Analistul Cristian Pîrvulescu spune că Ana Birchall a făcut enorm de mult pentru a-i mijloci lui Liviu Dragnea întâlniri cu lideri social-democrați europeni ai momentului, întâlniri de care șeful PSD avea nevoie pentru a asigura că în ciuda retoricii de campanie, România rămâne „în zona de siguranță”.
Cristian Pîrvulescu a observat că între Liviu Dragnea și Ana Birchall pot exista disensiuni ideologice. Dragnea nu a părut deranjat de victoria lui Trump, pe când Ana Birchall conduce în România o fundație a lui Hillary Clinton. Cu toate acestea, Birchall a fost numită în guvern pentru că are relații pe plan european.
„Domnul Dragnea nu a părut deloc îngrijorat de victoria lui Donald Trump în Statele Unite ale Americii. Spunea că nu vede care sunt motivele de îngrijorare. Doamna Birchall, care acum este ministru delegat pentru afaceri europene, este, în schimb, președinta din România a unei fundații a lui Hillary Clinton, o fundație progresistă, care reprezintă o altă tendință, cu siguranță, decât cea a dlui Trump. Aici văd, de exemplu, o mică dezbatere ideologică”, a spus Cristian Pârvulescu la Digi24. „Dar sunt convins că dna Birchall nu ocupă poziția pentru că este reprezentanta unui curent din PSD, căci acest curent progresist nu există în PSD. Nu! O ocupă pentru că domnia sa a fost în legislatura precedentă președinta comisiei de afaceri europene și pentru că a făcut enorm de mult pentru a-i facilita întâlniri dlui Dragnea cu liderii politici social-democrați ai momentului. În Suedia, în Austria, în Franța, spre exemplu. Deci, a contribuit foarte mult”, a adăugat Cristian Pârvulescu.
El a explicat de ce Liviu Dragnea avea nevoie de aceste întâlniri: „Era foarte important pentru dl Dragnea, în momentul în care în România, cu ajutorul a doi experți israelieni ai extremei-drepte religioase – perfecți pentru un partid social-democrat, de altfel, și vă spuneam că înțelegem acum cum au ajuns aceștia aici – era foarte important să transmită social-democraților europeni că nu este decât o poveste de campanie, că nu există niciun risc, că România rămâne totuși în zona de siguranță europeană. Vom vedea în ce măsură va respecta aceste promisiuni”, a completat Cristian Pîrvulescu.
Analistul a evidențiat și pericolul populismului, în condițiile în care un partid de centru-stânga a avut în campanie sloganuri specifice dreptei. „Ăsta e un guvern social-democrat, care-și zice de centru-stânga. Toată campania sa electorală a fost o campanie de dreapta extremă. N-a avut nicio legătură cu valorile, în afară de populism, dar populismul n-are culoare. Populismul este de drepta sau de stânga. Problema este că acest populism se îndreaptă împotriva cuiva, a unei părți a poporului pe care ei n-o agreează, dar elitele nu sunt în afara poporului, sunt parte a poporului, pe care le scot în felul acesta reprezentând așa-numitul „popor autentic”. E o eroare tristă, făcută de Revoluția franceză și care rămâne în istorie până astăzi, aceea de a elimina o parte din națiune ca nefăcând parte din națiune”, a spus Cristian Pîrvulescu la Digi24.