Video STENOGRAME Ciucă le cere liberalilor din teritoriu să se dezică de PSD: „De azi înainte nu mai avem ce discuta”

Data actualizării: Data publicării:
Cei doi lideri ai coaliției, Nicolae Ciucă (PNL) și Marcel Ciolacu (PSD) nu-și mai vorbesc FOTO Profimedia
Cei doi lideri ai coaliției, Nicolae Ciucă (PNL) și Marcel Ciolacu (PSD) nu-și mai vorbesc FOTO Profimedia

Tensiuni majore în coaliția de guvernare din cauza legii cu dedicație pentru candidatura președintelui Klaus Iohannis la Senat, care nu a primit sprijinul PSD. Conform unor stenograme obținute de Digi24, liderul PNL Nicolae Ciucă le-a transmis liderilor de partid că subiectul este închis și că formațiunea trebuie să facă în așa fel încât să lege alianțe cu partidele de dreapta.

Nicolae Ciucă a transmis vineri, în cadrul ședinței BPN a partidului, că subiectul candidaturii lui Klaus Iohannis pe lista liberală este închis.

„Orice discuție pe tema asta s-a încheiat (...) Am avut o discuție cu domnul Ciolacu înainte (de a depune legea în Parlament n.red.). Se pare că nu mai recunoaște această întâlnire. Așa că, de azi înainte, nu mai avem ce discuta! Recomand în teritoriu să faceți în așa fel încât să creați majorități de dreapta în consiliile locale și să ne gândim fără ei în campanie. Ați văzut că și la București am dat un semnal cu Nicușor Dan”, a transmis Nicolae Ciucă, conform stenogramelor obținute de Digi24.

Vineri seară, Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat, o decizie care clarifică situaţia unei posibile candidaturi, ca independent, a președintelui Klaus Iohannis, din partea PNL. Despre posibilitatea candidaturii unui independent pe listele unui partid politic, Biroul afirmă că o persoană care este propusă pe lista unui partid, indiferent că deţine sau nu calitatea de membru, nu este independent.

„Având în vedere competenţa legală de aplicare unitară a dispoziţiilor legale privitoare la alegeri şi de asigurare a interpretării unitare a prevederilor acestora, Biroul Electoral Central pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor din anul 2024 (BEC) a adoptat, în şedinţa din 27 septembrie a.c., o Hotărâre privind interpretarea prevederilor art. 52 alin. (5) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare”, a transmis, vineri seară, BEC, într-un comunicat de presă.

Potrivit hotărârii, „candidatul independent este orice persoană care se autopropune şi nu candidează pe lista unui partid politic/ alianţă politică, având o candidatură independentă”.

Ciolacu neagă o înțelegere cu PNL

Marcel Ciolacu i-a transmis, marți pe Facebook, lui Nicolae Ciucă faptul că nici el, nici Iohannis, împreună sau separat, nu au fost în programul său pe 3 aprilie, după ce surse liberale au susținut că la acea data a fost o discuție între președinții PSD, PNL și șeful statului Klaus Iohannis, în care Ciolacu a spus inițial că susține demersul legislativ ca Iohannis să poată candida și apoi s-a răzgândit.

„Un singur comentariu: Nici domnul Ciucă, nici domnul Iohannis – împreună sau separat, nu au fost în programul meu pe 3 aprilie! Ca să nu se mai încurce domnul Ciucă în explicații...”, a scris Marcel Ciolacu pe contul său de Facebook care a atașat postării și o poză cu programul său de la acea dată. Liderul PSD a adăugat că liberalii mint atunci când spun că PSD a fost de acord să susțină proiectul PNL pentru ca Iohannis să poată candidat la parlamentare.

În replicăm Nicolae Ciucă a transmis în aceeași zi că deși „nu a menționat cineva ziua de 3 aprilie, este greu de crezut că domnul Ciolacu își amintește ceva din acea perioadă dacă a uitat ce a discutat săptămâna trecută!”.

Iohannis a anunțat că nu vrea să candideze

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, că aşa cum a declarat în mai multe rânduri, îşi va încheia mandatul de Preşedinte al României la termen şi nu va demisiona din funcţie. Şeful statului mai spune că nu va candida la alegerile parlamentare din decembrie, indiferent de decizia BEC, pentru că nu susţine modificarea legislaţiei electorale în favoarea unei singure persoane.

„Daţi-mi voie să lăsăm chestiunea de candidatură sau nu, sau ce facem în următoarea perioadă pentru o discuţie pe care o vom avea în România, dacă este despre România. Dar, despre această lege pot să vă spun şi acum, fiindcă pentru mine este foarte clar, nu am dorit o lege pentru mine nu doresc o lege pentru mine şi pot să vă spun cu certitudine că voi avea grijă ca această lege să nu existe”, a spus preşedintele.

„Nu este posibil să se facă o lege pentru o persoană şi atunci cred că m-am exprimat foarte clar. Bref, nu va exista această lege şi nu doresc, eu nu doresc să existe”, a mai spus Iohannis.

 

Editor : Iulian Bîrzoi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Englezii au găsit adevăratul castel al lui Vlad Țepeș: Nu are nicio legătură cu Castelul Bran al lui Dracula
Digi FM
Cea mai veselă familie de la Hollywood. Kate Hudson, superbă alături de mama ei, celebra Goldie Hawn, și de...
Pro FM
Lana Del Rey s-a căsătorit cu Jeremy Dufrene, la o lună după ce și-au confirmat relația. Imagini de la nunta...
Film Now
Este unul dintre cei mai îndrăgiți actori de la Hollywood. Dustin Hoffman, aproape de nerecunoscut pe...
Adevarul
Scurgeri periculoase misterioase la o secțiune a Stației Spațiale Internaționale. NASA: „Risc major pentru...
Newsweek
Dispar 2 tipuri de pensie! Milioane de pensii, recalculate. Care pensionari vor lua bani în plus?
Digi FM
Sandra Bullock, omagiu emoționat adus regretatei actrițe Maggie Smith: Mi-a făcut viața mai dulce
Digi World
5 semne alarmante care îți indică că o aplicație mobilă nu este de încredere
Digi Animal World
Autoritățile au crezut că au găsit un vultur rănit, dar când l-au analizat, au izbucnit în râs. Ce avea, de...
Film Now
În anii '90, toți bărbații visau la ea, dar ea era copleșită de probleme. Cum arată Heather Locklear la 63 de...
UTV
Zoe Kravitz a lasat totul la vedere intr-o rochie mini din dantela la Paris Fashion Week. Lookul care a...