Dăncilă a apărat modificările legilor justiției, inclusiv cele declarate neconstituționale, într-o scrisoare către Timmermans
Data actualizării: Data publicării:
Premierul Viorica Dăncilă îi răspunde printr-o scrisoare vicepreședintelui Comisiei Europene la cele 18 întrebări legate de modificarea Legilor Justiției. În documentul obţinut de ziarul Adevărul, prim-ministrul român neagă toate observaţiile oficialilor europeni legate de redefinirea unor infracţiuni şi de riscul de a slăbi capacitatea de anchetare a faptelor de corupţie. Premierul apără inclusiv redefinirea abuzului în serviciu şi evită să dea răspunsuri clare unora dintre observaţii.
Prim-ministrul României i-a dat asigurari lui Frans Timmermans că „niciunul dintre textele modificate nu restrânge dreptul organelor privind procedura de punere sub acuzare”.
Una dintre cele mai controversate modificări vizează infracțiunea de abuz în serviciu. Frans Timmermans a întrebat de ce în noua definiție se vorbește doar despre beneficii materiale, atât timp cât în directivele europene sunt menționate clar beneficiile de orice natură.
În replica, Viorica Dăncilă susține că abuzul în serviciu nu este o infracțiune de corupție, ci o infracțiune de serviciu care poate fi sancţionată şi disciplinar sau contravenţional, şi doar cazurile grave să fie sancţionate penal.
Premierul a mentionat, de asemenea, că eliminarea terţilor din categoria beneficiarilor vine ca o consecință firească a faptului că trebuie sacționată obținerea de foloase pentru sine și pentru propria familie. A evitat așadar să răspundă la întrebarea oficialului european de ce n-ar trebui incriminată și obținerea de foloase pentru oricine altcineva decât membrii familiei.
Acestea sunt doar câteva exemple din răspunsurile prim-ministrului. Viorica Dăncilă a apărat în cele 33 de pagini ale documentului transmis toate cele 18 amendamente reclamate de către Frans Timmermans, inclusiv cele declarate ca fiind neconstituţionale.