Mona Pivniceru a propus luni, la o dezbatere despre Curtea Constituţională şi modificarea Legii fundamentale, ca membrii CC să fie numiţi de Parlament, Guvern şi puterea judecătoarească, deoarece actuala modalitate de stabilire a componenţei nu asigură echilibrul între puteri.
„Cred că am stârni și mai mult confuzia pe care Constituția o așează atunci când îi numește pe membrii Curții Consitutionale ca judecători. Ei nu sunt judecători. Nu li se cere să fie magistrați de profesie, li se cere doar o pregătire juridică, acesta-i textul constituțional, și o vechime.
Ceea ce aș face în privința Curții Constituționale, n-am o idee foarte clară cu privire la selectarea membrilor, cred că n-ar trebui să fie doar juriști, pe modelul german, cred că ar putea fi și politicieni, cred că ar putea fi mai mult de doi ca modelul american, pot să fie 11, 15, 21 de membri ai CC. Dacă iei, printr-o ipoteză, 21, scorurile 4-5 judecători nu vor mai fi așa strânse”, a spus Daniel Barbu, ministrul Culturii.
„Sunt mai puțin politizate acele curți care sunt mai numeroase. Trebuie să vă spun că juriști nu există decât în Austria și parțial în Germania. Juriști în sensul de magistrați. În general, sunt politicieni dintr-un motiv foarte întemeiat. Juriștii au o viziune juridică și, uneori, viziune juridică riscă să creeze crize suplimentare, politicienii sau politologii au o mai bună înțelegere a modului în care funcționează instituțiile politice. Cea mai nouă Curte Constituțională din Europa, din Belgia, este formată numai din politicieni și mulți fără experiență juridică”, a adăugat Cristian Pârvulescu, coordonatorul forumului constituţional, desemnat de Comisia pentru revizuirea Constituţiei.
„Și mie mi s-ar părea foarte nimerit ca foștii președinți ai României, foștii prim-miniștri să fie membri de drept ai unei Curți mai numeroase, pentru că sunt oameni care au experiența statului acumulată și au o judecată, dacă sunt oameni cu mintea întreagă au o judecată mai pertinentă decât un Zegrean, decât un juris-consult de CAP, pe care numai bunul plac al lui Băsescu l-a adus la Curtea Constituțională”, a afirmat Daniel Barbu.