Toţi foştii comisari europeni primesc această indemnizaţie pe o perioadă de trei ani, ca să fie feriți de tentația de a se angaja după terminarea mandatului în companii private.
Iar asta nu implică vreo obligaţie faţă de Comisia Europeană, mai spune Dacian Cioloş.
„Am spus încă de când am terminat mandatul că există această indemnizație pentru toți foștii comisari europeni. E acordată pentru că există și niște restrictii profesionale pentru foștii comisari. Ea se acordă automat. Deci e o perioadă de trei ani, ea a început în noiembrie 2014 și merge până în noiembrie 2017. Nu sunt bani care să vină de la firme private care să aibă contracte cu Guvernul, nu sunt bani care să vină din partea altora care au anumite interese la Guvern, sunt bani pe care îi am de la o instituție publică și care vin pe baza unui regulament european. Este vorba de ceva mai mult de jumătate din salariul net de comisar”, a explicat premierul Dacian Cioloș.
Este vorba despre o sumă de peste 8.000 de euro lunar, scrie cotidianul german Die Zeit, citat de Politico.
Foştii comisari europeni primesc aceste sume tocmai pentru a nu se alătura unor mari companii imediat după ce părăsesc funcțiile de la Bruxelles. Indemnizaţia încasată de Dacian Cioloş este, de altfel, trecută şi în declaraţia sa de avere. În 2015 Dacian Cioloş a încasat în total de la Comisia Europeană peste 102.000 de euro.