru votul de mâine. Totuşi, PSD şi ALDE speră obţină şi voturile celor de la UDMR, în ciuda criticilor pe care Uniunea le aduce programului de guvernare. Reprezentanţii comunităţii maghiare au spus că noul program de guvernare arată "de parcă ar fi scris la Ministerul Agriculturii, între două beri".
ACTUALIZARE 20.00. Cu o zi înainte ca Guvernul Dăncilă să primească votul de încredere al Parlamentului, premierul desemnat şi-a prezentat echipa în faţa senatorilor şi deputaţilor PSD şi ALDE. Au fost ropote de aplauze pentru fiecare ministru în parte. Cu ocazia întâlnirii de la Parlament, liderii coaliţiei de guvernare s-au asigurat şi că nu vor avea emoţii în plen.
Deşi au doar 10 voturi în plus faţă de numărul necesar pentru învestirea Guvernului, PSD şi ALDE aşteaptă să fie susţinut şi de aleşii UDMR.
Liviu Dragnea: „Domnul Kelemen Hunor a fost cam critic. E bine să fie critic. Noi sperăm să ne susţină”.
Membrii UDMR nu ar fi, însă, încântaţi de direcţiile impuse de Coaliţie Cabinetului Dăncilă.
Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, nu a comentat criticile lansae de UDMR, dar spune că e deschis dialogului.
UDMR şi minorităţile naţionale nu s-au horărât încă dacă vor suţine sau nu guvernul condus de Viorica Dăncilă. O decizie va fi luată mâine, înaintea votului din Parlament.
Potrivit Agerpres, Kelemen Hunor a spus că, din discuţiile avute cu preşedintele executiv al Uniunii, Porcsalmi Balint, a reieşit că noul program de guvernare arată „de parcă ar fi scris în Ministerul Agriculturii, printre două beri”. Declaraţia a fost făcută sâmbătă seară, la Târgu Mureş. Preşedintele UDMR a mai spus că o decizie privind acest plan de guvernare se va lua săptămâna viitoare şi le-a cerut membrilor formaţiunii să îşi exprime părerea până luni dimineaţă.
„A citit careva planul de guvernare? Ştiu că Balint l-a citit şi mi-a spus că arată de parcă ar fi scris în Ministerul Agriculturii, printre două beri. Se va decide săptămâna viitoare referitor la acest plan de guvernare şi ar fi foarte bine dacă v-aţi exprima şi voi părerea. Eu aş fi foarte bucuros ca mâine dimineaţă să citiţi acest program de guvernare şi să ne spuneţi ideile voastre până luni dimineaţa. Avem şi noi idei referitoare la perioada următoare pe care vrem să le prezentăm. Toate aceste acorduri sunt pe plan îndelungat", a declarat, potrivit traducerii oficiale, Kelemen Hunor, sâmbătă seara, în cadrul aniversării a 15 ani de la înfiinţarea Conferinţei Tineretului Maghiar (MIERT).
Pentru învestirea Guvernului, este nevoie de votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, ceea ce înseamnă un minimum de 233 de voturi. Teoretic, PSD şi AlDE dispun de această majoritate.
STRUCTURA PARLAMENTULUI
Total parlamentari: 464 Pentru învestirea Guvernului: 233 parlamentari
Puterea în Parlament:
PSD: 219 aleşi ALDE: 24 de aleşi Total: 243 deputaţi şi senatori
Opoziţia în Parlament: PNL: 97 de aleşi USR: 41 de aleşi PMP: 24 de aleşi Total: 162 deputaţi şi senatori
Alte grupuri: UDMR: 30 de aleşi Minorităţi: 17 aleşi Neafiliaţi: 12 aleşi Total: 59 deputaţi si senatori