De ce pledează T. Băsescu pentru reducerea taxelor consulare. Iulian Fota: Din simpatie pentru moldoveni

Data publicării:
basescu moldova 1-2

„Cred că cel mai mare blestem al României este disputa internă, care s-a acutizat, și care riscă să canibalizeze proiectele de politică externă. Când președintele Băsescu s-a dus în vizită la Washington, toată lumea discuta dacă a fost primit în biroul prezidenţial sau în cel oval. Aceste discuții nu fac bine. În același registru e și această discuție. De când a intrat România în UE sunt aceste taxe consulare, aceleași. Să descoperi acum că există aceste taxe consulare mi se pare din acelaşi registru. Avem aceste taxe consulare pe care turiștii nu le plătesc, studenții nu le plătesc, pensionarii nu le plătesc. Costurile pentru viză sunt preluate de România. Din 2007 există aceste taxe. Să repui discuția aceasta acuma, fără să o fi rezolvat din 2007, mi se pare pentru proiectul Republica Moldova o chestiune nepotrivită şi ineficace”, a declarat Dan Dungaciu, directorul Institutului de Relaţii Internaţionale al Academiei Române, în emisiunea Imparțial.

Iulian Fota, consilier prezidenţial, a afirmat că această chestiune trebuie înțeleasă în context.

„Preşedintele are o simpatie pentru cauza europeană a Republicii Moldova și întodeauna și-a manifestat sprijinul. Mesajul președintelui este acesta: orice problemă aveţi, ridicați-o, vedem cum vă putem ajuta”, a spus Iulian Fota.

Consilierul a adăugat că toate problemele Republicii Moldova „se vor rezolva pe măsură ce trece summit-ul de la Vilnius. Parte din miza acestui proces este acela de liberalizarea vizelor dinspre Bruxelles”.

Acesta a mai spus că mesajul pe care România trebuie să-l dea trebuie să fie unul unitar.

„Avem de gestionat nu Republica Moldova ca atare, avem de gestionat inclusiv frontiera euro-atlantică. România asta trebuie să gestioneze, ce se va întâmpla cu această frontieră. Ar trebui să fim mai bine pregătiți. Nu se știe niciodată ce reacţii vor fi acolo în momentul în care Republica Moldova va trebui să facă singurul pas decisiv pe care trebuie să-l facă, să se apropie cu adevărat de Uniunea Europeană, adică să-și securizeze frontiera estică”, a afirmat Dan Dungaciu.

Despre o eventuală obținere a cetățeniei a Republicii Moldova și a candidaturii la fotoliul de președinte al acestei țări, despre care speculează presa din Rusia, Dan Dungaciu a spus că este foarte dificil de obținut, dar Traian Băsescu „ar putea să obțină foarte simplu, printr-un decret prezidențial, dacă domnul Timofte, spre deosebire de liderul Turkmenistanului, nu l-a întâmpinat la aeroport pe domnul Băsescu, l-a întâmpinat doar la reședința de stat”.

Dan Dungaciu a apreciat că interpretarea acestui gest este „o precauție a Republicii Moldova să nu transmită mesaje estului că este foarte aproape de România, sperând că va câștiga bunăvoința Federației Ruse să o lase să plece în Uniunea Europeană”.

Dungaciu a afirmat că „e o gândire naivă” și din acest motiv ministrul de externe al Republicii Moldova merge la Bruxelles, iar apoi la Moscova „sperând că ţarul va fi generos și nu va face scandal pe frontieră în momentul în care Republica Moldova va fi obligată să-și securizeze frontiera estică”.

Asta pentru că, după summit-ul de la Vilnius, Uniunea Europeană economică și de liberă circulație s-ar întinde până la frontiera estică a Republicii Moldova.

Consilierul prezidențial a spus despre o eventuală cetățenie a președintelui în statul vecin că după 2014 acest subiect poate fi discutat. Însă candidat la președinție nu poate fi, afirmă Dan Dungaciu, pentru că nu a locuit destul timp în Republica Moldova.

„Citiți-o în cheia simpatitei pe care preşedintele o are pentru Republica Moldova, pentru cauza sa europeană. Luați în calcul momentele în care președintele a ajutat Moldova să-și promoveze interesul. Declaraţia poate fi interpretată foarte uşor aşa”, a conchis Iulian Fota.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat zilele trecute că trebuie reduse taxele consulare pentru cetăţenii Republicii Moldova şi consideră că este „mult prea mult” să se ceară acestora dovada că deţin 500 de euro pentru a primi viza de intrare în România. Suma este impusă de standardele europene, iar reducerea ei este solicitată de ani de zile de oficialii de la Chișinău. De fiecare dată, politicienii de la București le fac promisiunea că vor căuta o soluție.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Transnistrenii, cu Rusia în suflet, dar în acte cu Moldova: cum fug de marele urs și se
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un salon de piercing
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
James Van Der Beek, forțat de împrejurări să dezvăluie că are cancer. Actorul de 47 de ani, pus în fața unei...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...