Președintele PNL Nicolae Ciucă a declarat, joi seară la Digi24, că, pând când legea pensiilor a fost aprobată în Parlament, în spațiul public au circulat informații despre creșterea sumelor „care n-au fost tocmai corecte”. Printre ele s-a aflat și informația eronată că vor fi majorate pensiile cu 40% în 2024. Fostul premier a explicat că, în condițiile în care legea se va aplica de la 1 septembrie 2024, iar pensiile vor fi indexate cu indicele inflației de la 1 ianuarie, creșterea va fi de 22,8% anul viitor, suma alocată bazându-se pe venituri estimate la bugetul de stat în 2024 și 2025.
„În tot acest proces prin care legea a ajuns să fie aprobată în Parlament au fost o serie de discuții generate de informații care n-au fost tocmai corecte la momentul difuzării lor. Una din ele a fost că pensiile vor fi majorate cu 40%, pe calculele discutate inițial, ducea la alte sume. De la 1 ianuarie urmau să fie indexate pensiile cu indicele de inflație, adică cu 13,8%. Banii erau deja prevăzuți în proiect.
Noua lege a pensiilor urmează să fie aplicată de la 1 septembrie 2024, ca atare anvelopa pensiilor nu putea să fie cu 40% mai mare, în condițiile în care legea se aplică de la 1 septembrie, pe ultimele 4 luni. A apărut și o valoare de 55,6 milioane de lei în spațiul public, mult peste valoarea pe care noi o agreasem în discuțiile din Coaliție. Prima reacție a fost «stați să vedem de unde sunt banii ăștia și cum să facem ca legea să fie sustenabilă». După ce ne-am clarificat și am văzut că de la 1 septembrie până la finalul lui 2024 valoarea aplicării legii este de 10 miliarde, în anvelopa totală pentru 2024 discutăm de 25 de miliarde. Practic, mai era nevoie de încă 10 miliarde.
De unde sunt acești bani? Din ceea ce știu, veniturile din 2023 sunt în sumă de 491 de miliarde de lei. În 2024, valoarea este de 536 de miliarde de lei, deci rezultă un plus la veniturile totale de 45 de miliarde, deci cele 10 miliarde vor fi din această sumă.
Problema apare în 2025, când discutăm de o valoare nominală pe tot anul de 33,1 miliarde de lei. Atunci estimăm că, pe datele INS și Eurostat, economia în 2024 va crește cu aproximativ 3%. În 2025, va crește și este estimat un PIB de 1.773 de miliarde de lei, care este peste valoarea nominală a PIB-ului din 2024, estimată la 1.591 de miliarde, deci aproximativ 200 de miliarde în plus, ca atare există banii necesari.
PNL nu s-a opus niciodată creșterii pensiilor. Din 2019 până în prezent am crescut punctul de pensie de 3 ori, de la 1.265 de lei la 1.785 de lei, ultimele două dăți pe mandatul meu de premier, creștere efectivă. Nu putem să spunem că PNL s-a opus creșterii pensiilor. Singurul lucru pe care l-am dorit a fost să ne uităm în ochii cetățenilor și să le spunem oamenilor că este o lege sustenabilă, că prin aceste măsuri eliminăm disparitățile și inechitățile din sistemul de pensii.
Doar pentru 2024, la cei 13,8%, creșterea despre care se știa, cele 10 miliarde de lei care trebuie alocate pentru ultimele 4 luni reprezintă 9%. Deci în total pentru anul viitor creșterea este de aproximativ 23% (22,8%).
Dincolo de responsabilitatea pe care ne-am asumat-o, e jalon în PNRR. Sunt două jaloane foarte importante. Este jalonul prin care se elimină inechitățile și disparitățile din sistemul de pensii și eliminarea inechităților din sistemul de salarizare. Deci va trebui la nivelul ministerelor de linie să înceapă lucrul și pentru noua lege a salarizării, care nu face obiectul anului 2024, nu mi s-ar părea nici măcar din punct de vedere politic să venim cu o astfel de măsură într-un an electoral”, a afirmat Nicolae Ciucă.
Comisia Europeană a aprobat, marţi, modificarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR), în valoare de 28,5 miliarde de euro, a transmis Ministerul Fondurilor Europene. Într-o postare pe Facebook, premierul Marcel Ciolacu afirmă că „Guvernul a onorat promisiunea făcută românilor, de a elimina din PNRR plafonul de 9,4% din PIB privind cheltuielile cu pensiile”. „Odată cu aprobarea modificării PNRR, scăpăm definitiv de coşmarul introdus cu cinism în document de USR, care ar fi dus la îngheţarea punctului de pensie până în 2070”, a mai spus Ciolacu.
Proiectul legii pensiilor a fost votat luni în Camera Deputaților. Parlamentarii au clarificat o prevedere potrivit căreia pensiile care ar fi scăzut după recalcularea pe noua formulă vor rămâne la nivelul actual. Un alt amendament a fost adoptat în legătură cu vârsta de pensionare a minerilor. Aceștia se vor putea pensiona în continuare la 45 de ani.
Editor : Alexandru Costea