Dan Dungaciu, analist de politică externă, a spus, luni, într-o intervenție telefonică la Digi24 că anunțul mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim „se vede foarte prost”, deoarece a fost implicată politica internă a țării în cea externă. De altfel, Regele Iordaniei și-a anulat vizita în România după anunțul premierul Dăncilă privind mutarea ambasadei României din Israel.
Directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române că scandalul din jurul mutării ambasadei din Israel „se vede foarte prost”.
„Se vede foarte prost și la București, pentru că trăim un moment pe care România nu l-a mai trăit, adică implicarea directă a politicii interne în proiectul de politică externă. Politica externă depinde de bătălia internă și asta este o reteță pentru insucces garantat. Nu se vede foarte prost doar de la Bruxelles, se vede bizar chiar și de la Washington, și se vede extrem de iritat chiar și de la Tel Aviv și Ierusalim. Presa din Ierusalim a alocat spații ample acestei discuții. Nu oficial, a apărut o voce politică care spunea că asta e explicația pentru care nu există niciun politican israelian de origine română”, a spus Dan Dungaciu, la Digi24.
„Ce fac politicienii de la București este absolut incredibil și inexplicabil”, a completat el.
„Un premier care are acum alegeri, pe 9 aprilie, iese public și salută acest gest, urmând ca toată presa din Israel să dea declarația președintelui României prin care această declarație este corectată și, ulterior, declarația doamnei premier, prin care care se retractează. Acest stil de a comunica o problemă complicată, extrem de profundă la nivelul implicațiilor strategice, din păcate degradează România, proiectul extern al României în ochii tuturor, nu doar ai Bruxellesului”, a subliniat Dan Dungaciu.
„Din păcate, disputa de politică internă care se proiectează în politica externă afectează întreaga Românie, pentru că atunci când de uiți la România nu te uiți la diverse personaje care rostesc vorba la un moment dat. Te uiți la instituțiile României și la România ca atare. Credibilitatea României din această perspectivă este profund afectată. Neseriozitatea României este profund vizibilă. Dacă vrei să faci un joc pe tema asta trebui să ți-l asumi în primul rând unanim. Consensul pe care l-a invocat inițial premierul României nu are cum să nu existe în acest dosar”, a mai spus Dungaciu, precizând că „acest dosar nu e rău în sine, nici bun. E un tip de proiecție în politica externă”.