Premierul Dacian Cioloş a reluat anunţul potrivit căruia nu va candida la alegerile parlamentare, adăugând că nici nu va intra, nici nu va crea un partid politic.
”Nu voi candida la alegerile parlamentare din acest an şi nu voi intra într-un partid politic şi nu voi crea un partid politic tocmai pentru a-mi putea focaliza credibilitatea, atâta cât o am, energia spre un proiect, chiar dacă de scurtă durată care să dea sensul acestei stabilităţi, dar care să poată să împingă lucrurile mai departe folosind toate forţele pozitive, constructive, proactive care doresc să susţină sau să se implice în acest proiect”, a declarat premierul Dacian Cioloş. El a adăugat că ”există viaţă activă” şi după alegerile legislative. ”Asta nu înseamnă că nu există viaţă şi după alegerile parlamentare, sper să existe şi sper să existe o viaţă activă”, a adăugat Cioloş.
Declaraţia a fost făcută la un seminar organizat de Institutul Aspen, la care Dacian Cioloș a vorbit despre nevoia de stabilitate în strategiile de reformare a țării, de realizare a acestora pe termen lung, și nu doar pe cicluri electorale.
Președintele Klaus Iohannis i-a cerut premierului Dacian Cioloș, la începutul săptămânii, să se decidă dacă va candida sau dacă își va declara ''simpatia, adeziunea sau preferința'' pentru un partid politic, astfel ca după alegeri să nu mai fie tehnocrat. Preşedintele a mai sugerat că l-ar nominaliza tot pe Dacian Cioloș să formeze guvernul de după alegeri, precizând însă că premierul trebuie să fie tehnocrat. Răspunsul imediat al lui Dacian Cioloș a fost că nu intenționează să candideze la alegerile parlamentare.
Reforma partidelor. „Nu avem nevoie doar de fețe noi”
În schimb, premierul Dacian Cioloș a vorbit, joi, despre nevoia de reformare a partidelor politice.
„Cred că în continuare avem nevoie să avem în centrul atenției ceea ce a fost scos la lumină ca așteptare inclusiv din partea societății și la sfârșitul anului trecut – și anume, felul de a face politică, felul în care partidele abordează politica și abordează relația cu societatea în ideea aceasta a asigurării dezvoltării. Cred în continuare că avem o oportunitate nesperată, în care nu avem încă partide extremiste sau populiste sau fără substanță în Parlament, dar pe de altă parte, e un moment-cheie în care partidele tradiționale au ocazia să se reformeze nu doar de fațadă, pentru a atrage electorat în momentul alegerilor, ci în profunzime, în substanță, în modul de a aborda funcționarea statului, relația cu cetățenii, politica de dezvoltare economică”, a spus Dacian Cioloș.
„Și cred nu doar că avem nevoie de fețe noi, avem nevoie și de un alt mod de a aborda din punct de vedere politic relația cu cetățeanul. Eu cel puțin simt că oamenii au foarte mare nevoie de onestitate și franchețe și atunci când vrei să spui niște lucruri direct, cred că problema nu e dacă le spui direct, ci sinceritatea și onestitatea cu care le spui și modul în care reflecți apoi ceea ce ai spus în ceea ce faci și în ceea ce ești”, a completat premierul.
El a subliniat că pentru România este un avantaj că încă nu are partide populiste și extremiste, deși a recunoscut că există unele tentații.
„Dincolo de nevoia partidelor de a fi finanțate într-un anumit fel, de a asigura o continuitate a structurilor lor teritoriale, cred ca avem nevoie în momentul de față de o imaginație pozitivă, constuctivă, pentru a găsi soluții în așa fel încât să facem aceste partide să funcționeze mai aproape în relație cu cetățeanul. Și aici, din punctul meu de vedere, nu e doar o problemă a României, e un sentiment pe care l-am avut și în timpul celor patru ani și jumătate în care am perindat toate statele membre. Dar cred că în România, mai mult ca în alte părți ale Europei, tocmai pentru că nu avem în politică partide cu abordare profund populistă și extremistă – chiar dacă pot să existe semnele la unele de a încerca să atragă un eventual potențial electoral sau să stimuleze în această direcție – cred că încă nu e prea târziu de a încerca a face această reformă și din punctul meu de vedere, reziliența României ca stat și capacitate de dezvoltare în următorii ani va depinde foarte mult de modul în care vom aborda această reformă în politică”, a punctat Dacian Cioloș.