Cu o lună şi jumătate înainte de reluarea lucrărilor Parlamentului, Senatul se primeneşte. Pe o căldură de 35 de grade la umbră, o mână de muncitori cară şi remontează dale de marmură, după ce le-au curăţat de praful adunat în ultimele două decenii.
Totul trebuie să fie gata până la 1 septembrie, când senatorii se vor întoarce la muncă si vor călca în picioare, la figurat, 160.000 de lei. Adică aproximativ 9.500 de lei pentru fiecare treaptă urcată spre locul de muncă.
Chiar și așa, suma este de trei ori mai mică decât ceruseră constructorii iniţial, spune secretarul general al Senatului. Ion Vărgău susţine că se fac şi economii pentrru că şapte angajaţi ai Senatului au fost dotaţi cu flexuri şi periuţe şi puşi să frece centimetru cu centimetru coloanele de marmură din interior.
„Soluția cea mai ieftină, pentru că avem bani mai puțini. Facem și curtea să fie frumoasă, facem și în interior zugrăviri, facem de toate”, spune Ion Vărgău.
După cât de des trec senatorii pe-acolo, următoarea curăţare a treptelor Senatului are şanse să nu fie prgoramată mai devreme de alte două decenii. Membrii Camerei Superioare au şedinţe în plen doar două zile pe săptămână, în altele două fiind programate, teoretic, lucrări în comisii. Anularea şedinţelor pe motiv de lipsă de cvorum e însă o practică destul de des întâlnită. În plus, senatorii sunt, alături de deputaţi, bugetarii cu cele mai lungi vacanţe: peste 3 luni pe an.