PNL a susţinut şi chiar a reuşit să adopte în Parlament votul prin corespondenţă. Cu doar câteva luni înainte de scrutin, PNL vrea să schimbe legea printr-o Ordonanţă de Guvern.
„În cazul în care se va emite această ordonanţă, Parlamentul în termen de cinci zile trebuie convocat. Colegii noştri sunt toţi de acord să vină din vacanţa parlamentară”, a anunțat copreședintele PNL, Alina Gorghiu.
Partidul Mişcarea Populară se laudă că a iniţiat propriile legi referitoare la votul electronic şi prin corespondenţă şi a cerut chiar ca diaspora să fie reprezentată în Parlment de 12 aleşi, adică de două ori mai mulţi decât sunt acum.
„Partidul Mişcarea Populară la alegerile europarlamentare a fost partidul votat (în proporție de) 38 la sută de către cetăţenii români care locuiesc peste hotare, deci sunt convins că şi la alegerile parlamentare vom primi un suport important”, spune Eugen Tomac, președinte executiv al PMP.
Şi partidul lui Nicuşor Dan se luptă pentru voturile de peste hotare.
Roxana Wring, vicepreşedinte al Uniunii Salvaţi Bucureştiul: „Îşi doresc foarte mult o Românie în care să se poată întoarce şi, bineînţeles, USR-ul este, exact, este partidul care li se adresează acestor oameni. Am început un fel de periplu în diaspora”.
Radu Magdin, analist politic, spune că diaspora are influenţă şi prin sumele pe care le trimite în ţară şi, din această perspectivă, poate exista şi o mobilizare pe bază de telefon la rudele de acasă. În contextul în care rezultatul în toamnă ar putea fi strâns, atunci contează, spune analistul.
Social-democraţii sunt mai reticenţi.
„Dacă discutăm prezenţa la vot luând în calcul și fantomele, prezența a fost mică. Dacă luăm în calcul prezenţa la vot reală, din românii care trăiesc în România, prezența a fost mai mare. (...) A fost o figura de stil”, spunea Liviu Dragnea după scrutinul local de luna trecută.
„Diaspora în mod tradiţional s-a numit electorat de dreapta. Normal că PSD-ul încearcă să minimizeze importanţa diasporei, pur politic, mă refer, ca strategie, şi dreapta încearcă să maximizeze această perspectivă”, explică Radu Magdin.
Alegerile parlamentare de la finalul anului sunt prima ocazie pentru românii din străinătate să voteze prin poştă.